Namn: Lösen:

Dyk nr: 9, Harm


DYKARE :
PARKAMRAT :
Rickard Kuhs-Thorström  
DATUM :
2007-05-05
MAXDJUP :
17,0 meter
DYKTID :
29 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
631 ggr

Äntligen första dyket efter certifieringen 27/4-07.

Jag lånade KTHs G-båt på jobbet. Körde från jobbet till Lerviks udde och hämtade Rickard och Robban. Tyvärr var robban krasslig i bihålorna och hade dykförbud. Han var därför båtförare och hjälpreda, fan va bussigt.

Vad skulle kunna vara ett bättre förstadyk än Harm. Jag var riktigt nervös innan. Kändes lite stört att jag skule simma ner till ett stort fartyg som ligger på botten, lite kusligt asså. Dessutom hade jag ju aldrig tidigare varit djupare än 10 och heller aldrig gjort en regelrätt uppstiugning enligt konstens alle regler.

Väl nere på backen på fartyget byttes nervositeten mot spänning och nyfikenhet. Det var riktigt cool att se ankarspelet på det stora fördäcket.

Vi började simma längs babordsidan och kom ganska snart fram till det stora hålet som orsakat förlisningen. Därefter fortsatte vi vidare till bygget och lös in i på bryggan. Tog oss sedan mot aktern och gic därifrån ner till proppellern. Micke Bergström har lärt mig att man inte har dykt på ett vrak om man inte har klappat dess proppeller. Det var därför viktigt att lyda. Efter Rickards förevisning fik till och med proppellern en puss.

Vi fortsatte sedan föröver längs styrbordssidan och tor en sväng in på toaletten för en pratstund. Där inne bestämde vi att det var dax att gå upp igen. Vi tog vägen via skadan i fören och gick sedan till linan för uppstigning. Det var inte helt enkelt att stiga så långsamt som man skall göra och det var dessutom svårt att ligga still i horisontalt läge. Jag fick fuska en del och hålla i linan.

Väl uppe väntade kycklingfilé och macka med fetaostsallad.

Dykets dykbullar går till Rickard för guidning vid mitt första vrakdyk och till Robban för all hjälp på ytan.

Nitrox 32%
Förbrukning: 1920l