Namn: Lösen:

Dyk nr: 124, Ingrid Horn


DYKARE :
PARKAMRAT :
Johan Rinaldo  
DATUM :
2005-01-16
MAXDJUP :
30,5 meter
DYKTID :
36 minuter
VISAD :
589 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Två dyk var planerade och två dyk skulle det bli. Som andra dyk blev det Ingrid Horn. Detta är ett vrak som jag, utan att ha dykt på det tidigare, fått stor respekt för. Inte minst för den berättelse som fanns att läsa här på dykarna för ett tag sedan.

Det började inget vidare, då jag efter att ha plockat ihop grejerna upptäcker att det är precis lika mycket (litet) luft i flaskorna nu som det var innan jag lämnade in dem på fyllning. Visset värre.... 70 bar i ett par dubbelfyror. Inget man ger sig ner på detta vrak med direkt. Morrrr....
Men från ingenstans trollas det fram en kompressor och hoppets HID tändes åter. Efter lite bestämd övertalning hostar kompressorn igång, och börjar packa mumsig skärgårdsluft i pavorna. Lagom tills att de andra dykparen kom upp, var flaskorna klara. Rapporten löd; någorlunda sikt "för att vara på Ingrid".

Stelfrusna var vi glada att komma i vattnet. Med en stor portion respekt gav vi oss ner till vraket. Vi hade av Anders fått en ganska utförlig genomgång av vraket, och hade efter den bestämt planen till att i första hand ge Ingrid en liten smekning i aktern för att få henne på humör...
Vi började med att gå ner och inspektera propellern och rodret. För en som är van att dyka Tore, Falken och Dyviksvraket var det enorma proportioner på dom här grejerna. Häftigt! Därefter spanade vi in reservratten, och försökte fotografera den. Det gick inget vidare, eftersom att den var så stor så man var tvungen att ligga 2-3 meter ifrån för att få med hela. Gick mellanbra med en sikt på 1 meter. Gled vidare en liten bit för att hitta reservpropellern. Men tiden gick fort och vi fick vända om ganska snart. Simmade rakt in under backen (om det kan tänkas heta så även i aktern) på vägen tillbaka, men det var väntat så det var ingen fara. Återvände längs bojlinan, och bröt glada men stelfrusna ytan efter 36 minuter.

Det här vraket gav verkligen mersmak. Kul med vrak som verkligen är "vintage" eller som vi säger i sverige "second hand" (internskämt).

Sikt: 1-1,5m
Temp: 4°c
Luft:
2x4x300
300=>30