Namn: Lösen:

Dyk nr: 506, Narvik/Harstad - d/s Nordstjernen


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2006-08-18
MAXDJUP :
53,4 meter
DYKTID :
104 minuter
VISAD :
2359 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

DYKET
Jag ledde dyket och vi penetrerade bygget från aktern. Båda jag och Linda missade den stora öppna spisen. Tog vänstra rummet och sedan ut genom ett fönster vidare ut i babords sidogång. Vände dyket och tog tillbaka linan, avslutade med att kolla in skorstenen och prylar runt omkring.

2x12 : 18/45
7L: EAN50
40cf: O2

Dyktid: 58 min

INCIDENTEN
Dekot genomfördes enligt planen men vid ytan tog allt en oväntad vändning. Nästan direkt känner jag en lätt smärta i vänster axel ner mot biceps på armens utsida. Mats har lämnat vattnet och jag gör Linda uppmärksam på att allt kanske inte står rätt till. Sen tar det ca tio sekunder innan smärtan har övergått till påtaglig och jag känner att armen blir kraftlös. Tack vare bra uppmärksamhet och initiativtagande från flera på båten tar det inte lång stund innan jag har fått på mig en oxygenflaska och är på väg ner mot den riggade dekostationen. Efter bara ett fåtal meter lindras smärtan och väl nere på sex meter är den nästan helt borta.
Linda höll ett vakande öga på mig medans jag gjorde totalt 46 minuter på oxygen med totalt 3 gas-breaks. Det hela avslutas med en långsam uppstigning.

När jag åter bröt ytan var jag lätt nervös att smärtan skulle återkomma men det gjorde den inte. Med hjälp från alla var jag snart på båten och fick både varm dryck och blodtunnande/smärtstillande.

SLUTSATS
Efter att i efterhand ha analyserat våra profiler tror jag helt enkelt att vi var för optimistiska och gjorde ett för något för aggresivt andra dyk. Under perfekta omständigheter skulle det inte ha varit några problem men jag antar att det helt enkelt inte var min dag idag. Beslutet att gå ner i vattnet igen fungerade för mig men det är upp till var och en att göra den bedömningen i ett skarpt läge. I efterhand känner jag en irritation i armen som förmodligen är ett resultat av ärrvävnad.

TACK
Ett tack till alla som snabbt hjälpte till på ett proffsigt sätt! Ett speciellt tack till Linda som glodde på dekostången med mig i en evighet, Anders N som var grymsnabb med Oxygen och varm dryck, Anders på Galten för häxbryggd.

Parkamraters loggar:
Linda Haglund - Norge, Lofoten, S/S Nordstjernen (Galten)