Namn: Lösen:

Dyk nr: 77, Släggö


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders  
DATUM :
2005-03-19
MAXDJUP :
9,1 meter
DYKTID :
22 minuter
VISAD :
557 ggr

Så var det äntligen dax för min efterlängtade kombinationskurs deep/nitrox/PPB + lite introduktion i fentekniker, använda och lägga linor, skjuta säck (var det tänkt). teamtanke och annat lite extra från tankarna ur lite mer teknisk dykning om jag förstått det rätt vill säga! Upp i gryningen för packning och sedan hämtas Sandra upp och kosan styrs mot lysekil där Fredrik och Alexandra ska försöka få lite vett, kunskap och färdigheter i oss. Kändes extra gott då jag trott att mina förkylningsperioder med rester kvar skulle hindra kursen men att jag nu skulle vara med på det jag orkade så jag inte missade allt!

"Små grodorna, små grodorna är lustiga att se"
Först en liten briefing och sedan iväg till släggo brygga där utrustning görs iordning och dräkt tas halvvägs på innan vi får ligga på brygga och öva fentekniker och ställning och oj så söta vi såg ut allihopa där vi låg och sprattlade med ögon i kors av koncentration och muskler som påpekade att lite rygg och magövningar inte skulle skadat, mao jobbigare än jag trott... Sedan skuttade vi i efter parkontrollen för att checka av hur mycket bly vi behövde, läs lägga av oss bly.. Mycket välbehövligt då jag gjorde första dyket i nya fluffiga understället. Kände redan att då att torrhanskar stod på omedelbar önskelista men följde glatt med nedåt mot hällen där det blev koll av viktfördelningen genom att dra upp benen mot rumpan och sträcka ut. Var som jag trodde baktung och märkte även att remmarna på västen behövdes justeras så nu blir det väl en v-vikt på paketet och öva avvägning med luftslukande underställ.

"Ormgrop vid hällen"
Sedan övades frogkick, som jag behöver ta ut mer på och givetvis öva, öva och backning vid miniväggen vid hällen medan de övriga gjorde testet innan de anslöt sig. Backningen fungerade väldigt diskutabelt, 1-3 fentag bakåt innan jag blev för ivrig och för framåt men jag fick iaf känna känslan av att åka aningens bakåt/uppåt. När alla var klara blev det hoovringövning tillsammans, läs kaotisk ormgrop, och i den allmänna villervallan med siltning och fler med vita dubbelpaket och svart dräkt och koncentration på vad jag gjorde tappade jag bort buddyn, inte bra jobbat.. Är ju lite bortskämd med att dyka i mindre sällskap med olika utrustningar så just då tyckte jag att det omedelbart borde införas färgmani på dräkter mm..:) Nåja, första försöken att styra djupet med andningen till 1 m från ytan gick inte hundra då jag tog för djupa andetag men såsmåningom kom jag ihåg Alexandras tips om andningen och då funkade det riktigt bra iaf att höja och sjunka över mindre stenar (3-5 dm) vid botten, något som kändes som en klar personlig framgång även om övning behövs innan det blivit naturligt.

"Bubblande frusna monster och snäll Linda"
Vid detta laget frös jag rätt rejält och händerna i våthanskarna skrek men då vi bara skulle tillbak och testa att skjuta säck beslöt jag mig för att iaf försöka stå ut ett tag till och åtminståne prova. Simmade så iväg i grupp med mer eller mindre vackra obligatoriska frogkick blandat med vanliga bentag av vana. Gruppen stöter på en stackars liten simpa, det första levande jag sett, som förtvivlat flyr fram och tillbaks från de bubblande monstrena till den kommer till stenen jag är på väg mot där den gömmer sig, verkar kika på mig, och stannar lugnt kvar, det är det jag sagt, jag snackar fiskspråk! Väl framme vid det grunda har vår kloke instruktör insett att alla fryser lite väl mycket för någon givande övning och bryter, något jag vid detta laget var mycket tacksam för!

Lyckas, mot min vana, hitta en någorlunda lätt väg upp och tar tacksamt emot hjälpen att spänna lös mig då händerna förvandlas till isklumpar. Tror det var Jonas som skämtade om att han visste vad han skulle sälja till mig men varför öppnade han inte omedelbart affären? Ont som jag hade hade jag nog köpt första bästa utan att fundera över vad jag ville ha så där gick han miste om en saftig summa! :) Packade ihop, köpte frukost och mat och sedan upptining med eftersnack, något som ledde till långt ytintervall.

Temperaturer och väder : 2 grader i det spegelblanka vattnet och soliga minusgrader i luften.
Paket och vikt : 327, 8-1 kg (lätt/tung??? ojämt resultat)
Luft i/upp : 260-185= 75 bar islurpat
SAC : 28,07 (Hjäälp, snacka om vad man drar när man fryser och jobbar!)
Max och medeldjup : 9,1 / 7,0 meter
Tid i, dyktid : 12:38, dyktid 22 minuter