Namn: Lösen:

Dyk nr: 134, Lillsved - Harm


DYKARE :
PARKAMRAT :
Martina Olsson, Daniel Huldt  
DATUM :
2005-05-09
MAXDJUP :
18 meter
DYKTID :
41 minuter
VISAD :
807 ggr

Ruggigt bra dyk!

Vaknade ganska seg i skallen nånstans på tyresö, och fick tag i en kopp kaffe. Sussie ringde och vi bestämde att vi skulle mötas vid Ica i Nacka vid elefenten... iallafall trodde jag att det var det vi bestämde. Så jag skyndade iväg och hittade en väg som ledde raka spåret dit. Blev väldigt förvånad när jag upptäckte att jag verkade ha kommit först, före de andra. Tar tillfället i akt och köper läsk och frukost.
Efter ett tag ringer Sussie och klagar över att det finns fan ingen Elefant på parkeringen. Visar sig förståss att vi pratat om olika affärer, och dom var redan ute vid gustavsberg. Då var man sist igen, och fick kliva på gasen rejält. Men Saaben jobba på bra, och vips var hela dagens dyksällskap samlade i solskenet. Vi sa hej och hur mår du till varandra sen bar det av mot Lillsved.

Den här "semi" landbaserade dykplatsen har en o annan skalp på en... har det inte vart för blåsigt så har bojrackarn vart bortkörd. Men idag verkade allt stämma perfekt, även om bojen såg ut att ligga extremt långt ut. Vi svidade om i ganska makligt tempo, och det tog bra med tid innan vi var i vattnet. Första som händer är att Sussie's dräkt tokläcker, och hon tvingas avbryta. Ruggigt surt.
Vi resterande tre påbörjar det låååååååååånga ytsimmet ut till bojen. Ett tag fick jag för mig att bojrackarn var på vift och flöt runt planlöst, och att vi helt enkelt var tre idioter som försökte simma ifatt en plastdunk mitt i farleden. Men även om det gick långsamt, så närmade sig faktiskt dunken bitvis. För att göra det hela extra spännande ser vi färjan komma i full spätta med kurs rakt mot oss. Men kapten verkade ha rutin på detta, och han fick kanske syn på dykflaggan för han gjorde en rejäl sväng runt oss.

Väl framme behövdes nån minuts återhämtning. Sikten såg inge vidare ut så vi sa att vi tar oss ner och samlas vid linfästet. Så bar det av ner längs linan. Sikten på vägen ner var kanske sådär 22, 23cm. Det var svårt att inte tappa siktet på linan, men vraket är ju stort så det var bara att åka ner. Väl nere så klarnade det upp och var säkert en närmare 4 meters sikt. Kanon!
Jag och Ninna är nere ungefär samtidigt men Danne syntes inte till. Väntade ett tag, så ett tag till, och precis när jag funderade på att gå upp igen lystes däcket upp av en 100W Halogen. Allt grönt.
Simmade bort längs relingen och glodde på saker och ting. Helt klart det bästa landbaserade vraket som jag känner till detta. Massa skoj prylar att glo på. Tog en sväng in på muggen. Nån har satt en reklamklisterlapp där inne. Begränsad målgrupp...

Hade ju glömt kameran i Tyresö, vilket grämde mig hela dyket. Låtsades istället fota lite grejer som borde blivit bra bilder. Dyket var kanonsoft, och tiden gick fort. Efter dryga 30 minuter kom vi överens om att röra oss uppåt. Är ju lite smånojigt att gå upp här, för man vet ju inte om man får en båt i huvudet. Tog det lugnt hela vägen. Sikten var ju helkass, men det var ett bra läge att öva på att säkerhetsstoppa utan nån annan referens än djupmätaren. Gick faktiskt förvånandsvärt bra. Diffade 3 decimeter som mest mellan andetagen. Väl upp kunde vi konstatera att det inte bara var ett särdeles utmärkt dyk på Harm, utan vi slapp få en båt i huvudet också. Ytsimmmet in var en baggis. Dessvärre sprang högra dojan läck på torrisen, så några fler dyk blev det inte för mig iallafall. Blir till att köpa LiquiSole och laga.

Danne och Hälje bjöd på nån sallad med kräftsjärtar som var makalöst god. Efter det langar de fram två termosar Kaffe och massa bullar. Helt underbart att sitta i solen och bara jääääsa och snacka dykning. Helt suverän dag.

Sikt: 4m
Temp: 2°c
Luft:
2x12x232
220=>140