Namn: Lösen:

Dyk nr: 81, Allervat


DYKARE :
PARKAMRAT :
Sandra och Anders  
DATUM :
2005-04-23
MAXDJUP :
19,5 meter
DYKTID :
44 minuter
VISAD :
525 ggr

Vaknade alldeles för tidigt mentalt oförberedd, då komunikationen i teamet brustit om hurvida det blev utfärd med Eddy eller ej, och inser att det blir till att få lite fart. Lilla Linda kan visst göra saker på morgonen men då måste man FÖRBEREDA henne väl inför chocken! Resultat, jag gick omkring och muttrade "Det var INTE min ide' att dyka med tidspress i gryningen, det var.." Alla som har 3-åringar vet vad jag talar om.. Nåja, grejerna var nästan färdiga så vi kom barmhärtigt lätt iväg till stackars Eddy som fick stifta en första bekantskap med en kinkig sak och som en klok man bara gled iväg lite diskret och lät mig bli något mer människoliknande på egen hand, han har varit med förr..

Nåja, båten kom iväg och humöret steg genast för vem kan vara alltför kinkig i strålande sol i en dykbåt med hur mycket plats som helst på ett spegelblankt hav! Dagens dyk skulle bli att utforska hur 2 dykplatser som Eddy fått en uppfattning om via ekolodet, kul tyckte vi! På med grejerna så gott hjärnan klarade av att beordra (läs : Tur det finns buddys och Eddy) och bli bortskämd med att få masken avspolad i färskvatten sittandes på plats, skönt att slippa vobbla iväg till någon hink eller böka vid ytan! Jepp, jag gillar genuint att bli bortskämd så hjälp med fenorna tvekade jag inte heller att ta emot!

Sedan kom dagens utmaning, klättra ned till badplattformen som Eddy erbjöd att fixa eller testa Sandras kamizakie-rullning! Eftersom jag inte lär bli längre och alla båtar inte funkar med badplattformen beslöt jag mig för att lära mig den nya tekniken. Med en hjälpande hand från Eddy gick det stålande och mycket mindre spännande än när jag gjorde något liknande i Skottland, där tanken på att förbereda kunden på att när hon skulle falla ännu inte uppkommit. Hur jag landade är en annan femma, fick inte ont eller upplevde obehag på minsta sätt, men v-stil med rumpan ner är inte den graciösaste stil tänkas kan.. Mina buddys var snälla nog att inte skratta..

Så gled vi ned så sakterliga 12-14 meter utan referens i ett gröngrumligt vatten en bra bit, riktigt rofyllt när man är van! Planade ut och gled med lite bättre sikt över ett rev med stenkumlingar som vi verkade träffat slutet på och som gärna utforskas mer någon annan gång då det verkade lovande som ett grunt och enkelt dyk. Gick ned via några små minietapper ned till ler och snäckskalsbottnen där ett stenras fanns, inbjudande för småfisk och krabbor bara det blir lite varmare. Gick alldeles för fort då vår vördade teamleader (den enda vi litade på med en kompass i handen) hade ett mission! Detta var att med lite riktningar ta sig runt ön! Att man faktiskt kunde chilla ned och kika på vägen och simma så långt man kom föll honom visst inte in.. Med vår vanliga goda komunikation, uppmärksamhet och svaga lampor (måste skaffa lampa som går att signalera med!) nådde inte budskapet att sakta ned inte hela kedjan igenom då tvåans lampa uppenbarligen lyste mindre än kompassen så det blev bara till att öka och simma ikapp.
Nåja, vi tar oss och hade faktiskt ett helt ok led denna gången och våra frogkicks var märkbart bättre!

Kom sedan till ett parti med en rätt tråkig vägg med alldeles för få sprickor och gömslen där jag som låg sist konstaterade att frogkicks i all ära men småkrabborna och sjöstjärnorna skulle nog föredragit flutterkicks.. Stannade till för att försöka vända en fallen stjärna på rätt köl och måste ha sett underlig ut då Sandra såg ut att fundera på om man kunde bli narked på 19 m djup och, eftersom det inte är snällt att göra sina buddys oroliga, övergav jag stjärnan och följde lydigt hennes stränga blick om att komma. Efter väggen anlände vi till nästa rätt flacka rev där det verkligen grönskade av alger och liknande och som antagligen kommer att sjuda av liv till sommaren!

Hade lite problem med att känna mig lätt på säkerhetsstoppet och hade en otrevlig aning om att detta tyvärr var alldeles självförvållat pga onödigt småsprattel. Låg och tänkte på det lilla jag sett för att stanna till och kom fram till att det var 2 rev, en vägg, massa olika alger och växtlighet, en hel del maskeringskrabbor, mängder av sjöstjärnor i all världens färger, några krabbor, en krabbtaska och några yngel av leopard spotted goby. Inte så mycket men kul att leka upptäcksresande hade det varit!

Sikt : 0-5 m = 2 m / 5-19 = 4-6 m
Väder : Sol och vårvärme!
Temp : 4 grader på djupet.
Tid : 44 minuter
Djup max/medel : 19,5 / 13,1 meter
Luft i/ur : 240-120 = 120 bar slurpat.
SAC :
Paket, klädsel, vikt : 327, torris och weezel extrem+, 7 kg