Namn: Lösen:

Dyk nr: 82, Lilla Rön, tjörn


DYKARE :
PARKAMRAT :
anders och Sandra  
DATUM :
2005-04-23
MAXDJUP :
17,3 meter
DYKTID :
44 minuter
VISAD :
432 ggr

Efter ett ca 3 timmars ytintervall som ägnats åt att fylla tunga paket, lägga dränkta saker (underställ, vantar och undertröja) på tork, äta, inse att vi/jag var för sega och byta tid till en timma senare avgång (service!) och att dämpa Sandras dykdamp med sömn var vi redo för nya upptåg och begav oss glatt ut på det nu något lätt gungiga havet för ny upptäcksfärd till det troliga revet vid Lilla Rön!

På med grejerna och i med ännu Eddys alternativa metod för korta typer, nämligen knästående sidorull! Fashinerande teknik då den som utför den är kampsportstränad (med uppenbart taskig impulskontroll) och rullar instinktivt runt för fort och vars hjärna sedan skriker "platt framåtfall!" när den tror den ska åka på magplask.. Har ni någonsin sett det utföras fritt rullandes i luften i full dykutrustning med dubbelpaket rakt genom ytan..? Nåja, landade riktigt skönt iaf även om jag blev lite fundersam över om A/ mina buddies verkligen VILLE dyka, de grät ju (av skratt visserligen) och hade deleriumliknande babbelanfall över något om videokamera och B/ vågade jag verkligen dyka med så mentalt svaga typer som bröt ihop av ingenting..? :-) Beslöt av någon underlig anledning att det var dags för snabb nedgång..

Gled i väl samlad trupp ned genom det lätt strömmande vattnet som var fullt av havskrusbär, har aldrig sett så många förut! Sedan planades det ut i ett helmysigt varierande revlandskap bestående av stenbumlingar, sandpartier, mindre småväggar med lämpliga skrevor, snäckskals och grusbotten och bäst av allt, raviner att simma igenom, urkul! Började dyket efter en sluttning ned till en minivägg däe både det ena och det andra av växligheter fanns som ex havsnejlikor, bägarkoraller och otroligt vackra sjöstjärnor givetvis! Genade därifrån över några mindre sandpartier i den tilltagande strömmen (svag enl. erfarnare) tills vi vid en av miniväggarna lät den ta oss, då den gick ungefär dit vi ville, och gled sedan i sakta mak kikandes på väggen i ursnygg formation med riktigt ok trim och goda signaler praktiskt taget sida vid sida lätt i sidled, såg urcoolt ut när jag kikade på oss! Jepp, lite roar/impar små! Var även en helt underbar känsla som verkligen väckte lusten att testa strömdyk, vilken ljuvlig känsla att bara vila och åka med, mer säger jag bara!

Kikade en god stund på myllret av eremitkräftor som bottnen verkade koka av, såg en krabbtaska de andra verkade missa, svepte förbi en strandkrabba? Tyckte mig ana småtorsk som Anders visade i en skreva innan det var dags att återta kontrollen och simma in i området med de små ravinerna och stenbumlingarna. Tyvärr var det allför snart dags att bryta och gå uppåt över den sakta sluttande revkanten med sin grönska som visst innehöll nakensnäckor, något jag totalt missade! Avvägningen på grunt vatten funkade något bättre med lite mindre sprattel, men inte perfekt, på grunt vatten denna gång och stoppen med 1 minut på 9 m, 3 minuter på 5-6 m och 1 minut på 3 meter funkade bättre, jag tar mig! Bröt så ytan på öns motsatta sida och simmade ut från väggen en bit för att synas. Detta skedde under förtjusta glada skratt i vågberg och dalbanan från min sida och konstiga blickar från de övriga av någon anledning..? Måste vara för att de har anlag för sjösjuka och inte för att jag pep av glädje som ett litet barn! Summa sumarium, hit vill jag igen!

Sikt : 3-6 meter
Väder : sol och vårvärme!
Temp : 4 grader på djupet
Paket, vikt : 327, 7 kg
Luft i-upp : 265-140 = 125 bar slurpat
SAC : 17,44
Stopp : 1 minut på 9 m, 3 minuter på 5 m, 1 minut på 3 meter.