Namn: Lösen:

Dyk nr: 242, Kålvik, Strömstad


DYKARE :
PARKAMRAT :
Glen  
DATUM :
2005-08-02
MAXDJUP :
42,9 meter
DYKTID :
56 minuter
VISAD :
619 ggr

Efter knappt 4 timmars ytintervall och en allmän slöhet efter lunchen kom vi så i dräkterna igen. Vi hade 8-literstuberna med till andradyket, inte så mycket luft alltså, men vi tog också med ”backupen” alltså 7-litersflaskan som Glen skulle få lov att släpa runt på. Dags för ännu ett jätteplask från stenpiren. Nu var vi givetvis nyfikna på hur det såg ut om man dök till vänster runt klippan. Vi gick direkt ner på bottnen alla fyra. Glen började genast betrakta något alldeles bredvid honom. Han lyckas skrämma upp varelsen och den flyger förbi oss med ett flaxande. En stor Tunga var det och vi ser den försvinna längre ut.

Nu beger vi oss i samlad tropp snett åt vänster. Efter en stund skiljs våra vägar då Robban och Ellis ska fota och tänker hålla sig grunt. Vi kommer till ett stort trassel av fisknät. Här sitter en stor Krabbtaska fullständigt intrasslad. Dagens goda gärning blir utförd då Glen skär loss den ifrån nätet, allt medan Krabban försöker försvara sig med utspärrade klor. Glad och lycklig (eller förmodligen mest chockad) travar den sedan iväg för att söka ett bättre skydd än just ett fisknät. Glen och jag fortsätter att undersöka bottnen som är fylld avskrot på vägen ut. Vi ser delar av väggen som kommer i etapper och till slut droppar den av rätt bra. Vi undersöker lite. En präktig Solstjärna sitter på väggen och lyser upp den annars rätt mörka tillvaron. Men vi har inte lång tid på djupet nu efter förra dyket.

När vi börjar gå uppåt igen kommer vi till ett fint stenröse som måste undersökas. Här bor Gyltor och Krabbtaskor, Torskar och till och med en Hummer. Vi vänder och hittar väggen även högre upp blandat med stenar, stenrösen och skrot. Skrotet bildar stora högar med balkar som sticker ut vilket ger landskapet ett annorlunda utseende. Här trivs massor av djur. Vi hittar ytterligare en Hummer och får sällskap av både stora Bergsgyltor, Rödnäbbor och nyfikna Snultror. Inne i viken är det Krabbtaskorna som dominerar. Återigen träffar vi på Robban och Ellis i slutet av dyket och går gemensamt upp till bilarna igen.
Nu är vi helnöjda och packar lugnt ihop grejerna på släpen. Vi sticker hem och hoppas på att få komma tillbaka en annan gång. Tack, Strömstads sdk!

Parkamraters loggar:
Glen Paulsen - Kålvik, Strömstad
Glen Paulsen - Kålvik, Strömstad