Namn: Lösen:

Dyk nr: 55, Falken, Fredhäll


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2005-07-14
MAXDJUP :
11,8 meter
DYKTID :
54 minuter
VISAD :
692 ggr

Tanken var att jag och Stefan skulle joina Zell & Co. till Falken den här trevliga torsdagseftermiddagen men pga nåt skit i örat valde de andra att avstå. Så det blev bara Stefan och jag..
Än en gång hämtade jag en FYLLD flaska på Grodan. Tack Jimmy! Innan Jimmy fyllde pavorna varierade trycket mellan 190 och 210 bar, men på de sista fyllningarna har jag åkt därifrån med 235 friska bar i 12:an. För mig som gillar luft gör de där extra litrarna en viss skillnad faktiskt..

Stefan har ju slagit sönder sin lampa så jag mötte upp honom på Oceanic Tech där han glatt slantade en dryg tusenlapp för en ny liten glödlampa. HID... jaja..

Vi tog oss till Fredhäll, riggade på och gjorde oss klara. När jag drar på mig huvan märker jag att det blivit ett hål i det inre neoprenlagret, precis över hakan. Fattar inte hur fan det gått till.. Jag har ju inte dirkt nån skäggstubb som kan slita upp ett hål. Men. jag var för dagen iklädd mina sprillans nya våthandskar som jag hittat i en rea-back. Nice!

Strax hade vi klättrat ner för klipporna och plumsat i vattnet. Jag minns inte exakt hur man hittar vraket, men Zells telefonbeskrivning visade sig stämma bra och jag hittade genast kablarna som vi skulle följa ut i det bruna.
Vi passerade en kräfta, första avtagslinan, andra..... men inte den tredje, som borde dyka upp vid 10 meterskurvan efter ca. 10 minuter.
Vi simmade en bit till men när det gått 14 minuter, botten började gå uppåt igen och vi simmade på ett antal ankare med tampar så insåg jag att vi simmat för långt.
Det visade sig att den andra linan var den tredje, så vi svängde av och nådde strax Falken. Sikten var riktigt bra, 4-5 meter skulle jag tro. Vi gjorde ett medsolsvarv och kikade in lite här och där. När vi rundat fören ser jag ett STORT stim fisk alldeles bredvid mig. Skitfräckt! Första gången jag ser så mycket fisk i Stockholm. Stimmet såg rätt ball ut i ljusskenet från min halogen (med en glödlampa för en 50-lapp).
Efter ett varv runt skutan visar Stefan att han är lite frussen, vilket jag inte riktigt ville fatta för vattnet var ju varmt. Men vi bestämmer oss i alla fall för att simma hemåt. På återvägen spanar jag efter fler kräftor men hittar tyvärr inte några.
Vid fem meter sköt jag korven och sen simmade vi vidare genom bråtet mot stranden. Plötsligt var Stefan borta men när jag efter en stunds letande gick upp så låg han där och guppade i solen.
Vi hittade ett träd att dra oss upp i och sen var det bara knata upp för den jobbiga slänten igen.
Rätt nice dyk som kunnat vara ännu bättre om vi inte blåst tio minuter när vi simmade för långt.

En sak slog mig också.. På stranden finns en stor skylt som säger att det är ankringsförbud pga kabel i vattnet. Det är fantastiskt hur många ankare vi såg fast i kablarna och hur många märken det var i botten efter ankare.
Om båtförarna inte fattar en sån skylt, hur ska de då fatta en dykflagga??


Parkamraters loggar:
Stefan Thell - Falken