Namn: Lösen:

Dyk nr: 33, Concordia, Älvsnabben


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders Löfqvist  
DATUM :
2005-05-21
MAXDJUP :
16,2 meter
DYKTID :
38 minuter
VISAD :
501 ggr

Utfärd med Moby Dick (Vrak&Äventyr).
Efter att ha ringt å kollat med Manne ungefär 100 gånger så var det då dax för utfärd. Tog med mig vänner från London på denna, tjejens brorsa+hans flickvän. Min buddy för dagen var Anders. Vi tuffade ut från Nynäs runt 10.00 med sikte på denna gamla träskuta.
Concordia (även kallad Älvsnabbenvraket) var ett tvåmastat tyskt handelsfartyg, en skonert med kravellbyggt skrov som fraktade säd. Hon sjönk 1754 vid Ävlsnabbens södra udde efter att ha gått på en klíppa. Skrovet är 21 m långt och 5,4 meter brett. Vraket är mycket välbevarat ochd et finns en del detaljer att studera under dyket. Vi fick tips om att ta sikte på en brun "fläck" på den klippan som Concordia gick emot för att hitta vraket. Då vi kom ned visade det sig att vi landat precis bredvid aktern. Det första som slår en är att hon verkligen är välbevarad för att ha så många år på nacken. Vi började med att studera rodret och sedan följde vi relingen in över däcket. Det mesta av däcket är helt sönderbrutet. Halvvägs genom vraket mötte vi ett av de andra teamen som vi dök med. Alltid trevligt med sällskap. Vi tog så några varv runt henne innan vi började känna att vi sett tillräckligt. Jag signalerade åt Anders att vi skulle se oss omkring i närheten. Vi hittade ganska snart en ravin medsmå överhäng där det låg ett antal simpor och latade sig. Riktigt häftigt. I övrigt så simmade vi mest runt inann vår tid var slut.
Värt att notera om Concordia är att det siltar väldigt lätt här. De dykpar som var efter oss gnällde lite på detta med rätta men som försvar *S* vill jag säga att vi verkligen försökte vara försiktiga.

Snittdjup 11,3 m
Temp: 6 grader celsius
Sikt: 8 m