Namn: Lösen:

Dyk nr: 112, skår


DYKARE :
PARKAMRAT :
Pentti  
DATUM :
2005-10-30
MAXDJUP :
28,0 meter
DYKTID :
47 minuter
VISAD :
804 ggr

Väder : Soligt och 10-14 grader i luften, svaga vindpustar och blankt hav med lågt vatten.
Vattentemperatur på 28 m : 12 grader
Sikt : Ok, 5-8 meter
Utrustning : torris, sommarunderställ, tunna craft (båda), cykelbyxor, torrhanskar och tunna under. (svalt)
Paket och vikter : 327 och 5 kg (bra? ev spår av tung)
Djup max/medel : 28,0 / 16,1 meter (multilevel upp och ner)
Tid : 47 minuter
Luft i - upp : 220 - 75 = 145 bar
SAC : 16,55 (Helt ok för avfräschning)
Stopp : 1 minut på 12 och 9 och 2-3 meter, 3 minuter på 5 meter.
Nedstigningshastighet : Ca 5-8 m/minut
Uppstigningshastighet : 1-4 m/minutPentti föreslog ett söndagsdyk och dyksjuk med skadad ordinarie buddy som jag var tackade jag givetvis ja, han hade ju verkat trevlig! Otroligt nog blev det inga problem att hitta alla grejerna trots att jag haft många veckor på mig att "lägga dem på något bra ställe", så när Pentti dök upp för att hämta mig fanns jag på plats med allt jag behövde med! En lugn färd upp till skår bevisade att han var trevlig i verkligheten också! Plan gjordes upp om 25 meters maxdjup (mitt) med reservation att jag tecknade djupare (max 30, inte djupare) om jag kände för det och att vanligt bonnförnuft skulle råda.

Kikade på förhållanderna, babblade lite, jag muttrade lite för mig själv över att jag måste ställt paketet på fel ramp och därmed hade mindre luft än jag räknat med men ingen fara, för ett dyk räckte det gott och väl! Plan gjordes upp om 25 meters maxdjup med reservation att jag tecknade djupare om det kändes ok, tecken gicks igenom, Pentti fick låna en lampa av mig och vår utrustning kollades lätt. Kom till och med ihåg kompassen och att ta ut rikning tillbaks innan vi drog på grejerna och vadade ut för att gå ned utöver väggen vid kobbens spets.

Kändes lite ovant att vara i igen, speciellt som ytvattnet var betydligt kallare än sist så jag drog en hel del luft första minutrarna tills jag vant mig, även om jag haft dyk då jag slappnat av mer. Förstår inte folk som fixar 2 månaders uppehåll utan tillvänjning, fusk är det! Kändes dock bra med en uppmärksam buddy! Rätt dött med livet idag så jag hann känna att jag trots mer kläder under var gränsfall till tung i början. Hann även lägga märke till att jag glömt att putta till säcken med korven så den låg och buffade så där "mysigt" i ryggen, dumhet straffar sig!

Såg en hel del pyttiga eremitkräftor hela dyket som jag till och från lekte med och mängder av pyttiga yngel, troligast små smörbultar men även en liten sjökock (tror jag..), några sjöborrar och några små berggyltor, men inte en enda snultra, det kändes konstigt! Trevligt var däremot att idag fanns det mängder av fina biskopsmössor i vattnet, kyla har sina vackra sidor! Kändes dock helt ok att dyka med Pentti, en trevlig buddy som klarade av att inte låta kameran dominera dyket, en riktig bedrift! :) Gick djupare och vid maxdjupet kändes det ok så jag kikade på Pentti och gick lite djupare med tanken (rätt uppfattat visade sig) att han fattade att jag ledde dyket och gick självmant ned så att det var ok för mig. Han verkade haja till men tecknade sedan ok.

Låg där och kikade en stund men då inget kul hittades och lämplig tid förflutit tyckte jag att det kunde vara dags att vända dyket då jag kanske skulle valt varmare understället.. Lite förvirring om hurvida vi skulle gå upp men en bestämd hand från mig löste förvirringen och vi vände sakta lätt uppåt. Roade mig med att för en gångs skull hålla lite koll på kompassen, tänkte det kunde vara bra att träna där det inte var hela världen om jag läste fel då jag snabbt skulle inse det då skår var bekant så att jag snabbt såg om det blev fel. Visade sig gå riktigt bra, något som verkligen kändes gott efter allt miko jag haft över min navigering.. Lyckades dränka lampan och pyttereseven låg i den felplacerade fickan, något som ledde till "mindre graciös undervattensakrobatik" (ja, man SKA flyta på rygg och försöka gräva i en ficka långt bort! *s*) tills jag gav mig och lät Pentti plocka fram lampan, den fickan måste flyttas! Tänte för mig själv att det är ju kul att verka kompetent när man dyker med någon ny och att det tydligen inte är meningen att jag ska dyka utan någon som helst form av miko..:)

För ovanlighetens skull hittade jag inte nu heller mycket, några strandkrabbor, en riktigt fin sjöborre och simkrabba som visst tränade 10 meter sprint! Pentti hittade iaf saker att fota och jag hade trots allt riktigt bra, var ju äntligen under ytan! Tyvärr för honom fotade han just ett gäng amorösa krabbor åt Hanna när den fartdåresimmande krabban for förbi så den missade han, men han såg ju iaf till att Hanna (för bakfull för att dyka? *s*) fick något att kika på så..! Förutom den hittade jag även en pyttig körsbärssjöpung och Pentti visade mig en tångsnälla som vi klappade lite tills den ville iväg. Gick sakta upp och efter säkerhetsstoppet gav jag upp att få fram säcken från min ryggrad, simmade istället upp i ultrarapid tills datorn tyck att jag varit på ytan i 1-2 minuter innan vi gled upp efter ett fint dyk, tack Pentti!