Namn: Lösen:

Dyk nr: 409, Åland - Märkets fyr, "Hesperius"


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2005-04-09
MAXDJUP :
33,9 meter
DYKTID :
44 minuter
VISAD :
775 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Så bar det äntligen av till Åland igen för hundrade gången. Alltid lika kul. Gänget som bestod av Henrik, Anders, Mats, Linda, Kimmo, Frida, Markus och jag rullade av färjan och gjorde oss sedan hemastadda i oxygenes nu mera så välbekanta lokaler.
Kvällen tillbringades på restaurang där vi ljög och diskuterade dykning i alla dess former.

På morgonen var det dags för mitt premiärdyk på "Hesperius", även kallad "Klockvraket" efter den omtalade stölden av skeppsklockan. Vi packade bilarna och begav oss till ... där Ville mötte upp oss med båten i morgondimman.

Ett antal sälar tittade nyfiket på när vi hoppade i vattnet. Efter att vi kollat av varandra sjönk vi långsamt ner mot fören på Hesperius. Vraket visade sig vara extremt söndertrasat av packis och strömmar. Allt var i stort sett helt platt med undantag för resterna av motorn och den enorma propelleraxel som löpte genom en stor del av vraket. Vi simmade akterut bland bråten, jag filmade medans resten av gänget lyste och såg snygga ut.

Vi tog en titt på propellern som låg märkligt avsides från vraket och sedan simmade vi uppåt igen. I fören hovrar vraket mellan två klippor som bildar en tunnel under. Mats och Markus simmade igenom medans jag filmade.

2x12 : 30/20