Namn: Lösen:

Dyk nr: 104, Syria, Bjuröklubb, Västerbotten


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders  
DATUM :
2005-07-23
MAXDJUP :
14,0 meter
DYKTID :
44 minuter
VISAD :
1064 ggr

LINDA DRAR TILL NORRLAND; NR 4


Syria


Dyk nr : 1
Väder : Soligt och en del mjuka dyningar.
Vattentemp yta/djup : 16 / 12 grader
Sikt : 5-6 meter
Paket och vikter : 10 L 232 och 8 kg (perfekt!)
Tid : 44 minuter
Djup max/medel : 14,0 / 10,6 meter
Luft ned-upp : 185 - 45 = 140 bar slurpat
SAC : 21,62 (hmm..)
Stopp : 1 minut på 9 meter och 3 minuter på 5 meter.

"KLUBBDYK, YOU GOTTA LOVE IT!"
Efter gårdagens inblåsta andradyk kikade vi på väderleksrapporten medan de andra inledde plan B igen. Prognosen lät inte lovande direkt och dykledaren trodde inte att det skulle bli dykning förrän på eftermiddagen. Hmm..få se nu.. Jag fryser, det är 10-15 grader inomhus i ladan, vädret ska bli sämre, inget förmiddagsdyk och vi har en VARM stuga inte skrämmande långt bort... Ett, för en bortklemad varelse som mig, inte direkt svårt val alltså!

Vaknar och ser vågorna piskas till vitt skum på stranden nedanför stugan, inget direkt lovande omen.. Ringer ändå som uppgjort.. Låt oss säga att att efter flera samtal, en missad utfärd pga av ändrade planer och tider, diverse tidsstrul och en "viss" förvirring om vem som hörde hemma på vilken båt (utfärdslista hade kanske varit en ide..?) kom vi slutligen iväg! Tiden det tog, från att vi skulle vara där tills vi kommit iland och fått tag på alla grejer, blev 7,5 timmar för ett dyk.. Nåja, blev ju ett helt otroligt och ett helt ok vrakdyk som sabbade lite fördomar och dessutom fick jag ju träffa en hel del kul typer! Nu tyckte ju dessutom inte ens jag att det blev stressigt! :-)

Om den tiden är normal för ett dyk tror jag inte att klubbar har rätt att klaga över en borttynande tillvaro då man, i alla fall i Göteborg, kan få utfärd för bara lite mer pengar. De flesta har ju långt ifrån alltid den tiden över tyvärr, hur mycket trevligt folk man än träffar. På tal om tid så inser jag visst att det ÄR skillnad i att ha det som jobb och försöka få in 30 timmar i ett dygn för att hinna ordna allt och tänker i mitt stilla sinne att det kunnat varit värre, det kunde varit jag som försök fixa allt nästan själv, en skrämmande tanke!

"FÖREN, TAKET"
Nåja, hur som helst sjönk vi så äntligen ned klockan 19.36! Syria var ett skrotbärgat fatryg som blivit torperat 1916 och nu låg i 2 delar på ca 9-21 meters djup. Kom ned på taket vid fören och jag får den glada överraskningen att huvudlampan vill vara med och leka igen! Trevligt även om vi hade 3 lampor med oss och det är rätt ljust och helt ok sikt! Börjar simma mot brottet och ser några pollare och lyser ned i några hål men ser inget direkt intressant.

Hmm.. Innan vi gick ned hade ett antal glada och nöjda dykare försäkrat att "Ni kommer inte att bli besvikna!", måste nog varva ned och se på de mindre detaljerna.. Börjar att fundera över själva båten. Inser att den verkar ha ett plåtskrov men de flesta övriga detaljerna i trä, något som märks när jag kikar noggrannare ned i hålen på utrymmerna. ""Jaha, nu vet jag det, så oerhört intressant då.." sveper genomhjärnan.Får nog svälja attityden som börjar poppa upp och leka lite detektiv och titta ännu noggrannare...

"BROTTET : ROSTIG DOUGNUT OCH ANDRA FRESTELSER:"
Sjunker ned efter brottets kant och börjar lysa in för att se mer. Även här är träet väl bevarat och nu ser jag hur vackert det är med sina fina ådringar.. Utrymmet är rätt stort och nästan rensat så att bara spanten (heter "ramen så..tror det) i trä och eventuella spår avhyllor finns kvar, det vill säga om det är det som anats ha suttit där? Lyser på en intressant sak, vars form mest påminner om en stor rostig dougnut, som jag visar Anders. Får senare (Och det gäller de flesta grejer jag skriver vad de är på vrak) veta att det nog var en däcksgenomföring, vad det nu är..?

Utrymmet i övrigt verkar stabilt och har i princip ingen silt men däremot bra sikt och är riktigt ljust då de stora öppningarna släpper igenom ytljuset. Hmm.. Ritigt frestande att gå in faktiskt..Just där och då känns inte en liten penetration särskilt avancerat eller över min förmåga.. Tar dock mig själv i örat, suckandes, och leder mig själv genom en liten swim trough genom att snedda. Lyser dock inåt med längtande ögon och gör, i fantasin i alla fall, en minipenetration! Hur som helst en härlig känsla att i alla fall få spår av att komma in och se bättre!

"DÄCKET : RUNDA HÅL OCH FÖDSEL AV LÖMSKA PLANER..."
Sedan upp över däcker för att gå akterut! Här är de sönderbrutna hålen större så att man lättare ser in, synd att det inte finns något att se bara.. Här hade varit ett lämpligt ställe för ett fiskstim att bo och ett definitivt lyft för stället! Dock inte den minsta sak i syne.. Är, de få som finns, östkustfiskarna dumma (bra skydd) eller bara kräsna? Vet ju från fiskegubbarna att i alla fall några finns..

Nåja, man har ju inte roligare än man gör sig! Går därför ned lite utmed skrovet i förhoppning om att hitta något kul, eller i alla fall något jag känner igen vad det är.. Tja, kul vete gudarna, men igenkänningsfaktorn, från bl.a England, fanns onekligen.. Hittade nämligen enradda ventiler, eller som jag brukar kalla dem : "Titta, ett runt hål man inte kan se något i. Titta, ett runt hål till och ett till och.." Nåja, dessa får i alla fall snäppet högre betyg då de i alla fall har kvar plåtbläcket (eller vad det kallas) runt om.. Va! Svårroad? Jag!? Näää..

Roligare var däremot de rätt "fönsterformade hålen i skrovet. Undra om båtar från seklets början hade fönster, förutom ventiler, eller om hålens ungefärliga form bara var en slump..? Hmm.. Vrak kräver visst kunskap och efterforskning verkar det som.. Jag vet! Göran gillar vrak och är bra på efterforskning, han får skriva en radda artiklar i form av "vrak för dummies" så han slipper plågas av mysko beskrivningar från oss "vrakoskulder"! Delegering är bra!

"AKTERUT : ÖPPNINGAR OCH TECKEN PÅ KRAFTER"
Fortsätter akterut där vi hittar en stor lastlucka. Nästan så att jag börjar fundera på om "Visst sa de att den var i två delar och inte tre..?" Ser även andra detaljer som får gå under samlingsnamnet "mysko grejer jag inte har den blekaste vad de är och inte ens jag, i min vildare fantasi, kan associera till något om." Det enda där jag egentligen reagerade på var någon sorts platta med muttrar som verkade sitta fast i någon smalare förvriden metall.. Joo.. Här har våldsamma krafter gjort sitt..

"TILLBAKS : LINDA GOES KINKY.."
Nu säger manometern att jag ska vända, och då jag vill vara säker på att ha luft nog för eventuellt sökande efter linan och inte riskera fri uppstigning, lyder jag snällt och fogligt! På vägen från däcket fungerar visst min fantasi alldeles ypperligt! Ser, vad jag tror är relingsfästen, som rostat till "intressanta former" (Jag var INTE narked!) så att säga.. Hur dant intressanta? Tja låt oss säga att de kanske var något för de där Dildo-divers.. :-)

Fortsätter och får syn på ett rör som måste varit någon maskindel och får mig att associera till ångmaskiner. Anders visar även på ett..eluttag? Sedan blir det skoj och tankarna går onekligen till allas vår Urban! Han visar mig nämligen på något vitt av porslin, en pissoar! Hmm.. Mysko.. Den är nämligen, till skillnad från resterande utrymmet, fri från silt och skinande blank..? Hmm.. Vad sysslar dykarna här med när de penetrerar egentligen..? :-)

"Inled mig i frestelser.."
Kikar på manometern igen och undrar om jag glömt andas sista tiden? Tur är väl det, för nu kommer två klara höjdpunkter! Vid väggen mellan taket och däcket hittar vi nu nämligen två bar/gallerförsedda fönster a' la' gallerfönster i vilda västernceller, tufft! Ligger och fantiserar om att varit fånge där och låtsas klamra mig fast i dem med deperat längtande blick ut till friheten.. Undra om de utrymmerna varit någon form av arrest förresten..?

Nu kommer en ny frestelse, en öppen tillsynslucka till lastutrymmet? Öppningen har ljus nog att nästan lysa upp och låta ana lockande del att se något i och en stege fastsatt i väggen som verkar inbjuda att följa ned.. Är något så otroligt frestad att sjunka ned lite i alla fall! Men, nu hade jag nog för lite luft om något skulle hända och öppningen kunde fått vara aningens större, även om jag nog klarat det galant! Visar under tiden jag velar den för Anders som sjunker ned lite under mina avundsjuka ögon. Ångrar faktiskt att jag inte vågade, men är man fegis så är man! Nästa gång är jag (förhoppningsvis) både skickligare och förberedd med mer luft så då blir det av!

Väl uppe vid den, nu ensamma, aluminiumbåten beordras vikter ur och paket av. Då jag bara hade fjutteflaskan och vikterna består av hagelpåsar i ej avtagbara viktfickor med dragkedja är detta en inte helt smidig övning som jag tänkt undkomma genom att klättra upp. Anders, efter han donat något med linan, fick dock klättra upp med allt på så jag antar att de bara ville vara snälla med lilla mig! Kvällen avslutas med en vacker och mysig båttur i nedgående solsken och jag bara mår! Tack SMAS för en härlig helg!