Namn: Lösen:

Dyk nr: 98, Hällebäck


DYKARE :
PARKAMRAT :
Sandra och Anders  
DATUM :
2005-07-11
MAXDJUP :
29,8 meter
DYKTID :
21 minuter
VISAD :
639 ggr

Dyk nr 2
Ytintervall : 1:01 h
Syfte : Djupdyk med nitrox på Nitrox/deep/PPB-kursen, kursdyk nr 5
Vattentemp yta/djup : 22 / 12 grader
Paket och vikter : 12 L 200 och 10 kg (lite tungt, bort m 1 kg)
Tid : 21 minuter
Djup max/medel : 29,8 / 12,5 meter
Stopp : 3 minuter på 4,5 m?

Så, första dyket avklarat och nu skulle vi byta flaskor, iklädda torrdräkt i denna värmen.. Dagen till ära hade jag en knubbtolva och 10 kg bly (lite mycket), så förrutom att försöka komma ihåg hur man drog remmar i vingen skulle även vikt beräknas. Vikten hade jag rätt god aning om då vi hittat en riktigt bra länk för jämförelser men remmarna var det värre med.. Fick inte för mitt liv till dem och Anders fick komma till undsättning (Tack ängel!) Förrutom att jag glömt det mesta (ok, det var 1 gång på 2 år sedan sist) så satt nämligen en mutter i vingen felplacerad efter diverse omflyttningar så jag var bara glömsk och småklantlig istället för helt inkompetent! Nåja, fick dit den iaf och usch så vinglig den kändes jämfört med dubbelpaketet!

Nåväl, efter ca 100 liter svett var vi så i vattnet. Denna gång skulle jag leda dyket och skjuta säck efter ha andats i reservtanken. Säck? Var ligger min säck? Jo, på land givetvis.. Beslutas att den som är erfarnas av säckskjutning får avstå och låna ut sin. Dykplan förklaras och jag förstår ingenting.. Förklaras igen, fattar nada. Tredje gången gillt går det in, även om det nu finns viss oro för att jag bara trott att jag verkligen fattat (läs vidare).. Planen var att via linor simma ned till slutet, kolla hur lång tid som gått och simma vidare halva den tiden för att sedan gå tillbaks och vända. Bottentiden vi hade var 9 minuter.

Går ned vid reservluften och följer linorna ned. Plötsligt tycks Alexandra signalera vänd flera gånger. Tittar på klockan och tycker visserligen att vi hade tid kvar men jag hade ju missförstått förr och efter ha poppat upp och kort ytintervall ville jag inte fela åt det hållet så... Visade sig senare att hon bara viftat lite med händerna i samband med backning men är man i kurssituationer van att "lyda fröken" så är man! Nej, vi ska inte diskutera självständighet nu (ja, jag vet att det var vårt ansvar)! Nåväl, vändningen blir riktigt snygg för att vara vår och sakta och samlat med signalering tar vi oss upp, även om det kanske inte direkt var fulländning vi bjöd på :-)

Väl vid reservflaskan börjar jag och Anders att andas ur var sitt andrasteg, obehaglig form i munnen på dem om du frågar mig f.ö. Upptäcker till min glädje att min aversion mot att byta regg tycks ha fått knäcken sist vi övade och det känns helt ok, skönt och en liten personlig triumf! Under tiden vi andas jobbar Sandra med sin korv och får iväg den snyggt på andra försöket. Nu blir det hennes tur att andas och min tur att skjuta den lånade. Går inte alls! Får helt sonika inte upp öppningen nertill. Attens också, jag som äntligen fått ett hum om hur det skulle gå till, fått bättre koll på avvägningen och verkligen kollat så inga fingrar skulle fastna! Får hjälp att få upp den såsmåningom så jag åtminstone får testa att gå upp sansat med den. Rulla in går förvänansvärt bra jämför med vad jag trodde men ett litet missförstånd om hurvida man går upp direkt eller sakta rullandes uppstod i teamet.

Åter briefing på land och sedan plockas grejer ihop och packas för att avsluta kvällen med vårt efterlängtade bad! Lustigt förresten att temperaturen på djupet var högre men att viss de flesta upplevde den som kallare än första dyket,,? Sedan återstår bara en lång resa hem. Så här efteråt muttrar jag lite över mina insatser men inser när jag tänker efter och jämför att jag faktiskt lärt och utvecklat mig riktigt mycket och jag rekomenderar den verkligen! Tackar Fredrik och Alexandra för en kul, intressant och lärorik kurs!