Namn: Lösen:

Dyk nr: 89, Harm


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2007-03-31
MAXDJUP :
18,1 meter
DYKTID :
59 minuter
VATTENTEMP :
1 grader
SIKT :
4 meter
VISAD :
450 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Ner: 11:00
Temp: 1 grad
Luft: 2x12 200-70 bar
Vikt: 2 kg + Lampa
Medel: 11 m
Sikt: 3-4 m

Efter att ha gjort reklam för Harm under veckan bestämde vi oss för att göra ett försök på lördagen. Jag var orolig att en förkylning skulle hindra mig men efter att ha övat på tryckutjämning under fredagens bilresa var allt ok för dykning.

Vi kom överens om att Johan skulle hämta mig klockan 10 men eftersom vi båda på grund av begynnande ålder vaknar tidigt även på lördagar gick avgärden redan kvart i. Efter en dryg halvtimmes bilåkning kom vi fram till Lillsved och kunde konstatera att vi var dom enda som ville dyka på Harm idag. Kontrasten mot förra helgen var uppenbar då ett tiotal bilar med dykare trängdes på lilla parkeringen. Jag kunde med glädje konstatera att dykdatorn låg hemma och att dykkniven var försvunnen. Johan blev snabbt ansvarig för både datorisering och skärande.

Vi var iklädda både torrdräkt och paket när jag drog ner min inflatorslag som fastnat i gummiringen. För tredje gången (och andra vingen) så halkade nippeln ur sin gänga och ett pysande ljud uppstod. Jag har lärt mig att lösningen är att koppla loss inflatorslangen, skruva till nippeln och koppla tillbaka inflatorslangen. Det verkar som att plastgängorna i inflatorn är för klena för stålnippeln men ännu så länge har det alltid fungerat att skruva till den.

Vi hoppade i vattnet och simmade bort mot badstegen och linan. Jag saknde min djupmätare och min del av navigationen fick ske med hjälp av enbart kompassen. Vi kom till slut fram till linan och kunde börja den långa simningen ut till Harm. Framme vid Harm började jag snyggt med att simma rakt in i ett stag med paketet. Vi tog ett varv runt båten, jag simmade före och Johan låg efter. Det gick förvånansvärt bra att se om Johan var med, det var bara att titta efter hans lampa. Efter en tur ner i det bortre lastutrymmet vände vi tillbaka och gjorde ett besök på toaletten. Vi det här laget var det riktigt kallt och jag blev lite chockad när jag kunde konstatera att jag var anfådd när jag andades utan regulator. Vi gjorde en halv tur runt bygget innan vi försökte värma oss med ett snabbt sim tillbaka längs linan.

Framme signalerar Johan säkerhetsstopp och jag pekar att vi tar det simmandes tillbaka längs stranden. Vi simmade tillbaka i lungt tempo och gick upp vid stranden. Vid det här laget var händerna så kalla att det var svårt att hitta snöret på dumpventilen. Jag fick även det här dyket offra komfortluft ur torrdräkten eftersom vingen blev tom under uppstigningen.

Uppe på land konstaterade jag att vi borde varit långt från no deco och Johan reflekterade över att han aldrig kollat på no deco-tiden. Efter ytterligare funderingar kom Johan fram till att datorn var inställd på bottom timer. Vi fick helt enkelt åka hem och kontrollera tabellen för att se om vi överlevt.

Dessutom verkar det som att torrdräkten läcker. Jag har varit rejält blöt på ryggen de senaste dyken vilket ju inte gör det varmare. När jag kom hem blåste jag upp dräkten och kollade med såpvatten, mycket riktigt det bubblade på ett ställe på sömmen i ryggen.