Namn: Lösen:

Ted Lehrberg
Medlem nr #4527
61år från Sverige Gotlands län
Senast inloggad 2009-12-19 21:11

Dykutbildningar
PADI Nitrox
CMAS **

Loggboken
ANTAL LOGGADE DYK: 0
0 timmar 0 min total bottentid
Medeltid: 0 Minuter.
Medeldjup: 0 Meter.
Senaste foton:
Personligt
Utrustning
Nitrox 2*10*300, dekoflaskor 7 li, luftflaskor 300 ett antal, 6 st poseidon Cyklon 5000, 1 st cyklon 300, dräkt CNX 200 bl.a + en del annat.
Min presentation av dykning på Gotland.

Jag bor i Slite och började dyka 1979-80 och har CMAS**. 1995 skaffade jag mej Nitrox utbildning enl Padi *CSU*.
Dyk timmar och loggar har jag slutat med, det är bara minnen som jag loggar. Jag borde skriva lite mer.

Dykning på Gotland kan vara fint när sikten är bra, det är bra på vår och höst som i övriga Sverige. Det finns bra utbud när det gäller vrak då Gotland har besöks av stort sett alla kategorier av skepp. Vissa har kommit fram en del ligger där dom förlist. Det är faktiskt spännande att dyka här, man vet inte vad man stöter på alla gånger.

Skären och grynnorna är många, lämningar av träbåtar kan man finna nästan överrallt (ev.svartek). Österjön är en av dom bäst bevarade vrakkyrkogårdar, dom har inte drabbas av trämasken och det finns några feta vrak att besöka som är gamla, men det finns nog många mer som inte är funna ännu som ligger djupt och bara väntar.

Dykplatser som jag tycker är bra på ön är östra sidan, där vi har lite skärgård. Framför allt så fanns dom flesta kalkungnarna och utlastningarna på denna sida. För att nå dessa ställen behöver man ingen båt, men till skären och grynnorna behövs båt. Det finns fiskare som ställer upp.
Det finns mycket att se, både vrak, klippväggar och fina öar.
Dom mest kända vraken på östra sidan är Mulan 13m intakt, Esk Queen 19m endast stäven (se bildalbumet) , Princess 19m, Tea 42 m intakt, Castlewood 32m enormt trävrak, mycket fint.

Fårö är fint med Digerhuvud (Slätvägg ner till 52m) skrevan (Casper 48 m) och SÖ delen av Fårö Vulcan (ångpanna). plus en del andra kända vrak som Fårödykservice kan hjälpa till med.

Stenkusten, Hallshuk NV sidan har fina pallar och formationer i kalkstenen. Vid Svarven på Bläse så finns det ett fint stockankare att beskåda på 18.5m, ligger ca kl elva och 150 meter från militärens bunker som är ingjuten i berget.

Södra och västra Gotland kan jag inte så mycket om, det jag har hört har inte lockat mej. Det kan bero på att den sidan är mycket djupare än östra och att det kan vara långgrunt tills att det dyker ner till ganska djup ca 90 m. Sedan är avstånden väldigt långa för oss gotlänningar, 3 mil eller 6 mil det är något som man inte åker huxflux.

Vattenlivet runt kusten är inte mycket att hurra över, mest plattfisk. Kommer man från västkusten så kan man plocka av ett par 3 kilo från viktbältet.
Jag vill tillägga att jag har inte dykt överallt så det finns många ställen att utforska för mej ännu. Behöver ni vägledning i våra vatten så kan jag säkert hjälpa till, det är bara och skriva i gästboken.

Lycka till med dykningen på Gotland, jag ger Skåne fem plus när det gäller charter och dykning. Kolla Björnes saijt http://hem.passagen.se/hbg_dykservice/foretaget.htm Han är en klippa på att ställa upp och ger bra service, testa hans recept på Bullens korv när ni är på sjön med honom.