Namn: Lösen:

Dyk nr: 74, Nacka strandsvraket


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2007-02-04
MAXDJUP :
18,3 meter
DYKTID :
41 minuter
VISAD :
302 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Ner: 11:48
Temp: 5 grader (2 grader över 15 meter)
Luft: 210-80 bar
Vikt: 5 kg
Medel: 10,0 m
Sikt: 2-5 m

Vi har sparat på dykplatser men bestämde nu att det var dags att öppna ett nytt paket, det beryktade mörka Nacka strandsvraket. Vi tog på oss utrustningen uppe vid vändplanen och gick ner för trapporna, rundade hörnet och gick i vid den gamla borttagna skylten. Vi hoppade i och simmade längs med avloppsröret ät vänster, efter ett bra tag hade vi fortfarande inte sett någon lina så vi vände. Efter ytterligare ett bra tag simmandes längs med avloppsröret (dock i andra riktningen) såg vi ett rep som vi undersökte noga och efter ytterligare ett par meter såg vi den äntligen - den ludna linan. Det kändes riktigt skönt att detta inte skulle bli ett halvtimmes rör-dyk. Detta speciellt med tanke på att röret som vi så noga inspekterat faktiskt är ett avloppsrör..

Vi simmade längs med linan och hittade vraket, jag hann ana att det låg på sidan men innan jag hunnit bli säker kastade sig Johan ner till botten för att vi skulle få en bra profil (medan vi sjönk neråt hoppades jag vi simmade längs med vraket och inte ner i det). Väl nere var sikten bättre och det var häftigt att dyka på ett "stort" vrak med mycket detaljer. Efter att ha simmat längs med vraket gjorde vi några piruetter där jag simmade i en cirkel för att hitta Johan som simmade strax ovanför och bakom mig. Vi gick upp och hittade några linor, sedan simmade vi längs vraket tillbaka till huvudlinan och gled upp mot land. Detta första dyk gick åt till att orientera sig på ett vrak som jag vill besöka igen för att ha tid att titta på detaljer.

Återigen gjorde vi ett långt säkerhetsstopp, det var helt enkelt för frestande att "leka" backa när vi hade en klippvägg framför oss som referens. Jag reflekterade över att Nacka strandsvraket skulle ha varit ett riktigt intressant sätt att "skrämma" elever på ett AOW-dyk, å andra sidan skulle man nog inte se så mycket med tanke på hur "dammigt" vraket var.