Namn: Lösen:

Dyk nr: 85, Hällebäck, gullmarn


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders  
DATUM :
2005-04-30
MAXDJUP :
10,6 meter
DYKTID :
39 minuter
VISAD :
663 ggr

Åter dags att blöta ned mig och bara nöje och inte arbete denna gång! For till Paulssens och fyllde luft och fick beskrivning på den alternativa vägen till väggen åt väster vid Hällebäck. Förra helgens upptäcktfärder hade gett blodad tand på att testa nya ställen och eftersom ett djupdyk till 30 planerats fanns även chansen att få syn på nya saker, måste såklart testas! Iväg för att upptäcka att vi inte direkt var de enda dykarna på plats direkt då det dels fanns ett gäng kursare från advaced nitrox och ett till "vanligt" dykpar. Kikade på om vi ville gå ned vid bryggan, men beslöt att viken lät bekvämare, och snackade med Johan som berättade att de skulle hålla kurs den första biten vi tänkt gå så vi fick se oss för mao. Kul iaf att träffa bekanta!

Kittar åter på riktigt snabbt och effektivt och denna gången sätter jag grejerna så att de ska sitta funktionellt, till skillnad mot sist.. Ner i vattnet och promenera ut för att upptäcka att visst ja, bottnen börjar slutta kraftigt snabbt. Låt oss säga att är man kort och har dålig balans så blir en halvmeters skillnad mellan fothöjderna märkbar och att ordentligt uppblåst vinge var skönt att ha.. Nåja, på med fenorna och gör bubbelcheck och s-drill. Märker att Anders tittar himla länge på något och försöker kika ned för att se vad han undersöker men upptäcker bara att i upprätt läge är vissa kroppsdelar i vägen, hm, tror inte att kvinnor var tillfrågade om det var rationellt att sätta manometern på vänster d-ring s.a.s... Visade sig att det småpös från högtrycksslangen till manometern, och den som nyligen servats! Bara att köra en diskussion om hur vi skulle göra och kom fram till att dyka ett "pyttedyk" väldigt grunt just inne i viken, med väldigt god kontroll på luft och slang! Lite jobbigt att gå ned, då jag hunnit bli varm med det obligatoriska följden av kväljningar av att ha regulatorn (eller vad som helst för den delen) i munnen, men till slut går det. Tur var väl det för trots allt blir det ett helt underbart litet dyk!

Glider sakta ned efter branten och lyckas över förväntan att inte slamma upp och snart kommer syn efter syn! Hela bottnen verkar täckt av plattfisk av alla de slag, från rätt små till i mina ögon riktiga bamsingar! Fick syn på rödspätta, hälleflundra, sjötungor och troligast sandskädda och skrubbskädda, hur som heltst många och riktigt stora, urläckert då jag aldrig sett så många förut! Mellan synen av plattfiskarna simmar vi fram och tillbaks längst sluttningen och gör vårt bästa för att komma ihåg att inte sparka till den 45 gradiga salmsluttningen, något som lyckligtvis går bra mest hela tiden. Får även syn på ett stort stim yngel som får vattnet att verka som i skiktlagret när man kikade igenom stimmet, häftig effekt! stannar även till och kikar bland stenröserna och hittar där en liten simpa och vad jag tror var en liten kolja som kvickt gömmer sig, men är inte säker. Där ses även dagens höjdpunkt, en sjökockshona, något som visar att våren verkligen är på väg även i havet!

Nåja, säg det nöje som varar för evigt.. alltför snart tycks pysandet eventuellt öka och det känns som om det är läge att glida upp och tillbaks. På hemvägen hinner vi även få syn på fler plattfiskar, ett gäng stensnultror, en vackert skimmrande grässnultra, några berggyltor och skymten av en scootrande instruktör. Hade faktiskt alldrig trott att det skulle finnas så mycket intressant liv så här grunt! Trots att det inte blev som vi tänkt utan ett rätt kort och mycket grunt dyk måste jag säga att det var ett helt underbart toppendyk!

Yttemp : 8 grader
Sikt : ca 10 m
Paket, vikt : 327, 7 kg
luft i/upp med läckage : 290 - 110 = 180
Tid : 39 minuter
Djup max/medel : 10,6 / 6,1 meter
SAC med läckage : 40,13 (kan vara nyttig info..Tänker mig det uppstå på djupare dyk och lite stress dessutom..)