Namn: Lösen:

Dyk nr: 32, Flatholmen, Gullmarn


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2004-12-19
MAXDJUP :
21,3 meter
DYKTID :
34 minuter

Klockan nio drog alarmet igång och vi kastade oss upp.
Vi laddade med flottig hotellfrukost, packade ihop och sen körde vi tillbaks till Lysekil igen. 11 skulle vi vara på plats för att hinna med på utfärden som gick 12.
Det var vi inte.... Vi missade färjan såklart och svängde in på Oxygenes parkering först vid 1140 ungefär.
Jag började med att låna bly. Jag ville inte vara med om samma äventyr som igår.
Förutom vi var det en bunt blivande marinbiologer som skulle med på utfärden. Vi lastade i oss i båten och styrde ut mot Flatholmen.
På vägen ut pratade studenterna om alla de fantastiska djur de skulle få se på det här dyket, PÅ LATIN!! Jag och Micke stod som två fån och fattade inte ett skit.. Undrar om de pratar om sälar, hajar, monster eller gigantiska humrar med killer-klor?? Det gjorde de inte.. Vi fick en översättning och lärde oss att de pratade om sjöstjärnor och nån mysko korall. Spännande... Hade vi tur skulle vi få se en speciell sjöstjärna som bara fanns på vissa ställen på vissa djup. Eh... jag kan knappt skilja en sjöstjärna från en torsk, men det blir nog bra..

Vi gjorde oss i ordning och Micke upptäcker att hans dräktslang gått sönder. Någon har troligen lagt en flaska på den på vagnen ner till båten, och krossat kopplingen.. Jaha, antingen får Micke stå över dyket eller dyka med squeezad dräkt. Han bestämmer sig för det senare, tuffare alternativet.

Efter dykgenomgången har vi förstått att vi ska ligga efter en vägg och hela tiden ha väggen på vår högra sida. Jaha, lätt som en plätt så vi plumsar i. Den här gången går det betydligt lättare att komma ner under vattnet tack o lov..
Vi planar ut på dryga tio meter och börjar leta efter väggen. Och letar... och letar.. Vi hittar sand, sand och sand. Efter en stund är vi helt vilse och konstaterar att dyket är rätt kass. Inte ett skit finns det att se och sikten är sådär...
Vi tror att vi hittar en vägg efter stund, men den tar snart slut och övergår i lite stenblock. Vi kommer på att det logiska måste ju vara att vi ska dyka längs med strömmen, så vi glider med åt det hållet. Ibland kanske vi ligger efter en vägg, men oftast inte. Vi får i alla fall se en fett stor hummer som ligger under en sten. Micke tänker på nyårsmiddagen, men vi tror inte att marinbiologerna skulle bli så glada.. En hummer är ju rätt svår att gömma i dräkten också..

Jag föreslår att vi ska börja ta oss uppåt i etapper, så vi följer en sluttning svagt uppåt, tills det går neråt igen!? Hittar en ny sluttning uppåt, som inte heller går uppåt, så till slut bestämmer vi oss för uppstigning i fritt vatten.
Det går rätt bra tills vi kommer till säkerhetsstoppet. Där har vi bägge lite svårt att ligga still så vi åker lite jojo mellan 4 och 6 meter.
Strax bryter vi dock ytan, lugnt och försiktigt. Noterar till min förvåning att BT:n visar för snabb uppstigning, trots att den aldrig gjorde det under dyket och vi tyckte att det gick rätt långsamt. Vi översköljs av vågor en stund tills båten plockar upp oss som första dykpar. Snart plumsar marinbiologerna upp också, totalt utspridda. Inte ett dykpar har kunnat följa den planerade rutten visar det sig. Alla har varit vilse.
De andra är dock glada över allt de fått se. En kille tar upp en sjöstjärna ur fickan för att visa de andra. Den är ovanlig och sällsynt och de är superglada över att de fått se två stycken. Jag berättar att vi sett 20 sådana på ett stenblock, men de tror oss inte riktigt.
Vi blir lite småputta, för om de kunnat plocka upp en sällsynt sjöstjärna kunde ju vi ha plockat upp nyårshummern.. Men de kastar i den igen efter att ha studerat den en stund..
Vi puttrar tillbaks till hamnen och börjar den roliga stunden med sköljning och packning. Alltid lika kul..
Micke hittar en ny dykbag som han vill köpa, så det gör han efter en stunds prutande. När han ska packa sin nya fina bag drar han sönder en dragkedja. Nu har vi haft sönder saker för ca. 5-6.000 kr på två dagar, fan vad kul. Han får dock en ny väska och efter en flottig kebabpizza hoppar vi i bilen och blåser hem till ett kallt och snöigt Stockholm.

Stockholm - Lysekil t.o.r.
Fredag - söndag
Värde på trasiga prylar: ca. 5.000 kr
Antal dyk: 2
Antal riktigt bra dyk: 0
Men vafan, det var en bra helg och vi hade jäkligt kul ändå.