Namn: Lösen:

Dyk nr: 76, Harburg


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2007-02-17
MAXDJUP :
27,1 meter
DYKTID :
34 minuter
VISAD :
444 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Ner: 12:03
Temp: 4 grader
Luft: 240-60 bar
Vikt: 5 kg + Lampa
Medel: 17,9 m
Sikt: 5 m

I jakten på en isfri dykplats åkte vid med Niklas och Tessi till Harburg. Johan plockade upp mig och alla mina prylar och vi åkte ut till J långt ute på Lidingö. Framme plockade vi ihop våra paket, satte på oss torrdräkterna och hälsade på de andra deltagarna. Eftersom vi dyker singelflaska hade vi toppat våra flaskor och vi kunde glatt konstatera att Lasse gjort ett utmärkt jobb, 240 bar - kalla. (Lasse ville inte fylla nitrox eftersom vi inte gått kursen så vi fick nöja oss med luft).

Vi träffade vår buddie för dyket Christian Svärd som vi utsåg till dykledare för vårt lilla team. Vi pratade ihop oss om en dykplan för dyket och kände oss redo att hoppa i. Till slut var det dags, Johan och Christian "föll" över bort på ena sidan av båten och jag på den andra. Det var strömt i vattnet och efter ett par sekunder var vi framme vid bojen där vi låg och simmade för att hålla oss på plats.

Vi signalerade att vi skulle gå ner och följde linan, helt plötsligt drog Christian och Johan iväg bort från linan och jag jagade efter dom. Det visade sig att min lina var en "stump" och att den riktiga linan ner till Harburg fanns längre bort.

Förvänansvärt snabbt såg vi skenet av en mängd lampor och strax därefter Harburg. Det var spektakulärt att se den närmaste delen av vraket upplyst i något som liknade dagsljus. Christian tog ledningen och vi simmade ett varv runt vraket, jag hade problem med att hitta trim och följde snällt efter upptagen med att hålla mig sånär vågrät i vattnet. Efter vårt varv runt båten bestämda Johan och Christian att vi skulle göra ett till försök att se propellern, den här gången var det inga problem och vi fick se den stora propellern. Klara med propellerna signalerade Johan att vi skulle avsluta dyket och vi gick tillbaka till linan. Efter ett djupt stopp och ett säkerhetsstopp var vi uppe vid ytan.

Jag var ivrig att komma upp i båten eftersom min vänstra torrhandske läckt större delen av dyket men vi fick vänta tålmodigt medan dom sista dykarna hoppade innan vi blev upplockade. På båten fick vi njuta av varm choklad och längd.

Bonusdyk

Ner: 14:04
Temp: 3 grader
Vikt: 4 kg p-vikt + Lampa
Maxdjup: 4 m
Medel: 3,5 m
Bottentid: 4 minuter
Sikt: 5 m

Bo erbjöd mig att provdyka hans dubbelpaket, ett erbjudande man inte kan tacka nej till. Även Johan fick möjlighet att låna ett dubbelpaket av en namne. På väg tillbaka mot Lidingö satte vi på huva och torrhanskar i all hast. Det är nog första gången jag satt på mig torrhanskar utan att faktiskt bry mig om huruvida tätningen blev vattentät eller inte. När vi "landat" kröp jag i webbingen och fick för första gången känna på tyngden av dubbla flaskor. Jag var förvånad över att paketet inte var tyngre på axlar och rygg, däremot blev jag förvånad över hur svag jag var i benen när jag klättrade av båten och upp för trapporna.

Vi klättrade försiktigt ner i vattnet längs de hala stenarna och kom ner i vattnet vid bryggan. Jag tömde vingen på lite luft, la mig ner i vattnet och fick en närmast religiös upplevelse - jag låg avslappnad horisontellt i vattnet och kände inga tendenser till att vingla eller falla åt något håll. Det var ju den här känslan jag jagat hela dyket på Harburg och nu infann den sig direkt med ett lånat paket. Jag tömde lungorna och började sjunka, det visade sig att torrdräktsknappen inte fungerade men det löste sig genom lite skruvande på en dräktgasflaska. Jag kunde glatt konstatera att jag lätt kunde nå flaskkranarna (omöjligt med ett enkelpaket) och prövade till och med att skruva av och på högra kranen. Efter att ha grinat lyckligt mot Johan vände vi tillbaka och stressade in mot stan för att hinna fylla luft inför söndagens dyk.

PS. Stort tack till Bo för provdyket med ditt dubbelpaket, jag är numera frälst. DS.