Namn: Lösen:

Dyk nr: 90, Skår


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders  
DATUM :
2005-06-18
MAXDJUP :
29,8 meter
DYKTID :
61 minuter
VISAD :
884 ggr

Väder : soligt, varmt och gott!
Vattentemp : 7 och 14-15 grader.
Sikt : Varierande från 1-2 meter på djupet till 7-9 meter grundare.
Kläder : Torris, craft, cykelbyxor, tunna understället.
Paket och vikter : 327 och 6 kg (lite mycket, ta bort 1 kg)
Tid : 61 minuter
Luft i-upp : 270 - 105 = 165 bar slurpat
Max-medeldjup : 29,8 - 12,8
SAC : 16,61 (Inte mer?)

Dagens syn : HAJ!, tångsnälla och nya varianter på fisk och krabba.


"X + Y = ? KG"
Äntligen dykdags igen!
Förra helgen lyckades jag få en illvillig rethosta men nu mådde jag bara prima! Ja, visserligen var det ett tag tveksamt om Anders skulle kunna dyka men kom jag bara skulle jag säkert kunna tigga till mig en buddy eller få bilda trekant med några.. Var så lycklig att Anders kunde plurra jag inte ens orkade bli hysterisk över att vi inte kom iväg någon gång och lägg till en "liten" kö med krypfart så givetvis anlände vi några minuter efter vi skulle vara i vattnet... Nåja, kittade upp så snabbt det gick och hade dagen till ära bestämt att jag hellre riskerade frysa än få värmeslag, så på med kalla understället och huvan idag! Hm.. vad var det jag hade för vikt sist jag dök med det och hur mycket vikt ska jag räkna bort då jag droppat lite vikt även med weezeln..? Gissa vikt är alltid lika roande..

Tog det säkra före det osäkra och tog samma vikt som förra hösten och fick under tiden info om att skattjakten som ordnats bestod av 11 flytande träbitar som man fick ta 2 var av och som skulle generera öl eller shots, klart kul och lämplig tävling som förberedelse till en dykpub! Men, Anders har med sig kameran, varför? Det är väl inte så käckt på en skattjakt? Borde givetvis ha tolkat farosignalen men icke då och det fick jag sota för sedan.. Snabb koll av mig själv och sedan snabb flykt från solen ned i vattnet där fenor togs på, huvuden kyldes ned och sedan snabbt ned innan jag hann bli varm! Kom snart ned nån meter och fram till de första avsatserna och sedan gick det sakta då Anders hade problem med tryckutjämningen, men såsmåningom kom vi nedåt iaf. Passade att fixa till ena fenspännet som hamnat för långt ned på hälen, säkert en underligt roande syn se mig göra det under ytan, rullandes omkring med "något" dålig koll! När båda så var nöjda vek vi nedåt mot väggen.

"MEN..SKATTERNA DÅ..?.."
Men, skulle vi inte leta skatter som spritts ut och borde vi inte göra ett större mönster då? Men Anders insisterade och jag var fullt nöjd med att bara dyka omkring och kika på fiskar också så.. Kan ju förstöra spänningen och redan nu säga att den inställningen inte resulterade i några vinster! Men vad gör det när jag riktigt snart får en bra och lång titt på en urfin Tejstefisk, läcker! Började simma på rad men upptäcker snart att mitt ok-tecken med lampan inte ger svar och när jag vänder mig om inser jag att det kan bero å att någon är fullt upptagen att fippla med kameran eller något och lampan inte ens är framme.. Nåja, fram kommer den och vi fortsätter med Anders som uppenbarligen gillar mina fenor så mycket att han vill vara riktigt nära dem.. Grr! Vänder mig irriterat om och tecknar med min "allra strängaste frökenmin" att nu är han så god och simmar brevid mig och att bakom är aja baja! Sedan upptäcker jag att det är spår av ström in mot väggen och Anders har definitiv dragningskraft s.a.s, men det får bara räknas som hämd! Lugnar ned mig lite genom att kika på lite smörbultar, eremitkräftor, bägarkoraller, havsnejlikor och plattfisk. Inte dött men än så länge rätt magert utbud, något som skulle ändra sig..

"HAJ RÄDDAR FOTOGRAF!" :-)
Fortsätter ned efter väggen och inser att Anders verkar totalt glömt tanken på skattjakt och är totalt absorberad av att fota, urk! Sikten blir sämre ju djupare vi går och min buddy verkar vara lätt okontaktbar pga kamera, jippie.. Blir surare och surare och tänker för mig själv att kommer kameran med nästa gång kommer inte jag med! Efteråt kom det fram att han sett mig men inte visat det. Snart är vi nere runt 30 och jag inser att det var ett tag sedan jag var djupt och känner första aningarna av ev narked, tiden kvar är inte alltför lång och sikten är nu bara 1-2 meter och verkar försämras längre fram, ett antal ypperliga skäl att vända uppåt alltså! Lyckas få kontakt med fotografen och dra honom uppåt en bit innan han absorberas, igen.. Sikten har börjat bli bättre precis lagomt till att en riktigt stor brännmanet kommer direkt på kollisionskurs med oss. Tecknar fara åt anders som fortsätter fota fram tills jag, som så INTE är sugen på risken att bli bränd, rycker i kameran och får iväg oss. Hysteriskt enligt Anders men det är inte jag som brukar klaga att jag blivit bränd.. Tiden går och datorn påpekar att jag är några minuter från deco om jag inte fortsätter uppåt snart. Visar detta för min älskade fotograf som bara fortsätter fota.. Ska just till att strypa honom då han visar mig en fjärsing som knappt observeras då jag får syn på skuggan av en liten..HAJ! Troligast en ung pigghaj, men ändå, en HAJ! Han blir givetvis genast mer än förlåten!

"FISKBOK, MÅSTE HA EN FISKBOK!"
Några sekunder senare är den borta och nu får jag snabba mig uppåt en bra bit. Hittar en eremitkräfta bärandes på en baby som jag leker med och dirigerar runt och sedan visar Anders, urgulligt! Anders tog min tjollriga lek med kräftan som att jag var narked, men att löjla mig med dirigering är inte något direkt bra tecken, då jag ju är fullt kapabel att vara barnslig oavsett djup! Får även syn på en sjöborre, ännu mer smörbultar, sjöpung, död mans hand, rödspätta och sandskädda, solsjöstjärna, ishavs och vanlig sjöstjärna. Sikten blir gradvis bättre och mitt humör likaså och synen av mängder av läckra marmorerings, sand - och simkrabbor med lite varierande mönster, en trollhummer, flundra och en ovanligt mörk torsk troligtvis som fick mig att efter dyket febrilt slå i fiskböcker! Att ovanpå det även få syn på gröngylta, en mysko simpa, som senare via foto betämdes till rötsimpa med udda mönster, och att JAG hittade en tångsnälla gör mig inte direkt mindre nöjd och en fotograf kanske inte är så dumt iaf utan riktigt bra ibland.. :-) Gick upp med lite åsikter men trots allt väldigt, väldig nöjd lagomt till puben i gullmarn och så måste jag bara yla igen..HAAJJ!!!