Namn: Lösen:

Dyk nr: 38, Gräddö brygga - Gräddövraket


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2005-01-30
MAXDJUP :
10,5 meter
DYKTID :
43 minuter
VISAD :
676 ggr

Nitrox kursdyk # 2
EAN 28

Framme vid Gräddö brygga börjar vi med dyk-fika, en dykdags stora höjdpunkt. Mitt dykfika bestod av en plastad BLT-trekantsmacka och en Coke light från Statoil. Om man inte behövt kliva upp så förbannat okristligt tidigt hade man ju kunnat göra egna mackor och brygga lite kaffe att ta med sig.. Men vem fan vill göra det en tidig söndagsmorgon? Inte jag…
Tack o lov fanns det andra som tydligen är morgonpigga så jag fick lite varmt att dricka i alla fall. Tack!
Några frusna stackare bangade, så vi blev bara 5 som skulle slå varvrekord runt Gräddö-skutan. Hur kan man banga? Vattnet håller ju faktiskt plusgrader! Klena sörlänningar som aldrig upplevt riktig kyla. Annat var det hemma i Lappland när man som barn hade simskola utomhus i fruset vatten, på vintern när det var –38 grader ute.

Jag och Stefan blev par igen. Dykpar! Vi bestämde oss för en maxtid på 60 minuter och jag funderade redan då på vad fan vi skulle göra på den lilla skutan i en hel timme.
På med grejerna igen, men den här gången utan gators. Då några skulle banga fanns ingen brist på hjälp. Jäklars vad skönt att få assistans med tätningar, handskar, remmar och slangar. Nästan som Jablonski och Irvine i den där filmen jag har där de inte gör nåt själva utan får hjälp med allt.
Vi gick ner till slut och jag fick uppleva den bästa sikten nånsin i östersjövatten! Grymt bra!
Jag och Stefan gjorde motsolsvarv runt skutan och möter snart de andra som gör medsolsvarv. Med dem möter vi också silten och vi får uppleva totalt mörker. Efter en stund är hela vraket dolt i ett enda stort moln. Ja, jag kanske var skyldig till lite då. Men bara lite.
Hur som helst så har jag ett sånt grymt trim! Inga problem alls att väga av och jag ligger som en jäkla kung i vattnet. Fötterna ligger perfekt och jag mår så jäkla gott! Lite småvingligt när vi går upp över skutan men mesta tiden går det hur bra som helst. Det här visar ju tydligt att jag inte ska dyka med gators. Hade jag tjackat Halcyons 800-kronors modeller hade jag haft ångest nu, men då mina gick loss på hundra bagis känns det dom det kvittar.
Efter 20 minuter är jag less på vraket och undrar vad fan jag ska göra i 40 minuter till. Men övning är ju bra så vi simmar vidare runt och runt igen. Vi kikar in lite och spanar lite på bråtet innan vi gör ytterligare ett par varv runt skrovet.
Uppstigning i fritt vatten, inte min specialitet men till och med det går hur fint som helst.
Efter en dyktid på 43 minuter bryter vi ytan och kravlar oss upp.
Nöjda, belåtna och Nitrox-certade.
Packa ihop, till Åkersberga, dricka kaffe, stanna på Mc Donalds, åka hem, packa upp prylarna, skölja allt, hänga på tork, skriva logg och vips är klockan sent.
Ännu en dykhelg är över och i morgon är det jobb igen.