Namn: Lösen:

Dyk nr: 209, Vagnhärad


DYKARE :
PARKAMRAT :
Lelle och Janne  
DATUM :
2005-04-16
MAXDJUP :
42 meter
DYKTID :
44 minuter
VISAD :
888 ggr

Det ska mycket till för att man (jag) ska vara så låg som jag var igår efter avslutat dyk i Vagnhärad.
Kanske det kan bero på att att planerna var så stora innan.. vad vet jag.... här är storyn rå och utan krussiduller.

Dyket påbörjades på fredagen i vanlig ordning med en lunch och gasfyllning på OT, detta har blivt en mysig vana att vi i samband med gasfyllning även äter med dom goa gubbarna på OT.
Denna gång var jag på mitt stora lånarhumör och Håkan på sitt stora låna ut humör, detta medförde att när jag lämnade OT hade jag lånat Håkans DUI dräkt med rock boots, Håkans XL handskar och Per L´s stageflaska.

Jag hade alltså "techat" upp mig till max och jag kände mig som GI/ JJ/ RL/ CGJ för nu skulle jag dyka som the big boys.

Med humöret på topp tågade vi in i Vagnhärad i våra dykmobiler och började rigga våran utrustning, jag kände mig odödlig och hade inte en tanke på att det skulle bli några problem, jag hade fel....

Lelle visade sig vara både vaken och sund denna dag och frågade mig lite försynt om jag tyckte det var lämpligt att dyka med så mycket ny utrustning, kanske skulle jag avstå att ta med stage flaskan..?
I detta läge tyckte jag att :Nej för faan det är INGA problem, men det var någonting som ändå fick mig att tillslut lämna denna, Tack Lelle.

Efter att ha planerat upp team och en decoprofil (vi dök inte deco) gjordes dom sista förberdelserna, det var nu jag märkte att jag inte hade några innervantar till Håkans lånade Nordic Blue med manschett för ringar, faaaaan.
Det löste sig dock med ett par vantar från OK som jag hittade i bakluckan.
Jag kunde direkt konstatera att N B i stl XL är förstora för mig och med OK vantarna i så kändes det som om jag knappt skulle kunna greppa en fotboll...med 2 händer.
Inte helt bra med andra ord.
Att få på mig resten av utrustningen var oxå något av det mest struliga jag varit med om, jag fattar faktiskt inte varför allt var så jävla krångligt denna dag.

Det slutade i alla fall med att jag var klar att gå i vattnet, väl i det blöta kommer nästa lilla problem nämligen att få in fötterna i fenorna, rock boots kräver stora hål för att passa bra.
Styrkelyftare Lelle fick därför banka ner jetfinsen över mina fötter och tillslut med springstrapsen sträckta till max satt fenorna på plats.
Under dyket senare del blev detta ett ganska stort problem då mina fötter smärtsamt protesterade över detta.

Med mina stora handskar och tjocka innevantar gick det med (förvånansvärt) lite bök att få på decoflaskan.

Efter avslutad s-drill vinkade jag adjö till Per Lundströms fina stageflaska som nu alldeles ensam fick vakta bilarna.

När vi då precis är till att lämna ytan märker jag att lampan inte ville tända, det var ju inte så konstigt eftersom jag glömt att "stoppa i kontakten", det är ju faan tänker hur mycket strul ska det vara för att göra ett tränings dyk.
Det var bara att svälja sin stolthet och kravla upp på land och be om hjälp, PINSAMT.

(ganska struligt so far eller..)

Vi hade bestämt att gå ner till badkaret och där bara kolla så allt var ok, redan här var Lelle borta (för mig) men Janne visade lugnt att han var där nere (han var under mig).

Vi begav oss neråt och det började äntligen kännas bra, det blev bara bättre och bättre ju djupare vi kom, undra varför...

Vi nådde botten och alla verkade vara i god form så efter en kort tur så påbörjades upstigningen.

Det gick ganska bra upp till 21 meter där vi skulle byta gas efter konstens alla regler, där slutade allt att gå bra för en stund framöver.
Vi besökte nu under några minuter i ungerfär följande ordning följande djup 21-19-22-20-21-17-20 det gick med andra ord inte så bra.
Det var ju tur att vi inte hade ett riktigt deco framför oss och att detta var ett dyk avsett att öva.

När alla tillslut lyckats peta in decoreggen i truten hade vi bestämt oss att resan till ytan skulle ske med 1 min per 3 meter upp till 9 där skulle vi lägga 2 minuter och därfter 3 på 6 m och 3 på 3m.

Bestämma och planera är en sak, vad vi gjorde var en annan....

Efter en bergochdalbane uppstigning mellan 18-11 meter utan refrens beslöt jag att skjuta säck då vår uppstigning var katastrof och vi behövde alla en referens.
Med Håkans stora handskar var inte ens detta en enkel sak, HA GREJJOR SOM PASSAR är mitt råd till mig själv och alla andra.

Med säcken på ytan lugnade sig saker och tig och vi tog oss till ytan mer ordnat, dom för stora handskarna höll inte heller helt tätt så att rulla upp linan på spoolen visade sig bli mer problematiskt än önskat.

Jag ökade på våra tider på 3 och 6 meter för att vara på säkra sidan och då vi bröt ytan hade ingen synbara symptom på DCS, ingen utom min inflator på vingen som frös i öppet läge och min vinges dumpventil stod i öppet läge tills jag stängt av kranen på paketet.

Väl på land intog vi vår lunch och jag har nog aldrig kännt mig så djävla dålig som dykare, jag inså att detta var lite som att falla av en häst man måste upp igen GENAST.

Nu blev det inte så jag hade blöta och kalla händer och inget att byta med så dykningen den dagen var över för min del.

Janne och Lelle beslöt sig för att dyka igen och hur det gick vet jag inte för efter det att dom hoppade i packade jag ihop mina och mina lånade prylar och begav mig hem.

I bilen påväg tillbaka var jag riktigt jävla deppig och jag har nog alldrig kännt mig så nertryckt i skorna.

Det var ju tur att det gick som det gick under träning, hade det varit ett skarpt deco kanske det varit på annat vis....

Några ord från en man (mig alltså) på vägen till Er som läser detta:

Utrustning som inte passar= PROBLEM
Många nya moment med ny utrustning (som inte passar)= PROBLEM

Ska Ni ha problem... se till att ha dom under övning, det var nog det enda vi gjorde rätt denna dag...och jag lever och kan skriva om det.

Dykning är kul dykning är kul dykning är kulDykning är kul dykning är kul dykning är kulDykning är kul dykning är kul dykning är kulDykning är kul dykning är kul dykning är kulDykning är kul dykning är kul dykning är kulDykning är kul dykning är kul dykning är kulDykning är kul dykning är kul dykning är kulDykning är kul dykning är kul dykning är kulDykning är kul dykning är kul dykning är kulDykning är kul dykning är kul dykning är kulDykning är kul dykning är kul dykning är kulDykning är kul dykning är kul dykning är kulDykning är kul dykning är kul dykning är kulDykning är kul dykning är kul dykning är kulDykning är kul dykning är kul dykning är kulDykning är kul dykning är kul dykning är kul


Dykning är....

//R