Namn: Lösen:

Dyk nr: 62, Tyr


DYKARE :
PARKAMRAT :
Tommy Björn  
DATUM :
2005-06-05
MAXDJUP :
32,6 meter
DYKTID :
42 minuter
VISAD :
671 ggr

Den här helgen var det dags för en heldag med Pilen. Det första dyket blev på Tyr, och Tommy och jag var först nedför linan till vraket. Detta var mitt premiärdyk på Tyr, och det var spännande att glida i maklig takt nedför linan och vänta på att fören skulle dyka upp i skumrasket.

Vi gled längs babordsidan och kikade in i utrymmet under styrhytten. Plötsligt insåg jag att det stod ett dubbelpaket lutat mot väggen i hytten. Först blev jag en aning obehaglig till mods, men sedan jag konstaterat att ingen dykare satt i paketet - eller låg och skvalpade i hytten - blev jag lugnare. Efter dyket fick jag reda på att paketet sannolikt följt med Tyr ned till botten.

Tommy och jag paddlade vidare akterut och djupare, och kikade på överbyggnaden. Väl framme i aktern konstaterade jag att Tyr låg inbäddad i dyn - det såg ut som att hon glidit med aktern före och grävt sig ned i botten. På akterdäck fanns ett antal intressanta luckor, och vid en närmare titt kunde jag se delar av maskinrummet.

Vi forsatte vårt varv runt och kikade in i styrhytten från styrbord. Ratten var inte den vackraste jag sett, men å andra sidan var den rejäl ;) Efter ytterligare några meter var vi framme i fören, vände om och steg upp till taket på överbyggnaden. Här stod en liten solstol uppställd, och jag var lite frestad att slå mig ner och koppla av en stund...

Akterut igen... en liten titt på det mystiska dubbelpaketet... och nu började min dykdator att pipa frenetiskt! Hepp - dykdatorn rapporterade att jag nu hade dragit på mig decotid! Plötsligt insåg jag att jag missat att ställa in datorn på 32% - den stod fortfarande på 21%... klantigt.

Vi simmade föröver och jag greppade min skrivskiva och meddelade Tommy att jag valt fel gas i datorn. Tommy frös ganska ordentligt (läckande halstätning) och vi började omedelbart vår uppstigning längs linan. Jag tittade då och då på datorn, som nu rapporterade att jag hade ett minimidjup på 3m och hade 10 min deco att se fram emot.

Väl uppe på säkerhetsstoppet hade tiden gått ned till fem minuter, och vid tre meter var tiden nere i tre minuter. Efter en titt på Tommy - som såg alltmer frusen ut - bestämde jag mig ändå för att strunta i datorn. När vi kom upp till ytan tjöt datorn som tokig och låste sig för vidare dykning.

På det hela var det ett bra dyk, och jag fick mig en liten läxa kring det här med att ställa in rätt gas på datorn. Nu var det ju ett fel åt "rätt håll", men hur kul hade det varit om jag hade dykt med 21% och haft 32% inställt? Nu återgår ju förvisso den här datormodellen till 21% automatiskt, men ändå...

Eanx32
5 gr
240->140