Namn: Lösen:

Dyk nr: 121, jordfall


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders  
DATUM :
2006-07-13
MAXDJUP :
29,8 meter
DYKTID :
69 minuter
VISAD :
725 ggr

Väder : soligt och gott, lite vågor
Vattentemp : 10 grader djupare och 20 grader vid ytan.
Sikt : 2-8 meter
Paket och vikter : 327 och 8 kg
Djup, max/medel : 29,8 / 14,0 m
Tid : 69 minuter
Luft i-upp : 275 -> 100 = 175 bar
SAC : 14,79
Gas : EAN 32
Stopp : 1min på 15 m, 2 min på 12 m, 1 min på 9 m, 5-6 min på 5 m, 2 min på 3 m.


Åhhh så seg jag var idag! Dolade på halva dagen innan vi kom till skott att dra oss iväg för att fylla luft/nitrox, något som tog en halv evighet för övrigt... När vi så äntligen fick tummen ur och var redo fick vi samtal från en eftersläntare och fick vänta ytterligare en stund innan vi äntligen kom till jordfall. Väl där var vi inte de enda som fått ta god tid på sig för oxygene.. Några hade just kommit upp medan andra var på väg ned. Välkomnade den nye och sedan ned i plurret!

Gick ned rätt tidigt efter väggen då långt ytsim inte lockade och gick nedför en från början rätt tråkig sandslyttning för att hitta väggen. Blev lyckligtvis intressantare när vi fick syn på några plattfiskar och en eremitkräftelavin! Lavinen kom sig av att ett stort gäng eremitkräftor blev jagade av sten- och grässnultror och därför tog snabbste flyktmedtoden, dra ihop sig och rulla iväg i flygande fart en masse! Såg rätt kul ut när snultrorna försökte få tag i dem :-)

Simmade så på och hann nästan bli uttråkad igen innan jag fick syn på en stor guldmus, jippie! Detta höll mig nöjd fram tills vi kom fram till väggen som bjöd på krusbärssjöpung, diverse anemoner, 7-stråliga och svarta smörbultar, läckra överhäng, den ovanliga synen av aktiva och jagande simpor och flera vackra blåstrålar och vad jag tror var en ål som blixtrade förbi så jag blev lyycklig!

Såsmåningom blev jag dock något annat, nämligen både småhurven och väldigt kissnödig! Signalerade vändning men gick dumt nog med på att kika 'lite' på skrevan uppåt.. Naturligtvis tog detta sin tid så vägen tillbaks upplevdes som evighetslång, dumhet straffar sig själv.. Nåja, den var långt från illa utan faktiskt riktigt intressant! Fick bl.a syn på fler blåstrålar och en av dem måste gått på gym för att bli riktigt biffigt stor!

Anders hittade en död krabba som han sedan simmade omkring med och blev en äkta fiskmanet, alla fiskarna ville vara med honom helt plötsligt av någon anledning.. Jag kontrade å andra sidan med att hitta något som såg ut som en mini-korsning mellan guldmus och sjöborre. Fick sedan veta att det troligaste var en sk grävande sjöborre. Hittade även en ny fiskart för mig, frustrerande att vara nyfiken är det! :-)

Simmade omkring grunt en halv evighet och roade mig slutligen med att ligga och doppa huvudet upp och ner i det knivskarpa språngskiktet, urkul kontrast där övansidan av huvudet var varmt och näsan frös, lite roar små! :-) Tog en evighet men till slut kom vi iland efter ett riktigt bra dyk och ägnade sedan lite tid åt att gulla med Alexandras och Fredriks hund Bella och äta mat och ha det allmänt bra!