Namn: Lösen:

Dyk nr: 100, Matskär, Tistlarna


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders och Åsa Strid  
DATUM :
2005-07-14
MAXDJUP :
18,0 meter
DYKTID :
44 minuter
VISAD :
802 ggr

Väder : Soligt och lagomt varmt. Lite blåsigt och en del vågor s.a.s
Vattentemperatur yta/djup : 23/ 13 grader (8 enl. någon, faktiskt troligt enl. mina 1,5 mm handskar *s*)
Sikt : väldigt varierande, mellan 3-12 meter men oftast runt 6-7 m
Paket och vikter : 327 och 6 kg (bort med vikt!)
Tid : 44 minuter
Djup max/medel : 18,0 / 12,5 meter
Luft ner-upp : 260 - 140 = 120 bar slurpat
SAC : 16,97
Stopp : 3 minuter på 5 meter

Dykupplevelse : DYK NUMMER 100!! (och en underbar ribbtur och dykplats)

Solen sken, friska ljumma vindar svalkade och mr Murphy hade semester, tydligen hade mamma natur bestämt sig för att göra denna dagen till en dunderdag, kunde inte blivit bättre för att fira tresiffrigt, ÄNTLIGEN! Började med en god lunch på piren innan jag åkte iväg och fyllde och fick sådan tur att jag stötte på Åsa så jag både fick en trevlig pratstund och hjälp att få in Anders schabrak till paket i bilen, skönt! Sedan var det bara att inhandla tårta att bjuda på, då goda traditioner ska fortsätta, packa bilen, käka lite och dra iväg till adventure för en, skulle det visa sig, underbart ljuvlig dyktur med en ribb som gick fort, riktigt fort!

Väl där bjöds det på kaffe och mer trevligt sällskap medan vi inväntade de övriga innan vi, då ingen av oss lärt oss skynda/stressa, iväg lite tidigare för att få såsa på ifred innan det var dags att få grejerna i ribben. Resan ut var precis så skojig som jag trott! Låt oss säga att vår skeppare undervisar i höghastighetskörning och visade oss lite av sina kunskaper.. M.a.o gick det fort, fort, jättefort ! Jag satt med ett maniskt flin tjutandes yeiihaa och thihii en hel del och var frestad att sträcka ut armarna för att kolla om jag skulle lyfta, lycka även om det "bara" gick i 45 knop.! Vadå? Fartgalning? Jag!? Vi på båten kom senare fram till att firman numera borde sno namnet Flying divers efter den turen!

Tyvärr stoppade vindarna och vågorna oss från det planerade trubaduren, något Niklas beklagade, men han hittade 2 klart godtagbara ersättningar på Tistlarna! Väl där fick vi välja mellan 2 håll, djupare åt söder eller grundare åt norr. Efter ha hört dykplatsbeskrivningarna var valet lätt, blev det grundare dyket, något som verkade förvåna Niklas? Visst brukar jag gärna gå djupare än 20 men, med ett antal dyk bakom mig denna veckan och en natur som gjord efter mina önskningar, så väljer jag utan tvekan "Lindaplatsen", bra är bättre än djupt utan orsak! Visade sig att jag gjorde rätt val för hade jag inte redan haft ett brett flin runt om skallen redan innan så hade jag kommit upp med det efter dyket! Det enda som hindrade total fullkomlighet var den snåla dyktiden, 45 minuter max på så grunda multileveldyk, varför?

Fick all service jag kunnat tänka mig, och lite till ovanpå det, när grejerna skulle på och bara njöööt av att bli riktigt borthuldad och bortskämd! Sedan återstod bara att gå ned och följa avsatserna med sina stenbumlingar, sprickor, minigrottor och överhäng ned till mussel och grusbottnen med sina utslänga bumlingar att kika under, perfekt! De andra låg aningens grundare, kikandes på nederdelen av sista avsatsen, än mig som kikade under bumlingarna på bottnen. Detta ledde till att jag, för en gångs skull, fick djupaste djupet, något som gjorde Anders mäkta konfys senare! Thihii, jag vann! Känner även snart att dräkten idag läcker riktigt duktigt, känslan av kallt vatten som strilar in överarmen och ned mellan skinkorna, mysigt.. som om jag inte redan var kissnödig. Men strunt i det, jag fryser inte och här lovar ett gott dyk! Känner även att jag så definitivt är för tung, men inte heller detta förstör alltför mycket idag!

Visserligen var det idag ingen fisksoppa men jag klagar inte! Dyket började med ett gäng stensnultror som gjorde en blixrusch mot oss för att "hälsa oss välkomna", såg rätt kul ut! Fick se en död hummer som Anders visade. Hmm.. hade inte vi fått höra något om hummergaranti.. undra om det var detta som fixade det...:-) Han visade även något mer som flydde innan vi kom dit, så allt jag såg var en algbeväxt vägg med sjöstjärnor. Hm, är det inte jag som ska gilla dem? Senare uppvägde han denna flykt med att visa oss en fet paddtorsk som låg i ett skrymsle, klart häftig! Själv fick jag i början mest syn på massor med krabbtaskor av diverse storlekar på både kropp och klor. Lite lustigt att det inte var de största som hade de biffigaste klorna..

Förutom dem fick jag först även syn på flera fina sjöstjärnor, varav somliga verkade ägna sig åt någon form av avancerade övningar ur karma sutra! Visserligen var det Åsas uppgift att hålla koll på tiden, men när vändtiden började närma sig insåg jag att hon inte kanske visste att viss tröghetslag brukade göra sig gällande när det kommer till folk som är totalt absorberande av det de ser och är vana vid längre dyk. Såg därför till att tjata vändning lite tidigt och mycket riktigt var det tur det då jag fick leka tjatande tidsfröken en hel del åt någon *L* Gick iaf sakta lite uppåt och tillbaks och fick syn på massor med trevligt!

Först ett större stim stensnultror, som för övrigt fanns i varenda spricka och minigrotta. Intressantas var nog de som stod lodrätt ned i en spricka som jag bara inte kunde begripa hur de kommit in i, då de såg ut att nästan fastna! Bland dem simmade även några fint glimmrande grässnultror och t.o.m en leopardfläckig smörbult, fina båda sorterna! Även ett gäng Berggyltor av olika storlekar, b.la åtminståne en halvstor, tittade förbi tillsammans med en stor rödnäbba och några mindre. Hmm.. Ett gäng blågyltehonor.. då borde hanen finnas i närheten.. Mycket riktigt, snart ser jag åtminståne 2 hannar, blåstrålar, som söker deras gunst! Som om detta inte varit nog får jag även syn på två ihopslingrade större havsnålar som stannar sällskapligt kvar för beskådning, lycka!

Blir lite tight med tiden men med lite stränga miner får jag iaf upp oss i tid till ett säkerhetsstopp så vi kommer upp i tid. Orsak? Anders tidsräknare hade låst sig och Åsa är snällare/kör mindre än mig mot sina buddys :-) Sedan återstår bara att ligga och bli avklädd paket och dem, och oss, indragna över ribbens höga kanter, för att sedan få fenorna avtagna innan vi ens hinner se dem komma in i båten, service! Varför han inte har en lina efter sidan så folk kan hjälpa till mer fattar jag inte, kanske ersätter han döda vikter på gym med leende dykare, vad vet jag! Väl i båten bjuder jag traditonsenligt på tårta, och Niklas och den andre killen på kaffe. Sedan vi åker till Adventure för loggning och byte till torrare kläder (tack Åsa!), en helt underbar hemfärd där skepparen verkligen lät oss vara med på lite lek med fartmonstret igen, jippie! En helt underbar dag, tackar Åsa och Anders och givetvis Niklas som en gång i tiden räddade mig från att, på sin höjd, bli tropisk semesterdykare!