Namn: Lösen:

Dyk nr: 202, Sverige, Södermälarstrand, Bordellen(isdyk)


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2006-03-05
MAXDJUP :
12 meter
DYKTID :
50 minuter
VISAD :
419 ggr

Ingen helg är komplett utan dykning båda dagarna. Nu blev det dax för ett litet bordellbesök, som var riktigt länge sen sisst. Jag och dima hängde med dels för att vi ville dyka, och att vi var tvungna att gå på bordell, och att petter behövde lite ytorganisation på sin helt oplanerade iskurs som han fick börja hålla igår för några personer, som tyckte att dom lika gärna ville gå kurs.

Jag och dima plumsade graciöst ner i vattnet som första personer, och konstaterade att sikten var bra där vi var. Själv fick dagen till ära vara reelförare och reelade ner och gjorde en till tieoff i en stor sten, det räcker ju inte med 2 isskruvar. Några meter bort hittade jag en stor stålbalk som egentligen var ännu bättre lämpad för en ordentlig tieoff, än en sunkig möjligen rörelsebenägen sten, så surrade in den i lite lina också.

Han simma några meter inna jag upptäckte något förskräckligt. Det dima blivit varnad om hela tiden. Dvs, skruven till rullen hade ramlat av, stirrade lite efter den på botten, men den var borta. Simmade iväg lite på känn och stort lokalsinne i jakt på den gamla skutan. Letade ett tag, men hittade inget, simmade omkring lite mer och letade. Efter 20 min så återvände vi till vaken och tog ut lite nya bäringar. Simmade nu rätt men här var sikten sjukt dåligt. Hittade något som jag dubbade till det där bilvraket som låg 2 meter från bordellen. Tieoffade i den, och undrade lite var nu den där skutan skulle ligga. Kollade runt lite utan att kunna se någonting, tills något tog mig på vaden, hoppades att bordellen hade gått och blivit en levande bordell igen, tror jag.

Men det visade sig vara en mastpryl, som lutade lite väl mycket för att bara ligga där helt oskyldigt, följde den, och mycket riktigt, någon meter från där vi befann oss låg hon. Surrade in linan i något som borde vara längst fram i fören och reelade vidare längs sidan. Kom till slutet av båten efter en stund, och där tyckte jag att det var dax att ge uppåtvänt propellertecken och vända, kunde väl fortsatt längre, men med tanke på herr gasföråd som inte var övermaffigt då det inte blivit påfyllt sen gårdagen, känndes det vettigare att vända och plaska vidare sen. Drog oss tillbaka, förundrades ännu över hur vi kunnat misa vraket, för uppe på det var det allt bra sikt.

Väl tillbaka vid stålbalken letade vi lite extra efter den där skruven som inte ville uppenbara sig. Drog upp, kopplade loss isskruven under isen från självaste isen och ploppade upp. Ännu ett dyk avklarat, kanske inte fick se just det man ville, i den utsträckningen som man ville, men mycket skummt skrot fick man se.

Snart hoppade dom andra i och jag, lasse och dima stog kvar på land och minglade. Samtidigt som jag passade på att byta om till skor, någon som var lite dumt för herr vak kände för att blöta ner hela isområdet. Folken i vattnet kom upp ett tag, sen drog dom ner igen, samtidigt som själv tände på grillen och la på dimas korv, som har så underdimensionerat inhandlat.

Snart blev det stackaren lasses tur att dyka sitt sissta dyk. Dagen till ära hade han en ny fin halcyonvinge, efter sissta incidenten med sin oms vinge som tyckte att den skulle frysa och ge honom en snabblift upp till ytan. Samma sak höll faktiskt på att hända här. Fast nu fanns det ett vrak att klamra sig fast vid, och en stackars petter som slängde sig över honom och drog och skruvade i prylar. Varför man nu tar upp det här, är för att iden att ha med sig en isskruv i fickan inte är en sån dum ide ändå(självs övelägsna ide).

Om man nu korkar upp till isen så är det enkelt att fixxa en fast punkt, bara att skruva in den i isen, fästa valfri spool, och göra vad man behagar. Tex försöka hitta vraket igen, eller cirkelsöka sig till öppningen, eller annan rolig metod. Något som inte är så lätt utan isskruv. Istället för att tex gå ner på känn och försöka hitta sina bäringar igen, samtidigt som gasåtgången kommer bli mycket större.

Dagen avslutades senare med att för min del, och dom flesta andras för den delen, att inviga kthdks nya kompressor med att pumpa upp bland annat mina tvillingar ordentligt. Snabbt går det, nu kan man tom se att manometernålen rör på sig. :-)