Namn: Lösen:

Dyk nr: 101, Falkträskets badplats, Skellefteå


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders  
DATUM :
2005-07-20
MAXDJUP :
6,4 meter
DYKTID :
55 minuter
VISAD :
603 ggr

LINDA DRAR TILL NORRLAND!


Denna logg, och de följande fyra norrlandsdyken, är loggar kombinerat med en del övrigt "dagboksaktigt så den som avskyr sådant och maratonlånga loggar har numera blivit varnad! :-) Övriga får läsa om vad jag fann i uppväxtens badplats, Vrakhajken där jag fick "Surprice! Inget vrak här"-dyk, vrakdyk där t.o.m. lilla fiskfanatikern blev så begeistrad att jag inte ens märkte eller klagade att jag inte fick syn på en enda fisk och ett annat ok och lite frestande vrak och som avslutning blir dammen/huset som verkligen fick bortskämda lilla jag att få upp pulsen..


Norrlandsdyk 1 : Falkträskets badplats, Skellefteå.

Väder : Svensk sommarvärme med växlande molnighet och sol.
Vattentemperatur botten/yta : 16 / 18 grader
Sikt : ca 5 meter
Utrustning : torris, cykelbyxor, t-shirt och tunna understället.
Paket och vikter : 10 L 232 och 6+1 kg (Nog egentligen onödigt extrakilo..)
Tid : 55 minuter
Max/medeldjup : 6,4 / 3,3 meter
Luft i-upp : 205 - 95 = 110 bar smuttat
Sac : 15, 04 (jippiiee!!!)

Nu hade det gått alldeles för många dagar sedan jag dök sist, utrustningen låg ju och kved av torka! Luft fanns ju och jag har ju länge haft en het önskan att se hur barndomens och tonårens badplats egentligen såg ut, även om det skulle innebära att jag aldrig mer skulle våga bada där!

Packade de länge bortglömda små paketen med enkelflaskor och bara den mest basic utrustningen och förundrades sedan över hur lite plats "smuttepackningen" tog! Väl där njöt jag av lyxen med parkering direkt intill, ombytesrum och en anständig toa med lyse, kombinerat en lyx få dykplatser kan erbjuda! Tur var väl den glädjen, för snart kom en otäck shock, NÅGON HADE SNOTT MIN STORA BADBRYGGA! Kände världsbilden raseras, den har ju ALLTID funnits där, de snodde min barndom ju! Tja, efter en sådan shock återstod bara att kitta upp för att sedan ragla ned för att försöka dränka mina sorger!

Gick ned nästan rakt ut från stranden och började med att konstatera att jag vågar nog bada där igen, då sanden på det grundare (av ett grunt ställe) området var både ren och fin! Simmade så till stenkrosslådorna (Johan Carlsson har bild på sådana för den intresserade) med tanken att de var ju något att se på och förra året fanns där ju fisk när vi snorklade! Visst var den lite kul att kika på men fiskarna lyste med sin frånvaro så vi fortsatte västerut, mot vad vi trodde djupare vatten fanns och kanske annat kul! Ack så fel vi hade..

Det vi fann blev enstaka tuvor av sjögräs på sandbottnen, en botten som för övrigt snart övergick till bottenlös dy... Efter ett tags total uttråkning blev det plötsligt riktigt intressant.. Det dök nämligen upp pinnar, några ihopsnickrade plankor och några ensamma, fisk som vagt skymtade och till och med en plaståra nedstucken i dyn, jippie! Tänk så lite man roas av bara man har nog tråkigt ställe att dyka på.. Nåja, fick ialla fall tid att koncentrera mig lite på trimmen, som enligt Anders blev riktigt bra och vågrätt, trevligt! Även att "simma snyggt" med vettiga frogkicks fick uppmärksamhet, något som gav belöning när vi fått nog och helikoptersvängen inte visade ett spår av vart vi simmat, den väldigt lättsiltade botten till trots!

Simmade så, lagomt småstolt över mig själv, tillbaks en aningens annan väg som blev något intressantare då då brädor i formen av ett lövs ådror dök upp, ramen/stommen (eller vad det heter) av en eka som mött sitt öde kanske? Nåja, fullt naturligt att den fanns där, men golfbollen Anders fann rätt långt ut och gav mig undrar jag verkligen var den kom ifrån!? Finns nämligen ingen golfbana eller något liknande runt sjön.. Mysko..

Nåja, kul med skatter i alla fall! Väl på grundare vatten igen fick Anders, som överenskommet, träna på divemasterskills med mig som "elev". Gjorde mitt bästa (kan ju iaf skylla på det) för att verkligen ge honom en realistisk övningssituation genom att vara så där härligt ouppmärksam när, för mig, exotiska fiskar som abborrar och mört (?) simmar runt oss! Nåja, han fixade tillbaks uppmärksamheten ibland i alla fall, en inte helt lätt uppgift då jag bara sett abborrar på bild eller rökta på tallriken förut. Sedan fick han öva på att ge vikt. Hade nämligen inte använt den lilla flaskan på evigheter så att gissa vikt var inte det lättaste, även om gissningen nog hamnade relativt rätt då det blev först 1,5-2 m som jag tenderade vilja ploppa upp.

Sedan kom en övning där han fick min fulla uppmärksamhet när vi övade på att hoovra och dela gas både som givare och mottagare, en nyttig övning för oss båda! Märkte inte ens firrarna förrän de var framme och buffade på mig. Närgångna grejer de där.. Sista övningen blev paket av och på under ytan för Anders del, klart underhållande! Hade tänkt öva skjuta säck men tyckte djupet på max 2 meter var lite väl grunt, skulle ha tänkt på det betydligt tidigare.. Avslutade dyket sedan genom att simma ned gropen, hela 0,5-1 m djupare. och leka med fiskarna ett tag innan vi gick upp för att byta om bada på riktigt nu när stället fått godkänt! Hade en riktigt bra dag!