Namn: Lösen:

Dyk nr: 80, Skår


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders  
DATUM :
2005-04-03
MAXDJUP :
27,1 meter
DYKTID :
38 minuter
VISAD :
846 ggr

Tog en äkta slappedag med sovmorgon och långt uppvaknande, trots att solen sken utanför och vattnet lockade med förförisk sirensång om dykning i gullmarn. Resultatet blev givetvis att vi kom dit och övade linläggning på land när alla andra hade ytintervall, gud så vid mina sinnes fulla bruk jag alltså kände mig då jag gick omkring och låtsades lysa med en lampa för att markera fästpunkter.. Dagens dykplan var nämligen, efter revision och omräkningar under färd, att gå ned till max 28 m med reservation för ev grundare djup, lägga lina och testa skjuta säck. Nåja, kan inte verkat total galen då vi såsmåningom lika slött började göra iordning våra grejer, däribland torrhanskar, fick ett djupt samtal med en liten kille i halvmetersåldern som hade ett ypperligt ordföråd, visste att buddy, dykgrejer och dykare skulle uttalas med lycklig röst. Mat var däremot mindre intressant fram till allas vår milda och goda pedagog lurade iväg honom med att han måste äta för orka hjälpa pappa med dykgrejerna, mao ät så du orkar vara slav funkar! :)

Hade uppenbarligen åtminståne en halv hjärncell (som därmed använts upp, läs vidare) med mig denna gång då jag kom på att det nya understället krävde annan inställning på armventilen, inte underligt att jag haft problem med att känna mig lätt under kurshelgen då jag haft problem med för långsamt utsläpp av luft. Velade mellan vikter och valde det tyngre alternativet för säkerhets skull då jag inte var hundra procent säker och ett rätt djupt dyk med linläggning och därför ev mindre uppmärksam buddy planerats. Raglade sedan i med mer eller mindre värmeslag och gick dumt nog ned innan jag hunnit svalkas av nog.. Idiot! Borde ha kommit ihåg att jag alltid blir illamående av att andas i regulatorn om jag är för varm men icke.. Kombinera detta med att jag nu när jag fått till ventilen och därmed hade mycket mindre luft sjönk ned lite väl snabbt (ingen oro, långsammare än 18 m/min iaf) och dyket var på väg att brytas fram till jag svalkas av efter att vi redan börjat vända.

Detta ledde till att planerna på linläggning skrinlades då vi båda ville ha bättre koll på mig (bra, snäll och förlåtande buddy), wow, samma tanke utan missförstånd, vi tar oss.. Gled, riktigt långsamt och kontrollerat denna gång, nedför miniväggarna vid kobben och jag konstaterade att A/ Trimmen var miserabel med för mycket vikt som behövdes placeras om. Mutter, tänk så mycket lättare det var när man gled omring med vanliga bensparkar och var lycklig så länge man inte rev upp varenda cm (ok, lite överdrivet kanske) av bottnen istället för att jobba med frogkicks och sura för att man inte ligger plant och fint. B/ Det såg ut att bli ett småtrist dyk med dy, nån enstaka sjöstjärna, eremitkräfta och sjöpung som jag bara inte kan bli begistrad över. Skulle visa sig att jag hade fel, mycket, mycket fel då det skulle bjuda på ett av min dykkarriärs häftigaste syner..

Blev såsmåningom bättre då dyn mer övergick till vägg och små yngel av smörbult började simma förbi, eremitkrabborna blev fler och stundtals i högar där jag inte vill fundera på vad som skedde.. Sabellor började även synas vajande och en riktigt stor valhornssnäcka som oblygt låt klart synlig. Lyckades också få fart på ett gång sjömusar som for iväg som smådammtussar och som fick mig att bli allvarligt fundersam om renligheten i vattnet och mitt mentala tillstånd.. Skrämde uppebarligen vettet ur en plattfisk som jag knappt hann skymta men vars överlevnadsinstinkt uppenbarligen sa åt den att simma runt Anders var en lyckat strategi, ytterst brilliant överlevnadsstrategi att röra sig riktigt mycket så man verkligen syns och simma runt saker som skrämt upp en... Fortsatte, med kortare och mindre lyckade träningsförsök att backa, vidare. Vände dyket och började så sakta simma upp mot ravinerna och tillbaks lite tidigare än plan (tid), dator och 1/3 dels luft krävde och dyket bjöd på mer vackra syner.

Dessa kom i form av mängder av ishavssjöstjärnor, varav somliga så ut att syssla med "intressanta" ställningar med växtligheten, en hel del nyfikna smörbultar, vackra intensivt lilafärgade och gul-oranga stjöstjärnor, mängder av eremitkräftor, bättre ljus och dagens höjdpunkt som hittades vid 20 meter, mitt livs första trollkrabba!! Mina ögon tindrar än som på ett barn på julafton vid minnet av denna stora, med benen inräknade dryga metern i diameter, varelse som lyckades kombinera känslan av graciöst rovdjur som mirakulöst rörde sig över nästan lodrätt vägg med snabbhet och säkerhet kombinerat med krabbors gullighet och kropp målad i sköna färgspeglingar av enstaka solstrålar som trängde ned i den relativt bra sikten (under 15 m ca 5-8 m sikt). Blev fullständigt trollbunden av den, som magi, och forsatte ytterst ovilligt vidare upp med längtansfulla tindrande ögon bakåt.

Registrerade inte så mycket efter det, förrutom reflektioner att temperaturen verkade vara i 3 lager med halvkallt de första metrarna, sedan svinkallt (varmare innerhanskar tack!) för att bara djupast blivit behagligt svalt. Jo, konstaterade även att de nya torrhanskarna höll tätt och satt riktigt bra på mina små händer och att jag, till skillnad mot andra, inte hade några som helst problem med de tunna luftslangarna. Kom jag efter denna syn ihåg att skjuta säck? Icke då! :) Hur som helst ett otroligt dyk till slut och jag kom upp överlyckligt mumlades trollkrabba med tindrande ögon för resten av eftermiddagen och kvällen, som avslutades med en smarrig pizza i Ljungskile över vilken jag filosoferade lite om hur djupt 27 meter känts när det var ett tag sedan sist.. Hursom helst yummie och jippie för idag!

Sikt och temp : 0-15 ca 3-5 m och 15-27 ca 5-8 meter, soliga 10-15 grader (minst!) på land, 3-7 i vattnet.
Paket och vikt : 327 med 8 kg (7 hade varit bättre)
Luft i och upp : 275-135= 140 bar islurpat
SAC : 20,47
Max och medeldjup : 27,1 och 15,2 meter
Tid : Totalt 38 minuter, vände upp efter ca 17-18 minuter.
Gas : EAN32, MOD 33,75, EAD 21,9 m, ppO2 1,2 syrgasmättnad 20 %
Stopp : 1 min på 18 m, 1 min på 9 m, 4 min på 5 m och 2 min på 3 m.