Namn: Lösen:

Dyk nr: 50, Nackastrandsvraket, Nacka


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2005-06-19
MAXDJUP :
19,5 meter
DYKTID :
46 minuter
VISAD :
634 ggr

Morgonpigg idag! 0930 plockade jag upp Janne och strax därefter svängde vi ner på parkeringen vid Nacka strand.
Solen sken från blå himmel så vi höll oss i skuggan medans vi klädde på oss. Men, trots det började svetten rinna ganska snabbt. Vi såg till att komma i vattnet ganska omgående och efter att ha krängt på oss fenorna tömde vi vingarna.
Sikten verkade vara klart bättre än förra gången jag var här, då när jag avbröt dyket.
Men Nackas vatten är svart, så lampan fick jag häkta loss och tända upp nästan direkt.
Vi hittade ett av rören och följde det neråt. Linan bort till vraket hittade vi inte och när bottomtimern visade 19,5 meter insåg vi att vi gått för djupt.
Så, vi vände och gick sakta uppåt igen medans vi febrilt sökte efter linan. Strax såg jag den och vi svängde av bort mot vraket.
Väl framme simmade vi sakta längs med vänster kant (jaja, jag vet inte om det är styrbord eller babord då jag knappt fattat hur skutan egentligen ligger i vattnet).
Janne beslöt sig för att simma i vraket medans jag höll mig utanför, så möttes vi upp några meter längre bort.
Kallt var det... Riktigt jäkla kallt, troligen pga all svett som samlats i kläderna och nu började kyla ner.
Vi gled mest runt och tittade på all bråte och så småningom tyckte jag det var dags att vända. Om gasen skulle räcka till både hemfärd och "tio minuters strul med linrullen som ska invigas" så var det dags.
Innan vi vände spanade vi in några detaljer som verkade tillhöra masten och hoppsan, där slog jag fenorna i botten. Silten slog till snabbt men ett par simtag bort klarnade det igen. Vi började i alla fall att sakta simma hemåt och när vi nådde 5 meters strecket plockade vi fram rullar och SMB:s.
Janne fick snabbt upp sin (ytkorv alltså) och sen var det min tur att inviga min nya rulle. Det kändes som när man provade haspelrulle första gången som barn och man hade lina överallt... Till slut fick jag fast linan i korven och skulle släppa. Då tappar jag såklart rullen som snabbt sticker iväg mot ytan. Janne lyckas dock fånga den och lämnar tillbaks den igen. Vi påbörjar uppstigningen och följer sluttningen uppåt. Strax bryter vi ytan och jag börjar linda upp rullen igen. Då är pistolhaken borta.. :-( Det är ju fan typiskt...
Jaja, det är ju kul att slösa pengar på nya grejer...

Efter dyket slöar vi en stund i solen innan vi packar ihop oss igen och drar hemåt. Vi var klara strax efter 12 redan och nu fanns det tid att måla om vardagsrummet idag också. :-)
Den här gången slapp jag prata med polisen på hemvägen också..