Namn: Lösen:

Dyk nr: 64, Dyviksvraket


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2007-01-06
MAXDJUP :
14 meter
DYKTID :
44 minuter
VISAD :
291 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Ner: 12:21
Temp: 5 grader (4 grader över 5 meter)
Luft: 210 - 60 bar
Vikt: 5 kg
Medel: 10,5
Sikt: 7-8 m

Ett riktigt bra dyk med bra sikt och många lärdomar.

När vi kom fram till Dyvik var vattenlinjen mycket högre än normalt. Stigen innan den lilla bron var översvämmad och det lilla båthuset låg halvt under vatten. Det blåste in mot land och vattnet hade små vågor.

Vi tog på oss grejerna, jag passade på att konstatera att jag måste flytta upp flaskan minst 5-10 centimeter för att kunna skruva på kranen. Jag har hittat ett bra trim och vill inte flytta någon flaska, jag är tillräckligt framtung (lätt i fötterna) ändå som det är ändå.

Vi hoppade i vattnet vid den lilla vassdungen och dalade neråt. Vid sju meters djup var alla saker på plats och lampan framplockad. Vi mer eller mindre ramlade på segelbåten och kunde konstatera att sikten var "fantastisk" - 7-8 meter. Efter att ha tagit en snabb titt på segelbåten följde vi linan ut mot vraket. På vägen gick jag ner och kände på röret på botten som korsar linan och när jag tittade upp igen såg jag hela vraket från för till akter.

Vi gick ett varv runt vraket och passade på att titta på "häxbrygden" eller grytan som bildats av kedjan till den röda bojen i närheten av vraket. Kedjan guppade upp och ner och bildade en gryta med silt som såg ut att koka.

Tillbaka till vraket men nu börjar jag bli lätt (100 bar), hur jag än kämpar med att tömma vinge och torrdräkt är jag obönhörligen lätt över ungefär 10 meter. (Jag hade tagit på mig ett extra Craft Layer 2 för att slippa frysa och vet nu att det kräver ungefär ett kilo extra på viktbältet). Vi bestämde oss för att vända tillbaka till segelbåten och gå upp.

Väl framme vid segelbåten var planen att skjuta SMB och ta säkerhetsstoppet fritt flytande "utan" referens. Jag tog fram säcken bara för att konstatera att pistolhaken hade lossnat. Detta dyk lärde mig att man inte får upp en sjunkande linrulle genom att dra i snöret - det blir bara mer snöre att hålla reda på medan man simmar ner efter rullen. Jag var nu plågsamt lätt samtidigt som jag konstaterade att jag tappat kniven (som nog inte borde ligga i benfickan) så jag lämpade av boj och lina på Johan medan jag räddade kniven och hämtade ett par stenar att hålla i under uppstigningen.

Istället för att göra ett säkerhetsstopp svävandes på 5 meter blev det istället tre minuter kramandes en stor sten. Dessutom hördes ett konstigt ljud - ungefär som strömmande luft men inga regulatorer visade på några bubblor och manometern visade inget kraftigt tryckfall så det problemet fick lösas på ytan. Det visade sig att nippeln till slangfästet på vingen hade skruvat ur sig så att det läckte luft när en slang var tillkopplad - enkelt fixat hur som helst.

Lärdomar från detta dyk:

1. Ju eländigare vind och vågor på ytan desto bättre sikt verkar det vara på Dyviksvraket.
2. Ett extra Craft Layer 2 kräver ett kilo till på viktbältet.
3. Kniven skall inte ligga i benfickan (det är andra gången den behöver räddas)
4. Kontrollera att nippeln/slangfästet till vingen är åtskruvat
5. Det går inte att dra upp en linrulle som är på rymmen