Namn: Lösen:

Dyk nr: 83, Sandvik, gullmarn


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders  
DATUM :
2005-04-24
MAXDJUP :
28,9 meter
DYKTID :
45 minuter
VISAD :
644 ggr

Då detta var tänkt att bli en dykhelg behövde vi verkligen dyka idag med och planer gjordes upp för att ändras för att få backup-plan för..ja, ni förstår.. Slutade med att de v tänkt dyka med med grillning i vårsolen beslöt sig för att ta sovmorgon! Får man göra sådant när spegelblankt vatten och strålande sol lockar..? Slutade med att vi tänkt oss ett djupare dyk för att fota lergökar och visa mig sandvik följt av ett grundare dyk på krossaren. Men, vi vet ju alla hur planer kan gå när viljan är högre än organisationsförmågan och defintivt inte hinner med klockans höga tak.. Nåja, kom såsmåningom iväg nästan i tidigt och väl där smörades det vackert för de boende för att få dem på gott humör!

På med grejerna och börja vada för att, mer än ångkokta, göra checken i vattnet. väl där upptäcktes att visst funkade luften men lite slarv i ordningen på hur man sätter på långslang, reserv lunt halsen och lampor på d-ring kan skapa en fin röra, har definitivt fått tankar på andra sätt att få fast saker och ting... Nåja, tog inte många sekunder och sedan vada djupare för avsvalkning och mask och fenpåtagande som inleddes med lyckad masksökning. En sista s-drill och bubbelcheck för säkerhets skull, ett kort ytsim och några minuters avkylning och sedan ned med god kontakt och iaf inte modell sten denna gången! Gled ned så sakterliga med övning av frogkick och få till trim, något som funkade riktigt bra fram tills argumentet med att flytta lampan uppstod.. Gick inte, trimmen försvann totalt i takt med frustrationen så jag tecknar på hjälp.. Har uppenbarligen gjort det för sällan då min älskade buddy bara inte kunde förstå det han fattade direkt förra året.. "va? är det fel på inflatorn?" "nej, fel på lamp *piip*, hjälp mig få loss den" "inflatorn bunbblar ej, den är ok" "Neeej, ta loss lampan" Va! Ska jag dra i inflatorn? ok då.." "NEEEJJ! *tar fram lapan och blänger strängt a' la' frublick* ta loss" Lampan lossas äntligen efter jag gett upp och placeras åtkomligt men mindre idealt.

Glider vidare ned med stor koll på trim och fenor för idag ska den bli bra har jag bestämt! Har ju tid att öva också då lergökar trivs på mindre intressanta ställen där de glatt gömmer sig för folk som äntligen har kameran med.. Går såsmåningom ned över en liten höjd där dagens trim och fenteknikstest utförs genom att gå nära botten med stor koncentration, bort en bit, en lyckad helicoptervändning och.. TRIUMF! Inte ett spår av dammmoln, yees, jag lyckades! Nope, man har inte roligare än man gör sig.. Simmar på och strax blir landskapet intressantare och kuperat med vackra samlingar av anemoner och havsnejlikor på bottnen och vattnet fyllt av havskrusbär som glimmrar vackert i lampskenet så jag blir lyckligare och lyckligare! Sjunker ned djupare till väggen och blir snart slagen över vilket fantastiskt underbart landskap som man möts av! Inbjudande vägg med skrevor, underbara överhäng och platåer a' la' skifferdelar som lockar en att gå djupare och för tankarna till Teneriffa här i Sverige, underbart! Hittar lite ormsjöstjärnor, några krabbor, torsk, eremitkräftor och ljuvligt färgade sjöstjärnor givetvis.

Leker runt väggen och det enorma överhänget ett tag där Anders fotar en del tills det är dags för att vända uppåt sakta efter "bara 1 bild till.." Nåja, upp kom vi och dagens underbara sikt (10-15 m under 20 meter) lockar mig till att ligga lite fritt utanför väggen för att kolla upp om vertigon som jag drabbades av som ny dykare fortfarande fanns kvar, något den inte fanns till min belåtenhet. Glider vidare upp och får leka fotomodell vid en av väggarna vid en av platåerna så nu har jag bildbevis på trimmen också, något som gjorde mig trevligt nöjd! Fortsätter uppåt och ser nu ett gäng små leopard spotted gobys, några springades ormsjöstjärnor och året första beggylta, våren är verkligen på väg! Kommer till den spetsiga upphöjningen som står i läcker siluett mot avgrunden som jag ber Anders att fota, något som han gör snällt. Där börjar snart sikten bli sämre till bara 5-7 m. Fortsätter sakta upp med 1 minuts stopp på 12 m, 1-2 minuter på 9 m där trimmen försvinner något när backningn visserligen ledde bakåt men även uppåt och orsakade lite strul med avvägningen några sekunder, 4 minuter på 5-6 m, 3 minuter på 3 m och sedan mycket sakta och kontrollerat upp.

Inser att vi har en bit kvar och beslutar oss snabbt för att gå ned igen. Båda är eniga om att ta ut fenkickarna nu och vi har riktigt kul så när bryggan kommer väljer vi olika väg med mig under och Anders utanför. Då han tappat bort mig nån sekund bakom en sten, och inte är van vid att jag kan simma på frivilligt, beslutar han sig för att simma tillbaks så när jag 2-3 sek senare rundar stenen jag sekunderna innan sett honom bakom är han försvunnen. Söker en minut i den vid ytan sämre sikten (3-5 m) och sedan går vi upp och brytar ytan exakt samtidigt. Känns skönt att vi är överens om lämplig söktid. In igen med mig på ytan och Anders snorklande under där han visst beslutar sig för att leka säl och tugga fenor.. Väl uppe är klockan gränsfall till att det blir sent för det planerade andra dyket och vi hade ju folk som hintat om att sällskap vore trevligt så vi ger oss av hemåt med paus för att lämna flaskor till sjusovarna. En underbar dag, tack Anders!

Väder : Strålande sol och varmt!
Sikt : 0-5 m = 3-5 m, 5-15/20 m = 5-7 m, under 15/20 meter ca 10-15 m!
Temperatur : 4 grader på djupet.
Paket och vikt : 327 och 7 kg
Tid : 45 minuter
Luft i-upp : 260 - 140 = 120 bar draget.
SAC :
Stopp . i min på 12, 1,5 min på 9, 4 min på 5, 2,5 min på 3.