Namn: Lösen:

Dyk nr: 417, Saxarfjärden - "karlsö"


DYKARE :
PARKAMRAT :
Micke Wolhardt, Niklas Eriksson, Carl Douglas  
DATUM :
2005-04-21
MAXDJUP :
43,2 meter
DYKTID :
45 minuter
VISAD :
1667 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Under helgen inkom följande SMS: "Vi har hittat ett nytt vrak!", efter ytterligare 30 minuter kommer SMS nummer två: "Vrak nummer två hittat!". Precis vad man vill höra under en dykfri helg.. ghaa!!!

Medans Håkan och gänget dök på vrak nummer ett så satt jag och vibrerade av nyfikenhet, men så äntligen var det dags att få dyka på vrak nummer två... trålaren "Karlsö". Mer info hos Görans Dykhörna: http://web.telia.com/~u65304182/index75.html

Håkan och Micke har sökt efter det här vraket sedan hedenhös och var också lagom uppspelta över tillställningen som skulle äga rum. Vi lämnade hamnen, riggade utrustning och kameror och begav oss iväg. Douglas anslöt med sin ribb.

Håkan, Jimmy och Jonas hoppade i som första dykpar och vi övriga väntade otåligt på att de åter skulle bryta vattenytan. Är det rätt vrak? Kanske en stor sten? Trions glädjeskik och smilande ansikten avslöjade snart att vi har helt rätt :-)

Dykteam nummer två hoppade i och vi sjönk ner längst med linan. Det kändes som en evighet men snart tornade vraket upp sig. Första synen var flera fiskeredskap och nät som nu stod rakt upp som elaka nät, redo att fånga den dykare som vågade sig för nära.

Jag lät kameran gå utan avbrott och filmade först på taket där stora lanternor och den "nyinstallerade" radarn satt. Micke fäste linan och vi simmade akterut, nyfiket studerande alla detaljer. Längst bak i aktern rådde det inte längre några som helst tvivel på vrakets identitet, stora bokstäver bokstaverade namnet K A R L S Ö.

Vi fortsatte vårt utforskande. Det finns massor att se, vi missade dock det mesta men efter dykteam nummer etts utsago stod kaffepappan på spisen, maskintelegraf, ratt, handskar mm.

Vår tid var tyvärr ute och vi begav oss upp efter linan. Vi gör vårt gasbyte på 21 meter. Jag tar några djupa andetag varpå något säger PANG! Därefter ser jag bara bubblor och känner mig lätt. Andrasteget sprutar gas, jag signalerar till Micke som räcker mig en hjälpande hand medans jag fokuserar mig på att stänga flaskan. Läget stabiliseras, jag andas under några minuter genom att öppna och stänga flaskan, därefter låter jag bara gasen flöda vilket snart resulterar i att kran och förstasteg blir en stor ismassa.
Andningsgasen blir strax till en "nitrox on the rocks", andningsgas och isbitar. Jag beslutar att genomföra resten av dekot på bottengasen och lyckas till slut stänga flaskkranen med lite assistans.

Resten av dekot förflyter incidentfritt. Jag och Micke turas om att andas på hans dekogas och vi genomför ett back-up deko.


I stort var detta en fantastisk upplevelse (Håkan du ligger etta på kompistoppen ;-) att få dyka på ett orört vrak där ALLT finns kvar och inga spår av "souvenir-jägare". Jag hoppas att det får förbli så.


2x12 : 21/35
7L : 50%