Namn: Lösen:

Dyk nr: 88, Hällebäck


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders  
DATUM :
2005-05-22
MAXDJUP :
27,4 meter
DYKTID :
61 minuter
VISAD :
736 ggr

För en gångs skull kunde flera av oss dyka på samma dag, nästan otroligt! Det var Linda och Toffe som skulle avrosta sig, Jag och Anders och Anki och Ivan, mao bara trevliga typer! :-) Så nu stod vi alla, lagomt trötta och undrade varför vi fått för oss att mötas så tidigt efter vad vi visste skulle bli en sen kväll, mental förvirring? Just ja, vi hade tänkt oss ett sista dyk på Sandvik innan för många stugägare flyttat in som kunde bli störda. In och iväg men låt oss säga att vi på sandvik tidigare bara mött de dykarvänliga och nu mötte den andra sidan av stugägarna, de som inte gillade dykare.. Obehagligt minst sagt.. Men, upp med hakan, jordfall är ju också ett trevligt dyk! Jepp, det var vi inte ensamma om att tycka uppenbarligen, stället var packat.. Nåja, det blev en favorit i repris, hällebäck!

Här fanns plats så snabb avlastning innan det blev fullt här med! Sprang på Kangasoja (rättstavat?) och frågade om sikt och babblade lite och sedan på med grejerna, kolla Anders halstätning noga (läs förra loggen) och i! Ett kortare ytsim för att inte ge de som skulle avrosta alltför djup start och sedan ned i valfri takt för att försöka dyka ihop. Tsss.. Det var ju en naiv förhoppning, tappade bort första paret redan vid botten, bra jobbat! De hade inte insett hur sakta vi andra numera gick ned och stuckit framåt för att söka rätt på oss och sedan fortsatt då alla hade sin buddy iaf. Kommer hur som helst ned till dammolnet efter andra. Bra, då märktes inte mina missar så mycket tänkte jag och fick givetvis riktigt bra koll på att fenorna inte rörde den branta kanten nu när jag inte kunde njuta av det, tack så mycket mr Murphy!

Vilket årtionde som helst kommer detta inte att vara något men för tillfället är den skarpa sluttningen med silt som flyger upp bara man tänker på den fortfarande en utmaning så ge hit mina lyckanden tack, jag behöööver dem! Går hur som helst ned rätt djupt med tät kontakt och signaler och kollar varannan sekund, ingen missad dizzy buddy idag! Tror att Anders blev less att svara ok varenda sekund.. Nåja, såsmåningom kommer vi till första stenröset där vi leker en stund och han får lättare respit med ok-tecknerna, bara var 10 sekund nu! (ok, liiite överdrivet) Efter ett tag verkar Andes besluta sig för att jag borde ha slurpat i mig luft nog för att vi ska vända, eller vad han nu försöker teckna? Nåja, visserligen drar jag visst mindre nu och t.o.m. min stockkonservativa dator ger mig gott om tid, men visst kan vi vända..

Drar oss sakta upp och hem via sand bevuxen av sjöpungar, död mans hand, sjönejlikor och sjöanemoner och sedan en till litet rös innan sanden med andra grönsaker. Hittar först inget direkt otroligt idag men smörbultar, torsk, stensnultror, sjöstärnor (givetvis), rötsimpor, berggylta och stora havskrusbär är aldrig fel! Såsmåningom börjar jag bli lite konfunderad dock, får nämligen syn på, vad enligt fläcken vid stjärtfenan anger, stensnultror med färgteckning som vagt påminner om en gäddas..? Uppenbarligen anpassar de sig efter miljö eller så jag jaga i fisklexicon igen (förslag mottages!) Sedan dyker min första skäggsimpa upp, urgullig faktiskt! Får även syn på en fisk som heter comber på engelska (Note: fråga John om svenska namnet). På de sista metrarna får jag lust att pussa upp Anders då han visar mig 2 större kantnålar, jipppie!

Får mig faktiskt att förlåta hans ide att skjuta säck när jag, efter åtskilliga minuters stirrande på dessa vackra varelser, vaknar upp ur trancen och inser att jag fryser och är otroligt pissnödig! Vill upp, vill INTE skjuta säck hur mycket jag än behöver det! Får trots det den brillianta ide att klättra upp vid badbryggan, bergsbestigning kombinerat med höjdhopp för extremt korta säger jag bara, tur att Toffe fanns uppe med en hjälpande hand säger jag bara! Ihop med grejerna och sedan till färjan för ett besök med luftfyllning på oxygene och mat i massor efter ett riktigt trevligt dyk! Hm, kände mig nästan tung, kanske läge att verkligen kolla vikten igen..

Vattentemp : Yta 12 och på djupet 8 grader.
Tid : 61 minuter
Paket och vikter : 327 och 7 kg bly
Max/medeldjup : 27,4 / 13,4
Luft i/upp : 275 - 130 = 145 bar slurpat
Sac : 14,22 Otroligt! Jippie! Hoppar jämfota av glädje!
Stopp : 1 på 15 m, 1 på 12 m, 1 på 9 m, massa minuter på 5 m och några på 3 m. (Nope, inget deco, valfritt)