Namn: Lösen:

Dyk nr: 99, Skår


DYKARE :
PARKAMRAT :
Tobias Ljunggren  
DATUM :
2005-07-13
MAXDJUP :
17,3 meter
DYKTID :
68 minuter
VISAD :
746 ggr

Väder : Soligt men uthärdligt varmt pga friska vindar. Rätt vågigt på ytan.
Vattentemperatur yta/djup : 23-24 / 17 grader
Sikt : Varierande, 12 m som bäst och 4-5 m som sämst men generellt 6-9 meter.
Paket och vikter . 327 och 6 kg (för tung!)
Tid : 68 minuter
Djup : max/medel : 17,3 / 9,1 meter
Luft ner-upp : 265 - 110 = 155 bar slurpat
SAC : 16,71 (helt ok)
Stopp : 1 min på 12, några minuter på 9, 5 minuter på 5 och många minuter på 3 och väldigt långsam uppstigning, kanske max 1 m/minut!

Dykning kan man inte få nog av och den lilla semester man har ska njutas av! Bestämde därför med Tobias att vi dök idag, då det funkade så bra sist! Så, upp i vad som kändes som gryning, för packning och färd till Stenungssund där vi strålade ihop för vidare färd mot smögen. Tanken var luftfyllning och en snabb kik på salt under väntan och sedan dykning i Smögen. Fyllde på med luft i det som återstod av min EAN 31 och då analysator fattades (note: skaffa själv) fick jag tänka efter lite. Kom fram till att maxdjupet vi planerat inte skulle vara i närheten av något problem (kom ihåg sist vi fyllde på med luft i liknande mängd och blandning) och beslöt att ta det säkra före det osäkra och planera dyktiden utifrån lufttider.

Luften och kiken gick därmed bra, blev guidade av 2 heltrevliga grabbar, som dessutom gav fler tips (tackar!), men Smögen var bara att glömma, stället var knökat! Nåja, gullmarn finns ju, och snett ut åt vänster från badplatsen var jag nyfiken på efter en tidigare snabb kik där! Sagt och gjort, på med grejerna och ner i vågorna för att få på fenorna. Murphy måste ha saknat mig, för på en platt sandstrand lyckas jag hitta den enda hala och vassa stenen som fanns, ajaj! Nåja, grimaserade lite och fick, lagomt ograciöst/skrattretande (läs vobblandes rullandes av vågorna med ben och rumpa åt alla håll) på fenorna. Vill ha springstraps.. Sedan gick vi nästan direkt ned och började dra åt vänster/utåt i hopp om att hitta den halvdjupa (20-25 m?) väggdelen jag skymtat för ett tag sedan, En fåfäng förhoppning skulle det visa sig..

Det vi hittade som vi gick var en tämligen ointressant sandbotten med lite att navigera på, som senare fick oss att bestämma oss för att skippa Saharaöknen då vi redan varit där! Lyckades faktiskt även hitta några små avsatser också men definitivt inget djup! Trots detta var det inget värdelöst dyk, riktigt kul att irra omkring och leka upptäcksresande faktiskt! Kunde dock ha funnits lite mer liv. Hittade mest plattfiskar som rivstartade, några eremitkräftor och och sniglar varav några av kräftorna släpade på, vanlig och stora ishavssjöstjärnor, en hel del tejstefisk av varierande storlek, några små simpor, lite stensnultror som rätt ljust färgade och några rätt röda bergyltor och givetvis uppkäftiga krabbor!

De var riktigt roliga! En ville moppsa sig när jag kom närmare, dvs säga tills jag fejade klor (nej, inte på krabban) med fingrarna och han inte ville vara med längre utan drog snabbt! Som den djurvän jag är lät jag honom givetvis löpa men kom ihåg knepet nästa gång en krabba exploderar upp till fight! Låt oss säga att han valde en annan reaktion, nämligen att snabbt som attens kasta sig på mage och försöka få mig att tro att han var en sandfläck, urkul liten sak! Sedan var även plattfiskarna, varav en riktigt stor, ruggigt snabba, snacka om rivstarter! Såg läckert ut! Sedan blev jag även fascinerad av den stora feta tejstefisken vi såg, höll knappt på att känna igen den då jag är van vid mindre saker. Vad det gällde plattfiskarna måste även sägas att Tobias numera fått rollen som förste plattfiskfinnare då han såg dem direkt!

Sedan var det bara att hitta tillbaks igen efter alla detourer, en intressant upplevelse! Nåja, tillbaks kom vi, efter ett långt grunt dyk och lite ytsim! Roade oss med att testa att simma på med lite fart på hemvägen mot vågkrafterna och kom upp i oanade farter för att vara mig, kul! Men, nästa gång tar vi något annat håll! Och visst ja, Inte för att jag tänker överge Anders som härlig buddy, men visst funkade det bra med Tobias som buddy även denna gången, dyker gärna mer med honom, även om han drar oförskämt lite luft så man blir lite avis! :-)