Dyk nr: 92, släggö
Dyk nr : 2
ytintervall : 4:09 timmar
Vattentemp yta/djup : 18 / 10 grader
Sikt : 6-8 meter
Paket och vikter : 327 och 6 kg (inte för lätt, nog lagom?)
Tid : 51 minuter
Djup max/medel : 24,7 / 12,5 meter
Luft i-upp : 280 - 130 = 150 dragit
SAC : 18,3
Stopp : 1min på 12 och 9 meter, 3 min på 5 och 2-3 minuter på 3 meter.
Dykets syn : Fjärsing, blågylta, rödnäbba och rötsimpejätte.
Drog iväg till Släggö för att fylla luft på oxygene. Försökte först på norra men där hänvisades vi till södra på ett trevligt sätt. Nåja, nu fick vi kika på nya båten, som verkade himla trevlig för kortare personer, en oväntat underbar syn! Efter ha lyckats få plats på parkeringen, som var smockfull, ställde vi flaskorna i kön och lugnade den sönderarbetade personalen med "Det är ingen fara att det tar tid, vi ska käka så det är lugnt." Drog så till Viking där åtminståne jag åt mer än vad som var nyttigt innan dyk, se fortsättning...
Degade smått i matkoma i solen vid bryggan då grabbarna drabbas av äcklig hurtighet, här skulle stressas med att hämta paketen! "Ok då, vi kan ju hämta dem så det blir mindre fullt där uppe men sen kan vi väl smälta maten lite?" Jodå, det gick bra sa de men icke då... Så fort de fått händerna på flaskorna fick de spatt och innan jag visste ordet av sätter vi igång.. Hinner göra några småpojkar (3-4 år?) mycket lyckliga då de fick testa torrhansken, hålla lampan, pilla på det mesta och ställa si sådär några tusen frågor.. Efter dem kom en ung (9-11 år) fotograf, som ställde lite färre men betydligt intelligentare frågor, med längtan i blick.. Fick såsmåningom på oss grejerna och skuttade i under välgångshälsningar av den unge fotografen, som sedan vinkade hejdå åt oss mest hela ytsimmet, gullig unge! Gick så ned och att gå ned övermätt var inte en bra ide nej..
Fick för ovanlighetens skull problem med tryckutjämningen och slurpade luft, som säkert svaldes en hel del av också, mer än vad som gick ut. Detta mindre intelligenta förfarande, i kombination med värme och övermättnad, var en ovanligt korkad ide' insåg jag när jag kände hur pizzan inte längre trivdes i min mage s.a.s.. Började gå upp hyfsat snabbt men det gick inte att kontrollera längre och nu vet jag att det går att spy i reggen också..blä! Då det kändes som om något ordentligt var på väg och ytan var nära gick det sedan lite väl fort upp då jag inte direkt kände för det under ytan... Låg så och väntade på Anders som sett mig dra upp och oroligt undrar hur det är. Då jag redan hunnit fundera på orsakerna och insett att det inte var något allvarligt och mådde nu bra (jo, jag kände och tänkte verkligen efter!) berättade jag och sa att jag mådde ok och ville ned igen, men väldigt sakta denna gången.. Inga fler problem med tryckutjämningen nu för då skulle jag bryta!
Kommer så småningom ned, efter en ytterst långsam nedstigning, känner åter efter, och när allt verkligen känns bra simmar vi sakta ned mot första stenröset vid väggen. Där kikar vi runt ett tag och får syn på några rötsimpor, varav en riktig bjässe som jag undrar hur i all världens dag han kom in under de stenarna!? Givetvis vimlar här av nyfikna stensnultror och brunsnultror, eremitkräftor, bägarkoraller, solsjöstjärna, vanliga sjöstjärnor och ishavssjöstjärna, havsnejlikor, sjöpung och död mans hand också, vore ju inte västkusten annars! Men, snart tycker jag att både djup och tid räcker då jag både fryser och inte vill testa gränserna efter den snabba uppstigningen. Börjar gå sakta uppåt och får syn på en helt otroligt vackert knallblå och stor blåstråle (blågyltehane)! Givetvis försöker vi komma så nära det går men tyvärr är den skygg så vi insisterar inte på att jaga den, är väl inga djurhetsare heller!
Glider vidare och tröstleker med brunsnultrorna, berggyltorna, stensnultrorna, smörbultarna och skärsnutrorna. De är desto nyfiknare och närgångna, äntligen några som vill leka med mig! Glider vidare över sanden och kikar lite på Åsa som verkar öva hoovring då Anders signalerar vilt åt oss och visar på 2 fjärsingar! De ligger helt lugnt kvar på sanden och låter sig beundras. Den leker vi så definitivt inte med då, hur vackra och orädda de än var, så är de ju även giftiga.. Får senare syn på en tredje fjärsing. Simmar sedan vidare mot ålgräset i hopp om tångsnälla eller havsnål. Det får jag nu inte syn på men väl en simkrabba, en sjökockshona och en intensivt rödfärgad rödnäbba (blågyltehona) som simmar runt mig. Lycka, stora fint färgade blågyltor av båda könen, fjärsingar och sjökock på samma dyk! Vilken dag trots den dåliga inledningen på detta dyk!