Namn: Lösen:

Dyk nr: 108, alsbäck


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders  
DATUM :
2005-08-26
MAXDJUP :
31,4 meter
DYKTID :
59 minuter
VISAD :
808 ggr

Gas : EAN 32
MOD : 33,8 meter

Väder : Svensk sommarvärme, lite ostadigt, blåsigt
Vattentemperatur : 13 grader på 31 meter
Sikt : 6-8 meter
Utrustning : Torris, cykelbyxor, t-shirt, sommarunderställ, torrhanskar utan inderhanskar.
Paket och vikter : 327 och 5 kg (ev bort 0,5 kg?)
Djup max/medel : 31,4 / 15,8 meter
Luft i-upp : 250 - 90 = 160 bar smuttat
*Tid : 59 minuter enligt datorn, låg dock 3 minuter när den ej räknade pga för grunt..
*SAC : 14,72 (YIPPIIIEE!!) enl. datorns tid. Med hela tiden (62 min) och samma med.djup = 14,0!!
Stopp : 1 på 20, 3 på 15, 3 på 12, 1 på 9, 3 på 5 och 4 minuter på 3 meter


Efter en helvetiskt stressig vecka hade jag äntligen en tidig fredag och behövde verkligen dyka för att bli människa igen!Möts hemma och bär direkt ned grejerna och på något underligt sätt blev JAG chaffis? Jag som tänkt slappna av som passagerare för första gången på 6 timmar.. Anders satt och roade sig med att leka i j-planner med olika dykprofiler vi kunde ha som back-up nämligen..

Sätt en sönderstressad och fysiskt slutkörd person bakom ratten i rusningstrafik i Göteborg och se sedan om du protesterar när nämda person efter ett tag påpekar att du får köra. Om inte saknar du överlevnadsinstinkt, något Anders hade så fram kom vi med nerver lugnade! Vid valet av dykplats var jag inte det minsta kinkig, inte alls, insisterade bara på lättdykt, inget långt ytsim, någon stanns jag inte dykt mig less på (lätt gick iofs före) och bra dykning! Tänkte oss västliga turen i hällebäck men som vanligt när vi tänkt oss den blåste för mycket. Hmm. blåser rejält.. Då vill nog inte de rätt små båtarna i alsbäck ut och leka..vi dyker där!

Väl där verkade totalt dött så vi kittar på och börjar dra oss ut och går sedan ned efter den överväxta kedjan. Gissa om vi fick ducka svänga och regulatorförsvara oss från alla brännisar som attackerade likt granateld, men ner kom vi och sedan snabbt ner efter väggen! Går rätt snabbt djupt och nästan direkt kommer dykets första tema av en sandbotten som tycks vara täckt av miniplattfiskar , läckert och gulligt! Kikar lite på dem och fortsätter vidare djupare och snart får jag också se det alla andra verkar sett, nämligen piprensare och sjöpennor! Och min reaktion på dem? Tja, piprensarna impade inte alls (annat än ha sett dem) och sjöpennorna var visserligen fina men men jag kan inte låta bli att tänka att de blev vackrare på Johns (och andras) foton! :-)

Efter ha kikat på dem en stund tycker jag att vi börjat ligga lite väl nära djupgränsen för min mentala komfort och signalerar "upp en liten bit" till Anders som gör ok och ligger glatt kvar.. Att det ska vara så svårt att dressera sambos! Nåja, är väl inte norrlänning för intet så snart ligger vi aningens grundare och kikar på eremitkrabbor, sjöstjärnor och sabellor på väggen. Upptäcker att dagens stensnultror visst vill leka titut-leken, för när vi lyser in i skrevor är de framme och kikar på oss men så fort vi kikar på dem drar de snabbt för att sedan komma tillbaks så fort vi vänder på huvudet igen, udda!

Börjar känna spår av ström, men det kan inte varit mer än knappt märkbart då jag inte ens funderar på att klaga. Är väl fullt upptagen av att kika på de riktigt stora ormsjöstjärnor jag får syn på, fina exemplar! Ligger bara och njuuuter av lugnet men klagar inte utan roas då Anders visar mig en liten mussla (kammussla?) som uppenbart haft för bråttom och krockat med hans ansikte! bildårar i havet också uppenbarligen.. Får syn på någon enstaka simpa men dagens dominanta just nu verkar vara små sjökockar (som jag först tog fel på, skäms Linda!) Även en liten maskeringskrabba och några andra krabbor dyker upp och får leka med Anders under "frökens" översyn!

Fortsätter uppåt och runt bergkullen och får syn på stim av småfisk, några rödnäbbor och nån berggylta. Sedan är det dags för mig att bli mig själv igen! Anders visar, med ett klart roat uttryck, mig nämligen en indragen vit havsnejlika och min spontana tanke blir omedelbart "Fy så kallt han uppenbarligen tycker att det var så som han dragit in sig!" Behöver nog inte säga mer om formen.. Drar oss uppåt och nära kanten får jag syn på den mest abnormt stora krabbtaska jag någonsin sett som står där och är kung! Kikar på de bamsiga klorna, kikar på mina handleder, kikar på klorna igen och konstasterar att "Japp, han har rätt i att vara kung, hans klor är grövre än mina handleder ju, honom tänker jag INTE komma nära och mucka med!"

Här uppe börjar strömmenn kännas mer och vi låter den ta oss lätt i sidled medan åtminståne jag studerar några små räkor i sanden. Sedan verkar Anders signalera att vi ska simma snett efter strömmen men då han verkar åka med blir det ett halvt om halvt strömdyk i alla fall. Hm, kan någon berätta tecknet för "äh, riktigt så viktig var inte riktiningen, jag har ändrat mig, låt oss strömdyka istället!"? För det kan väl omöjligt vara jag som missuppfattade hans gestikulering.. Kommer till kedjan vid bottnen igen och kikar på sjöpungskolonin där och vad nu jag missade som stackarn försökte visa mig!

Glider lite till och då vi börjar komma till säkerhetsstoppsdjup ,vid en båtbrygga och jag hört båtljud tidigare, tycker jag det är ett ypperligt tillfälle att öva säckskjutning! Nu skulle nog gå bra, hade ju tänkt igenom och kollat upp noga innan hur! Problemet var bara att jag för en gångs skull inte fick tag i remmen för att dra ut eländet så till slut, efter kreativt tecknande några gånger, lyckas Anders förstå. Pinsamt att inte hitta den, ska defenitivt öva det på land också! Nåja, när jag väl fått fram säcken överraskade jag mig, och Andes om man ska gå efter hans min, genom att få upp den snabbt och riktigt bra (allt är relativt..) utan problem och dessutom före han fått upp sin!

Ligger sedan och mysmår över ett underbart meditationsdyk med lyckan över att skjutnigen plötsligt klickat in i skallen och kikar lyckligt och väldigt stolt på säcken! Prövar givetvis hur väl den är uppblåst genom att hänga lite i den! Kikar lite till på den vid ytan och roar mig med att försöka räkna lite på luftförbrukningen, inser att den varit väldigt låg och myser och känner mig då ännu stoltare och mer nöjd med mig själv! Går upp sakta och ligger sedan några minuter för grunt för att datorn ska registrera att jag dyker utan problem med att poppa upp, kanske redan dags igen för att ta bort 05-1 kg?! Kommer upp i solnedgången efter ett helt underbar kvällsdyk!