Namn: Lösen:

Dyk nr: 94, släggö


DYKARE :
PARKAMRAT :
Tobias Ljunggren  
DATUM :
2005-07-08
MAXDJUP :
28,0 meter
DYKTID :
50 minuter
VISAD :
708 ggr

Väder : Gassande hett solsken
Vattentemperatur yta/djup : 19 / 10 grader.
Sikt : 4-10, varerade med djupet men sämst under 20 och bäst rätt grunt.
Paket och vikter : 327 och 6 kg (tung OCH lätt?)
Tid : 50 minuter
Djup max/medel : 28,0 / 14,9 meter
SAC : ca 16,87 (kändes som mer..)
Stopp : 1 minut på 12 och 9 meter, 3 minuter på 5 meter och 2 minuter på 3 meter.

"Ett kungarike för ett dyk!"
Var så dyksjuk jag höll på dö och lyckades tajma ett kvällsdyk med Tobias och efter en dags bärande av möbler (blåmärken överallt!) kändes det som ett ypperligt och välförtjänt sätt att inleda semestern på! Klockan blev två och då allt på något mirakulöst vis blivit färdigt i tid var jag oartig och drog direkt, stannade inte ens och fikade bakverken jag känt doften av hela dagen! En outhärdligt varm färd till Stenungssund belönades med en gentleman som flyttade det tunga och en härligt sval biltur med trevligt sällskap och bra musik! Hämtade upp det andra dykparet och bestämde dykmålet släggö eftersom vår första prioritering var att komma i vattnet snabbt!

"Taxi Linda"
Under färden diskuterades lite åsikter om hur vi ville dyka och det visade sig att vi var inne på samma spår om hur det skulle gå till, trevligt! Därför blev det sedan bara att bära gejerna till muren och hoppa i för ett snabbt avsvalkande dopp i torrisen (tack för påminnelsen Björn), något som väckte viss förundran, innan resten kittades på och vi skuttade i. Då jag har en tendens (milt sagt..) till att må illa om jag blir för varm gick vi direkt ned utan långt ytsim och jag slapp illamåendet, något som kändes skönt då det inte riiktigt är vad man vill ha första dyket med ny buddy.. Visade sig att vi gick ned ungefär lika långsamt och sent om sider började vi simma sakta vagt mot väggen, kikandes på alla plattfiskar (1 rödspätta och antagligen några sandskäddor) och krabbor som fanns, varav en inte lät sig störas i måltiden och en fick åka Linda-taxi en sväng.

Gled makligt vidare ned kikandes på smörbultar, några eremitkräftor, bergyltor och ett gäng skygga minsimpor. När vi glider genom sjögräset på sanden börjar det bli riktigt intressant då nån liten blåstråle hinner skymtas och en liten tångsnälla nyfiken sticker upp huvudet och är allmänt gullig ett tag. Efter den var visserligen de vanliga och ishavssjöstjärnorna fina men.. Kommer så fram till platån där sanden håll i skick (vild gissning nu) av 2 rader stock eller rör där vi viker av mer direkt mot väggen som dagen till ära hade ett antal helfina död mans hand med intressanta ställningar och lite glittrande clavelina leopadiformis (sjöpung) ock givetvis en miljar eller så bägarkoraller..

"Skönheter och giganter"
kikar lite på det en stund men går snart ned till stenraset där skrevor blir belysta och 3-4 helfina trollhummrar med riktigt intensiva färger skymtas och jag blir lycklig då jag verkligen saknat dem! Givetvis finns även där nyfikna stensnultror men de får inte riktigt den uppmärksamhet de förtjänar då fler blåstrålar överglänser dem. Men, de är skygga och flyr strålkastarnas sken, något den stora krabbtaskan nog försökte säga att han/hon också ville göra och försökte teckna det med klorna.. Kikar och finner inget och har nästan gett upp då jag i måfå lyser under ett röse för att nästa sekund signalera vilt. Här bor nämligen alla hummrars urfader, helt grotest stor! Efter denna synen får den lilla grässnultran på vägen tillbaks inte riktigt den uppmärksamhet den förtjänar, och inte heller krabban som valt fel sten att hoppa från då den hamnade i en brännmanet heller. Smart krabba..

Går vidare tillbaks och jag filosoferar lite över hur trevlig buddy Tobias är då det känns som om vi redan dykt ihop oss och att det definitivt inte blir sista dyket ihop! Sedan bryts tankarna av 2 revirvaktande stora rödnäbbor och senare även ett snabbt besök av en större blåstråle och nån av modell mindre som gör sitt bästa för att simma omkring och få uppmärksamhet, något den givetvis fick! Är glad över dem ett tag och sedan bara ligger jag och myser en stund till plötsligt en riktigt stor större havsnål simmar förbi, wow vilket dyk detta blev!

"Saxen, var är saxen..?"
Nåja, det kan jag behöva då jag under uppklättringen inte märker att solen trasslat upp sig och lämnar ett tydligt spår vart jag kravlat, något några barmhärtiga samariter ser och snart är alla igång med att hjälpsamt samla ihop linan i ett fint trassel så jag ska slippa ta av paketet och kravla igen.. Snälla.. låt mig dö.. åhh så fruktansvärt PIIINSAMT! (tur det skedde där och inte under dyket iofs.. Spolen i fickan nästa gång..) Sitter sedan och trasslar ut 50 m lina (Note to self : Ta egna och inte Anders nästa gång, min är bara 25 m..) medan de andra badar. Sedan hejar de på och påpekar att det påminde om Kalle Ankas filrulle trassel på julaftonen och att han ju bara knödde ihop det och klippte till (Hm, jag har en sax..)

Som den gode buddy Tobias är bjuder han på kaka och då känns det överkomligt eftersom choklad fixar det mesta! Avslutar kvällen med en god glass i solgasset och sedan babbel och fika hos Susanne och Glen, en härlig dag trots att jag skulle köra och inte kunde avsluta med en kall öl! :-)