Namn: Lösen:

Dyk nr: 541, Gistad marmorgruva


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2007-05-06
MAXDJUP :
29,6 meter
DYKTID :
80 minuter
VATTENTEMP :
6 grader
SIKT :
6 meter
VISAD :
1802 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Gistad marmorgruva har länge varit ett ställe jag ville besöka och när Stefan föreslog att vi skulle åka dit och ta en titt så var jag inte sen att haka på. Kai fick jouren bortbytt och hängde också med och tur var väl det för utan hans bil och stege hade nog detta varit
ett hopplöst projekt.
Det har ju varit en del diskussioner kring hur det är att ta sig in till brottet och vattennivån så här kommer en lägesrapport.

Brottet är omgärdat av två staket som nu också är försedda med taggtråd. Är man lite smidig så är det inga problem att ta sig över. Försök att inte orsaka någon skada på stängslet, markägaren är tydligen inte så road av att det dyks där så det finns ingen
anledning till att reta honom mer.
Mellan dessa två stängsel promenerar två långhåriga tjurar med vassa horn. Dom ser betydligt farligare ut än vad dom är :-)
Värre är det dock att ta sig upp ur vattnet, i dagsläget uppskattar jag vattennivån till 2 meter under det normala. Vi löste detta med en nio meter lång stege som vi fäste upp med klätterrep.


Vi pratade ihop oss och kom fram till en plan. Stefan ledde dyket, jag låg i mitten med kameran och Kai som trea. Vi fäste upp linan strax utanför och innanför dörren hängde vi av oss syrgasen.

Den övre nivån på runt 22 meter var ljus och fin. Många roliga foto-objekt. Vi la lite extra tid vid elcentralen och stegen för att få bra bilder och fortsatte sedan ner på nästa nivå. Det var som att dyka ner från himlen ner i helvetet, från ljusa fina väggar till ett svart hål. Jag vet inte vad det är för något men det känns som om hela gruvan här nere är täckt av svart "sot". Hur starka blixtar eller lampa man än har så bara dör den när man lyser på något.
Vi simmade på några minuter och kom fram till några belysningsarmaturer, fotade den och sedan vände vi.

Väl tillbaka på 20-meters nivån simmade vi vidare och in i gången till vänster. Jag bytte från stage till bakgasen och strax efter vände vi utåt. Efter en rapp uppstigning grillades det korv, ljögs och njöts av det fina vädret.

2x130cf : 21/35
80cf : 21/35
40cf : O2