Namn: Lösen:

Dyk nr: 73, Svartfotsvraket


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2007-02-03
MAXDJUP :
15,5 meter
DYKTID :
37 minuter
VISAD :
301 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Ner: 15:02
Temp: 2 grad (1 grad över 15 m)
Luft: 200-90 bar (EAN24)
Vikt: 5 kg + Lampa
Medel: 8.5 m
Sikt: 2-4 m

Efter att ha ätit lunch på ett av Djurös finaste hak var det dags att dyka på Svartis. Det låg lite is längs inne i viken så vi diskuterade möjligheten att göra en ränna för att komma i vattnet. Det visade sig att isen var tunn närmast land men betydligt tjockare en bit ut. Lösningen blev att gå ut på isen och helt sonika vänta på att den skulle braka under oss. Det var riktigt roligt att känna hur ett isflak bröts loss och sakta började sjunka under mig. Jag hade god tid på mig att hålla balansen och fylla västen medan jag sakta sjönk.

Väl nere i vattnet konstaterade vi att det gick bra att gå igenom 5 cm tjock is, frågan är bara hur lätt det är att ha sönder den underifrån. Sagt och gjort, frågan var väckt och det vara bara att pröva. Jag gick ner till botten på ett par tre meters djup och fyllde västen. Sakta for jag upp mot isen med tankbotten först och krockade med isen. Johan som stod på isen kunde konstatera att det som hände var - just precis - ingenting.

Efter att lekandet var slut var det dags att börja dyka. Vi simmade bort mot Svartis längs med väggen och passade på att simma igenom en stenkista på vägen. Det var otroligt trångt och blev otroligt siltat, däremot kändes det väldigt kontrollerat.

Väl framme vid Svarit simmade vi under vraket (med otroligt bra sikt), svängde vänster ner mot spisen och gled sakta, sakta upp längs brädhögen utan att se något spår av liv i vattnet. Efter att vraket var avklarat simmade vi tillbaka och dök lite overhead under isen i ett försök att hitta vår lilla ränna vid stranden. Det visade sig att vi hade startat en kedjereaktion så att all is var uppbruten i stora flak som sakta gled ut i viken så det fanns många rännor att hitta.