Namn: Lösen:

Dyk nr: 203, Sverige, Värmdö, Harm(isdyk)


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2006-03-13
MAXDJUP :
18 meter
DYKTID :
40 minuter
VISAD :
589 ggr

Det hela började att jag kom hem från en cykeltur, som jag egentligen inte borde gjort, med tanke på benens status innan, och framförallt efter turen. Rätt döda med snöcykling i fyra dagar i stäck. Han knappt komma hem och koppla av innan en panikslagen ryss ringer upp. Han har tydligen pratat med lite folk som besökt harm, som konstaterade att det var riktigt bra sikt. Eftersom rysken självklart är riktigt kåt på harm, därav panikslagenheten i rösten. Själv var man inte svårövertalad, ledig hela dagen, älskade tentaperiod.

Nåväl, rysken hämtade upp själv tidigt, och så drog vi iväg. På vägen stoppades det förbi addnature och inhandlade ett par färska helt egna isskruvar som ska följa med på alla isdyk. Väl framme vid harm kunde vi konstatera geom att noga studera spåren i snön att det vallfärdats dykare till en viss punkt ute på isen. Spåren var av olika slag, spårare som man praktiskt taget är kunde man lätt identifiera olika skostorlekar, pulkor och det oerhört svåridentifierade spåret av släpat dubbelpaket med alla prylar på.

Vaken snabbt sågad, då den bara bestod av ca 3 cm is, sen igår. Dmitri först i och konstaterade att han inte såg nerstigningslinan direkt, så drog man fram en reservspool och fäste uppe på land, i närmare bestämt ett gäng isblock som några underliga personer fått för sig att släpa upp och markera vaken med, i runda slängar 20cm tjocka, och perfekta att såga av toppen på för att få en bekväm stol, visade det sig 40 minuter senare. Själv hoppade i och spoolen fästes i den feta permanenta linan. Sjävklart hade dmitri bara kollat åt helt fel håll, snöret syntes ju mycket väl direkt från vaken. Riktigt cool ljuseffekt från vaken, i den strålande solen. Solstrålarna flimmrade i det totalt stilla vattnet i vaken, med några få isflak av mindre karaktär i.

Stack ner längs linan och kunde snart konstatera att vraket skymtades inte allt för långt ner. Mös ner en bit till, och drog iväg längs ena kanten. Snart framme vid maskinnergången, där dmitri självklart ville in och grotta, försökte få med mig också, men han borde väl mycket väl veta min ståndpunkt i det hela, att det inte är någon som helst poäng att sticka in i saker när man ändå inte ser något. Då kan man lika gärna stoppa ner lite bestick i badkaret och fylla ögonen med tvål för att få likande upplevelse.

Ut kom han efter ett tag och vi fortsatte iväg. Drog in och pratade lite i toan. Riktigt coolt, när jag stirrade in genom dörren var det helt kristallklart vatten, och så reflekterade sig ett jättetund oljelager i vattenytan. Dödade stämningen graciöst med att simma in. Så småningom tyckte herr urinblåsa att det var bästa att fortsätta, för han bli alltid så behövsmedveten när man sticker upp huvudet i luftfickor. Fortsatte dyket längs med nu andra sidan, stack ner och simmade igenom lastutrymmena, även här något som kunde upplevas som kristallklart på vissa ställen. När vraket sen fick för sig att ta slut så simmades det tillbaka och drog upp med ett soft säkerhetsstopp där vaken beundrades och dess ljuseffekter.