Namn: Lösen:

Dyk nr: 76, Skår, gullmarn


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders  
DATUM :
2004-12-31
MAXDJUP :
22,8 meter
DYKTID :
39 minuter

Yeess!! Äntligen dags att dyka igen och faktiskt lyckas nå målet på 50 kallvattensdyk i år, yeess!! Joo, jag hade längtat i snart 2 månader så att dimman låg i göteborg och att vattnet nog var kallt nog att jag skulle halvt frysa ihjäl hindrade mig inte det minsta, här skulle dykas!

Med kort varsel och många ändringar i vilka som faktiskt kom med och en "viss" förvirring om vad som menades med ett klockslag lyckades vi slutligen allihopa mötas på samma del av dygnet hos Susanne och Glen som bjöd på morgonkaffe, perfekt, medan vi bytte om och skakade liv i oss och pratade igenom dykplats och fick dykplatsbeskrivning på skår som målet blev. De som slutligen kom med blev Susanne, Glen, Rickard F, Alexander V, Anders och jag, ett trevligt gäng med andra ord!

Lite mer babbel och sedan iväg! Vid det här laget hade dimman bytts ut mot strålande sol, som Susanne senare utnyttjade, och vattnet låg inbjudande spegelblankt när vi kom fram. Vi var inte de enda där utan ett gäng grillare fanns redan på plats, något som ledde till dagen bästa kommentar, utalad med shock och förvirring i rösten, från Susanne "Men, det är ju inte dykare!?" varvid vi andra höll på att skratta ihjäl oss medan vi, i sann bussiga klubben-anda, påpekade att det fanns andra människor än dykare i världen :-) Hade hon bara lyssnat hade hon direkt hört att de visst var dykare då en av dem påpekade för sina vänner något om att de borde ju faktiskt dyka också när han såg oss kitta upp. Gör en liten dykplanering där ett, pga någon som haft lite upphåll, ett inte alltför djup dyk bestäms och kollar tiden på tabellen (BSAC) en sista gång (Anders dator FORTFARANDE på lagning). Hade tänkt inviga mina nya weeselsockar men väl på upptäckte jag att de var lika breda som långa och slutade ovanför knäna, något som gav mig "vissa" funderingar om anatomikunskapen om den som bestämt måtten då personer med strl 37 vanligtvis är kvinnor med betydligt smalare fötter och kortare ben än män i strl 45.. Blev till att ta backupen med de vanliga underbara raggsockarna och med allt detta av och på slutade det som vanligt med att vi blev sist.

Tog på fenorna vid den halvt sjunkna betonpiren och vadade sedan ut en bit innan vi gick ned vid kobbarna på höger sida och inledde med en kort tur över sandsluttningen, njutandes av sikten som var riktigt bra (7-10 meter), ock kikandes på överflödet av mina älskade stjöstjärnor ( många ishavs och vanlig) och överflödet av olika sorters pigga skaldjur som : simkrabba, strandkrabbor och hur många eremitkräftor som helst, en lovande syn! Kom snart fram till de första små avsatserna där den riktiga nedsjunkningen började och jag, till min stora glädje och glada överraskning, märker att idag funkar trimmen bara finfint! Skönt att få lite upprättelse efter förra "mest siltande vinner-dyket" :-) Börjar givetvis genast lysa i springor och lyckas halvt skrämma ihjäl ett stackars grå småfisk som i sin förvirring försöker ta tillflykt i en springa och totalt ignorerar det faktum att den är för liten utan fortsätter envis att försöka simma in genom berget.. Lämnar stackaren ifred och fortsätter och får snart syn på nästa "geni", en halvstor smörbult som försöker gömma sig genom att ligga still i nästan upprätt ställning bakom en rörpolyp, något som inte riiiktiigt funkar när man är minst 4 ggr så bred som det man försöker gömma sig bakom..:-)

Innan väggen går vi över ett till sandområde med stenar som jag förgäves försöker lysa under för att hitta något kul men det enda jag får är lite mer avvägningsträning och lite lätta fötter, något som gör "fröken stenfot" lätt förvirrad och förvånad. Glider vidare och hittar iaf en liten krabbtaska och antagligen även en plattfisk som försvinner innan jag hinner riktigt se. Nästa sak jag inte riktigt får en bra blick över är havskrusbäret Anders försöker visa mig. Nåja, fick iaf sedan en riktigt bra blick över beroe:n (biskopsmössa?) han sedan lyser på och gör mig lycklig, mycket lycklig då de är så fina och jag aldrig lyckats se någon!

Nedför väggen som är full av små bägarkoraller, lite havstulpaner, kalksvamp, ätlig sjöborre, död mans hand och sjöpung och givetvis lite mer stjöstjärnor! Dåligt med djur som jag får syn på, bara lite mer smörbultar, så jag roar mig med att med varierande resultat (läs i princip noll) försöka backa och "simma snyggt" med benen, något som funkar bättre. Simmar vidare ett tag innan det är dags att vända varvid lite förvirring/frustration utbryter då vi för en gångs skull ligger lika djup (jag brukar vilja vara strax grundare) och har lite olika tankar om lämplig placering vid väggen.. Jag trodde vi skulle simma på rad och retar mig på att Anders envisas med att simma in i mina fenor medan han anser att vi ska simma i bredd och retar sig antagligen på att jag far in mot honom hela tiden och signalererar större avstånd. Ok tänker jag och försöker att simma snett utåt och släppa in honom utan att dänga fenorna på honom, varvid han tycker att "hey, vart ska du nu?" och rycker mina fenor varvid jag kommer tillbaks etc.. Tja, liiite fel blev det och upplysningsvis går det utmärkt att fräsa genom en regulator när man lättar på trycket för att kunna försöka komunicera via skrivplattan :-)

Nåja, kommer upp efter väggen och får en helt underbar skönhetsupplevelse av en stor havsanemon i illandes lysandes knallrött, illgult och lite klar orange, guud så vacker!Möter mycket snart de övriga ovanför väggen en stund innan de går vidare mot land. Vid det här laget är någon lite väl frusen och börjar fantisera om varmare underställ och torrhanskar och simmar med inte fullt lika bra trim men iaf acceptabel. Börjar frysa rejält när jag lyckas få in en stråle 4-gradigt vatten genom handledstätningen och snart är kollen sämre och jag börjar känna mig aningens lätt, speciellt i fötterna, något som vid detta laget gör mig väldigt konfys då termen "fröken stenfot" inte brukar vara utan skäl.. Fattar givetvis inte att trimmen nog inte var så illa, om man bortser från återfallet med handvift (skäms Linda!), och fötterna fortfarande fint uppåt. Fixar säkerhetsstoppet iaf (3 min istället för tabellens 1 min för extra marginal) men får sedan en mindre uppflytning som jag, efter lite hjälp, lyckas häva när vi kommer grundare men tar mitt extrakilo iaf för säkerhets skull. Inser efteråt att lättheten antagligen berott på taskig och sekig tömning av luft så det blir nog inga problem till nästa gång.

Glider en stund på 2-3 meter och kommer på att trimmen nog har en del foton av "simma snyggt" bilder att tacka för som visuella förebilder (mer sådant tack!) innan vi går upp och jag blir avis på de som varit djupare och haft det varmare :-) Packar ihop och åker sedan tillbaks till dykluft där vi babblar betydligt mer under tiden vi blir rejält bortskämda med kaffe, bullar, pepparkakor och lite svag nyårsbubbel med persikosmak, yummie och tack Susanne! Avslutar sedan nyåret med att några av oss åker till Ina för en mysig nyårsmiddag som vi hjälps åt med att fixa, en underbar dag!

Temp i vattnet : 4 grader
Tid (yta-yta) : 39 min
Max/medel-djup : 22,8 / 14,6 meter
Luft (327) : 265 -> 118 = 147 bar slurpat
SAC : 21,45
Vikt : 6 + 1 kg
Utrustning : Torris, craftunderställ, cykelbyxor, ulltröja och underställ