Namn: Lösen:

Dyk nr: 86, Sandvik


DYKARE :
PARKAMRAT :
Mats Kale''n  
DATUM :
2005-05-05
MAXDJUP :
21,0 meter
DYKTID :
26 minuter
VISAD :
783 ggr

Mats hade hört av sig och ville dyka och torsdag passade ju utmärkt, ledig dag och allt! Skulle bara slänga av Anders på flyget först (snyft! Ingen sovmorgon..) och sedan möttes vi, efter lite försening pga diverse strul, hos mig och slängde över grejerna i hans volvo, en trevlig combo med sådant där platt golv utan kant på bagaget som bara inbjuder till att användas till paketpåtagning.. Men, nu var vi ju 3 st då Tobias hakade på i stenungssund så i rättvisans namn, och det faktum att bilen inte får stå kvar vid Sandvik, fick stenmuren vid båtbryggan duga. Först hade vi bestämt Hällebäck men som det gick vågor där och så dålig sikten verkade ändrades planerna raskt till Sandvik, något jag inte direkt kinkade över då där är så otroligt fint!

"Tre små dykare gick till en strand, en.."
Väl där gav inte mr Murphy någon förvarning i form av onaturligtflyt som förra gången. Började när vi skulle börja kitta upp med att Tobias ena rem pajat och ingen hade någon "save a dive" låda med oss. Irriterande då jag faktiskt stått med en extrarem i handen i morse men inte tagit med, dumt! Löste sig lyckligtvis med att Tobias fick låna fenor av det andra dykparet efter deras korta dyk, dykare ÄR otroligt hjälpsamma mot varandra! Gjorde inget att vi fick vänta lite, bara att ta fikat före dyket istället för efter! Givetvis gjorde "Den kvinnliga blåsan" sig påmind lagomt till att dykarna skulle komma upp så det var på håret när det gällde disktretionen s.a.s.. Nåja, om igen på med grejerna och vada ut för att ta på mask vid bryggan, som jag för övrigt upptäckte hade ett ypperligt anpassat ställe under bryggan för korta personer att lägga undan fenorna under tiden. När jag står där hör jag vrålet från en vilt friflödande regg, inte bra.. Strax därpå kommer Tobias och ber om hjälp att få av kranen. Resultatet av friflödningen, som antagligen kom av en frysning då det hänt förut, blev en regg med en isklump och 8 L 300-bars flaska som gått från full till 180 bar. Även om frysningen släppte fanns nu inte mycket för stackars Tobias att göra annat än att avstå dyket, stackaren! Jaja, tur han hade massor med kaffe med sig iaf!

"Två små dykare låg i vattnet, en.."
Nu återstod jag och Mats som började ta på fenorna, Mats betydligt graciösare än den stelopererade sköldpadda på rygg som jag påminde om, pinsamt när man dyker ihop första gången! Jaja, hade ju förvarnat.. Men, som man säger så kommer en olycka sällan ensam och dagens tema verkade vara strul så.. Jepp, min manometerslang som strulat förut behagade just idag att pysa och ha sig, tack så väldigt mycket! Då jag sedan tidigare visste att det inte blev någon drastisk förlust av luft, och det sipprade ut och inte fyllde vingen, beslöt vi att gå ned och kolla hur den uppförde sig och jag fick vända dyket när jag ville. Gå ned var ju också ett kapitel för sig då värme, saker i munnen och Linda inte är alltför kompatibla (läs logg från skår om nyfikenhet uppstår)... Låt oss säga att det efter någon meter gick kvickt upp.. Kikade efter Mats, som gått ned fortare, från ytan och försökte signalera med lampan till noll nytta, då ytskiktet inte var kristallklart direkt, (Note : starkare lampa ja..) Då han inte såg, uppenbarligen sökte mig och jag nu blivit lämpligt sval igen och fått ned pulsen, gick jag ned igen till en nu lite skärrad buddy som antagligen just bestämt sig för att gå upp efter ca 2 minuters sökande. Strulet med slangen (min och inte Anders denna gången) var nog värre för Mats, jag känner ju min utrustning så..

"Storleken räknas visst!"
Tightare kontroll av varandra och nedåt, för nu ville jag dyka! Nästan direkt får vi syn på dagens glädjeämne, en riktigt stor berggylta, största jag sett i Sverige, wow! Fortsatte, med noga kontroll över luftföråd och hur inflatorslangen uppförde sig givetvis, ned och snart får jag syn på en liten ätlig sjöborre och två otroligt fina och stora polkagrismönstrade havsroser, betydligt grundare (10-15 m?) än jag trott de fanns! Visar givetvis dessa för Mats ifall han inte redan sett dem. Lite djupare tills jag känner att det räcker, kände inte för något riktigt djupdyk med strulande utrustning nämligen. Kikar hur som helst lite på början av väggen och ligger och svävar lite utanför, underbart hänförande i sådan fin sikt! Intressant även att se hur det så ut övanför väggen vi gått djupare vid.. Riktigt fint faktiskt, med mindre bergskullar med sanddalar och snäckskals, havsmusskal och sjöstjärnebottens prärie, så grundare var helt ok! Snart känner jag att det kan vara läge att vända lite uppåt efter alldeles för kort tid. Visserligen sipprade det bara ut lite extra luft så den biten var ingen fara men OM det skulle bli värre ville jag inte vara alltför djupt eller lång bort. Hemvägen bjöd på ett nytt besök av en bamsing till nyfiken och oskygg berggylta men inget annat stort för övrigt. Så några minisimpor, mängder av smörbultsyngel och antagligen en liten sjökock och ev en kolja. Han även skymta en lergök som kvickt gömde sig från lampskenet.

Slutet blev rätt händelselöst men det var iaf skönt att känna at det inte var några problem att hålla sig kvar på 1-1,5 m utan minsta tendens till uppflytning. Att det antagligen berodde på gott om gas kvar ska vi INTE diskutera, jag var duktig och därmed basta! :-) Upp lite för tidigt så ytsimmet blev smått långt och gav åtskilligt med tid för mig att komma på att jag ytsimmar äckligt sakta. Sedan var det bara att packa ihop lite kvickt så Mats inte blev senare än han vid detta laget redan var, strul tar tid.. Grabbarna var för övrigt riktiga genlemän så jag kom undan med det lätta att lyfta, tackar varmt för det! Skämtades sedan lite om att Mats nog i fortsättningen fick dyka i team så att någon buddy fanns kvar med fullt fungerande grejer till sist efter och vi övriga kunde strula ihop på egen hand :-) Hade hur som helst ett fint dyk trots allt, Mats var en bra buddy och uppenbarligen modig då han visst vågade dyka med mig igen, något jag gärna gör, fast utan utrustningsstrul då givetvis! Hur som helt tack för en fin dag!

Sikt : 10 m
Väder : Växlande sol men inte såå varmt.
Vattentemperatur : 4 grader på djupet
Paket, vikt : 327, 7 kg
Tid : 26 minuter * (Datorn slutade till och från att visa djup då det var gränsfall till grunt)
Max/medeldjup : 21,0 / 11,9 meter
Luft i/upp : 275 - 175 = 100 bar
SAC med pysande inflatorslang :
Stopp : 3-4 minuter på 5 meter och åtskilliga runt 3 meter.