Namn: Lösen:

Dyk nr: 24, Ormestad, Gullmarn


DYKARE :
PARKAMRAT :
Glen & Susanne Paulsen  
DATUM :
2005-01-06
MAXDJUP :
16 meter
DYKTID :
7 minuter

Ringde Glen & Susanne ganska sent på dagen och frågade om de ville dyka. De hade redan dykt på förmiddagen men de svarade att visst kom och dyk bara (nu snackar vi dyksugna), det är jag mycket tacksam för.

Vi hoppade i med sikte på väggen som ligger till vänster.
På vägen ner fick jag problem med tryckutjämning (tryckte inte tillräckligt ofta de 10 första metrarna). Efter att ha stigit något så fixade sig tryckutjämningen.
Eter det hann jag "njuta" av dyket 1-2 min på 16m, när jag sedan hörde att det "pös" någonstans. Trodde först att det var octon (nehe) undrade sen om det var något med den nya flaskan som jag fick i julklapp (tack tomten). Behövde inte fundera särskilt länge, fick klart för mig vad "pyset" var när friflödningen kommit igång på allvar i primärreggen. Jag påkallade upmärksamhet av Glen & Susanne och tecknade att reggen inte var OK, när jag hade Glen framför mig så bytte jag till octon (det hade blivit riktigt kallt om tänderna då). Glen och jag fipplade lite med reggen för att få se om vi kunde få ordning på den men det blev lönlöst, då tecknade vi uppstigning. Detta stressade mig något så min uppstigning gick för fort, 16m på mindre än 1min. Fick ordning på uppstigningen vid ca 5m, så jag hade kunnat stanna upp för ett kort säkstopp men att se manometernålen sjunka snabbt fick mig att vilja upp till ytan bara.

Väl uppe på ytan kändes allt ok. Glen dök upp bredvid mig kort efter, efter att ha stigit lugnare. Glen hjälpte mig att stänga och öppna kranen utan resultat, friflödningen bestod.

Nu började vi oroa oss igen, Susanne var inte med upp. Efter någon minut kom hon upp till ytan och lättnaden spred sig.

Kände mig väldigt besviken när jag kom upp, det känns hårt att avbryta ett dyk när man e så sugen. Några tröstande ord från barnen, lättade dock även detta.
Efteråt följde Jag och barnen med hem till Glen & Susanne för en fika och fylla luft.

Nu sitter man och funderar över frysningen. Har dykt under sämre temp förhållanden (kallare ytvatten och is) flera gånger utan att detta händer.
Vet att jag gjorde ett sämre jobb än jag brukar vid sköljningen av reggen efter att jag dök sist, men det var några veckor sedan (borde ha torkat). Andades jag för hårt? Jag hade ett gott förtroende till reggen innan detta även om den har några år på nacken. Det blir till att dyka mer i helgen för att, få mer koll på detta!

12X240=>70
BT: 6ºC

Parkamraters loggar:
Glen Paulsen - Ormestad