Namn: Lösen:

Dyk nr: 431, Saxarfjärden - "O 47"


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2005-06-12
MAXDJUP :
62,6 meter
DYKTID :
57 minuter
VISAD :
1110 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Förra veckans vraksökning gav resultat och nu var det äntligen dags att få komma ner och se om detta skulle vara något mer intressant än den sten vi dök på sist ;-)
Håkan tittade skeptiskt på ekolodsbilden som tornade upp sig. -Fan vad platt det var, och hårt. Jag kände mig mer övertygad... kanske för att jag ville det mer med tanke på all ansträngning att hitta eländet.

Vi börjar byta om, jag hoppar snabbt i min dräkt. Håkan drar sin dräkt över huvudet och jag utläser uttrycket "Helvete, där gick halstätningen" i hans ögon. Mycket riktigt. Som tur är så passar Mats dräkt perfekt, det hade varit lite anti-klimax att behöva avbryta här.

Bojen med vikterna är skickad och vi hoppar i vattnet. Den fina dagen lockade ut en mängd lakanstorkare (läs seglare) som inte hade en aning om vad signalflagga A står för. Vi får våra dekoflaskor och efter den sedvanliga proceduren med säkerhetskontroller beger vi oss ner efter linan.

De första metrarna är sikten si så där men när vi passerar tjugo så blir det helt plötsligt kristallklart! Mörkret tilltar med djupet, det är en otrolig upplevelse att sjunka utmed linan i kolmörker när sikten är så pass bra. Strax skymtar botten... men inget vrak :-(

Håkan tar med sig linan och vi börjar simma i den riktning som vi tror att något bör ligga. Efter fem minuter känner jag mig rätt nedstämd. Helvete! Jag som var så säker... men det bör ju ligga NÅGOT här... ialla fall en stor sten. Nu var det bara platt..platt... dy... dy. Vi särar lite på oss för att täcka upp ett större sökområde och strax efter ser jag Håkans lampa flasha fram och tillbaka.
Pulsen steg till 300 när hans HID lyste upp hela förpiken på vraket, YES!

En snabb titt på bottomtimern, 9 minuter. Vi växlar en snabb gest och övergår på 15-minuters planen. Håkan fäster linan i relingen och vi börjar simma akterut. Det är en rejäl skuta i timmer. En förlig lucka leder ner under däck via en trappa, därefter kommer lastrummen. Vi fortsätter simma akterut mot det förväntade bygget men det dyker aldrig upp... det är en pråm.
Vi når snart aktern och bedömer längden till 20-25 meter lång. Vi vänder och på utsatt tid börjar vi vår långa resa upp mot ytan.

2x12 : 15/55
7L : EAN 50
40cf : O2

-------
Efter lite sökning har jag hittat namnet "O 47" som kan stämma. Om detta är korrekt så gäller följande data för vraket:

haveridatum: 1921-05-26
haveriorsak: Avsiktligt sänkt
Byggdata: Ek, 1853
regnr/signal: 2955
Tonnage: 268 Nrt, 291 Br
Ex namn: "O.O.K AB No.47" (S) , ex. "Ocean" (S)
--------------