Namn: Lösen:

Dyk nr: 66, "Oleg Koshevoi", Landsort, Nynäshamn


DYKARE :
PARKAMRAT :
Kjell Saxholm  
DATUM :
2005-03-20
MAXDJUP :
23,8 meter
DYKTID :
9 minuter
VATTENTEMP :
0 grader
VISAD :
524 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Dyk på "Ryssen" utanför Landsort med dykbåten Bojan. Det var -3 grader i luften, och 0 grader i vattnet. När vi kommit ner på 23m och eftern en kort stund hittat vraket hörde jag ett pysande ljud som jag efter lite grublande kom fram till att det var min regulator som läckte lite luft (inte mycket, men irriterande). Jag bytte till min octopussy och försökte få stopp på pysandet genom att blåsa rent reggen samtidigt som jag höll för utloppet, detta hjälpte inte, istället började den pysa mera. Ganska snart insåg jag att den håller på att frysa (inte så konstigt med en läckande regg i 0 gradigt vatten), så då gjorde jag min parkamrat uppmärksam på det hela, och signalerade att vi skulle gå upp. När uppstigningen påbörjades så friflödade reggen för fulla muggar, men min octopussy funkade fint så jag behövde inte köra på parkamratens octopussy.
I ett hav av bubblor (det var som att vara i snöstorm) gick jag sakta upp mot ytan (lite trixigt att hålla koll på dykdatorn eftersom jag dumt nog höll den friflödande reggen i den handen där dykdatorn satt). Väl uppe på ytan så signalerade jag till dykbåten att allt var OK (vi kom upp ett tiotal meter från den). Min parkamrat gick ner igen med ett annat par som precis var påväg i. Själv klättrade jag upp på båten och möttes där av förvånade miner när de såg mitt förstasteg som var en stor isklump :-)
Jag bestämde mig för att hoppa över ett eventuellt andra dyk (ingen dök två dyk).
Efter att ha tinat upp förstasteget med varmt vatten så kunde jag stänga den helt tömda flaskan.
Allt gick bra, det var endast under några korta sekunder som jag kände lite obehag, det var när jag började gå upp och inte riktigt hade koll på dykdatorn eftersom jag var mitt inne i ett moln av bubblor.
Efter att ha funderat på vad som orsakat friflödningen, så har jag kommit fram till att det till 99% berode på att jag (som jag gjort tidigare) harklat och spottat i regulatorn under vattnet (får ibland slämklumpar i halsen). Nu har jag bestämt mig för att inte göra så igen, utan ta ut regulatorn innan jag spottar.

AVG ?
SAC ?
Sikt ?
Temperatur +0 till +1 grader