Namn: Lösen:

Dyk nr: 117, hällebäck


DYKARE :
PARKAMRAT :
Tanja och Christian  
DATUM :
2006-06-23
MAXDJUP :
24,1 meter
DYKTID :
49 minuter
VISAD :
767 ggr

Väder : Växlande men uppehåll, blåsigt och vågigt
Vattentemperatur : 19 / 12 grader
Sikt : 2-9 meter (Fart på fendansen..*S*)
Utrustning : Torris, sommarunderställ, t-shirt, torrhanskar m hobbexhanskar
Paket och vikter : 10 L 232 och 8 -> 10 kg (fick 2 kg för att gå ned..)
Djup, max/medel : 24,1 / 14,0 meter
Tid : 49 minuter
Luft i-upp : 210 - 35 bar = 175 bar islurpat
SAC : 14,88 !
Stopp : Några minuter på 9 m och ca 5 minuter på 5 meter

Dagens syfte : Dykdansa runt midsommarstången, se väggen rakt fram och yeeiiha-bad happy


Tjoho! Äntligen var det dags!
Efter att ha packat bil och båt, kört halva natten och satt upp tält i regnet skippade jag dagens första dyk. Generös som jag var skänkte jag dock de morgonhurtiga varelserna som kom en blick som sa Stressa ni, JAG äter frukost och vaknar mjukt.. Passade däremot sedan på att göra mig iordning för att för en gångs skull inte vara sist, med resultatet att folk sedan satte fart av rena chocken att JAG av alla nästan var färdig att gå i!

Väl i hällebäck blåste det en del och vågorna gick höga men är det midsommarafton så är det midsommarstången som gäller, så det så! Gjorde upp en liten plan där ev luftdelning vid behov nämdes innan vi raglade ut, assisterad av balansängeln Christian, på badbryggan för fenpåtagning och ihopp och snabb nedgång innan någon blev sjösjuk. Glöm det.. Förra gången låg jag tung på 3-4 meter med lite luft kvar men denna gången kom jag knappt ned med full flaska.. Suck.. Bara att gå till bryggan för mer vikt och inse att årets tema verkar vara noll koll på vikten.. Byta paket och underställ till något man ej använt på evigheter är kul och ödmjukhet är en dygd så himla dygdig var jag ju!

Väl nere blev vi för en gångs skull en samlad trupp som tog varandra i hand för att ledda av danslederskan Susanne dansa ringdans, bl.a små grodorna (tror jag att det föreställde..). Guuud så eleganta vi såg ut, rena proffsentruppen alltså! Vad gör lite bländning av lampor i goodman-grepp när man har kul och får hjälp med avvägningen!

Sedan gav vi (christian, Tanja och ?) oss av ner till väggen rakt fram då jag bett att få bli visad den. Låg rätt högt över bottnen först för argumentera med trimmet, jag är faktiskt inte van att ha så mycket vikt samlat så nära så jag är totalt oskyldig! Gick sedan ned lite och började se något och himlars vad sandsluttningen vimlade av små plattifiskar (Någon var och flundror). En plattfisk hade tydligen legat så länge att den bildat avtryck på bottnen då ingen fisk fanns när jag petade, riktigt coolt faktiskt!

Annat udda jag såg var en guldmus som argumenterade med en av alla eremit-kräftorna och guldmusen verkade faktiskt vinna! Även stim av småsill var kul att se, även om jag först blev frustrerad av att inte direkt känna igen vad de skygga små rackarna var! Sista sakerna som inte ses varje dyk blev några sjöpennor, några små tornsnäckor? vulkanutbrottsliknande hål som spydde ut sand när maskar grävde ned sig och simkrabbor som sam iväg med en himla fart, trots att jag inte var det minsta hungrig!?

Kom så fram till väggen och den var riktigt fin!
Stora klungor av sabellor, massor med små bägarkoraller, några sjörosor och sjöborrar och fina död mans hand på en vägg med lite block, skrevor och spår av överhäng. Givetvis fanns fiskar där också! Såg Några fullvuxna simpor och ssmörbultar och mängder av deras små slyngrar! Även några bergyltor svepte förbi, inte alls lika nyfiket närgångna som stensnultrorna! Fast förstås, somliga av dem var uppenbarligen på smällen så kanske bara inte orkade...

Men, säg det roliga som vara länge, särskilt med pytteflaskan.. Snart var det bara för mig att signalera vändning och gå tillbaks, ledda av Tanja som navigerade oss hem som rena rama proffset! Plötsligt stannar de till för att titta på en..död gren..eh, kan man bli narked så grunt..? Roar mig med att, tillsammans med den buddyn jag glömt namnet på. kika på en liten krabbtaska under en sten under tiden.

Lagomt tills att min manometer börjar påpeka att säkerhetsstopp kan snart vara en god ide blir jag beordrad att titta på grenen. Jaja, vi hade ju kommit överens om att vid behov dela luft så.. Himla tur var det att jag kikade närmare! Inne i grenen vimlade det av nålar i alla storlekar som slingrade sig runt grenarna och simmade omring, urläckert! Gick sedan sakta uppåt till långt säkerhetsstopp. Jo, min luft räckte som jag räknat med och dyket var riktigt bra, eller för att härma mr Tequila, Dyka är kul!

Efter dyket hade även vansinnigt kul! Hoppade i med bara torris och inga fenor då fenor är fusk, då blir det ju för lätt att styra, för att guppa och slungas mot land av vågorna, yiiieeehaaa!!! Urkul! Skrattade och tjöt så vi nästan storknade, rekomenderas verkligen som lek!