Namn: Lösen:

Dyk nr: 98, Ryssen


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2007-05-12
MAXDJUP :
26 meter
DYKTID :
44 minuter
VATTENTEMP :
6 grader
SIKT :
12 meter
VISAD :
314 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Ner: 12:45
EAN32: 2x12 210-100 bar SAC 20,6
Vikt: 2 kg + Lampa
Medel: 17,0 m

Efter Sappemeer var jag såld på stora vrak med god sikt och jag lyckades få med Johan på Mannes utfärd till Ryssen. Utfärden började med att vi träffades för att fylla luft och fick hjälp av Tor (kul att han är tillbaka). Vi blev utlovade 230 kalla bar men jag var tvungen att ta ett foto på mina 210 kalla bar på båten. Inte hela världen då vi inte behövde gasen, lördagen blev inte riktigt som vi tänkt oss.

Vi träffades tidigt på lördagmorgonen och åkte ut till Nynäshamn. Vid motorvägens slut tog paranoian över och jag var tvungen att stanna för att se att mina torrhanskar var med. Väl framme i Nynäshamn letade vi upp Moby Dick. Eftersom vi hade lite tid över åkte vi iväg för att ta ut pengar och äta lite frukost/dricka kaffe. Vi hittade ett kafé som var öppet, det låg precis brevid Systembolaget så vi fick se trafiken med nattens hopsamlade tomburkar som släpades förbi fönstret uppför backen, antagligen mot Konsum där dom skulle pantas inför öppnandet klockan 10. Vi passade på att diskutera om man borde vara nöjd som systembolagschef när man hade en kö med kunder vid öppningstid.

Vi åkte ner till Moby Dick, hälsade på Manne och lastade på våra saker. Vi fick reda på att vi skulle bli mellan 7 och 9 personer men att några var försenade samtidigt som några åkt till fel ställe. När alla kommit tuffade vi iväg mot Landsort och Ryssen. På väg ut blev vattnet allt mer knöggligt och väl framme vid Ryssen var vi några stycken som mådde ganska risigt. Jag lyckades få på mig underställ och torrdräkt medan jag tittade på horisonten och kippade efter luft. Efter lite pill med torrhandskar och andra småsaker mådde jag ännu sämre och var tvungen att hulka lite över relingen (antagligen mest psykologi). Jag fick på mig paketet och hade bråttom i vattnet så jag valde att hoppa i utan vare sig mask eller fenor. Väl i vattnet mådde jag bättre och gjorde reklam för att hoppa av båten. Johan tog mid råd på allvar och hoppade i. Han svor och jag trodde att han sparkat i en av mina fenor i vattnet men det visade sig att han hade den i handen när han hoppade i med uppzippad torrdräkt. Christian som var oberörd av gungandet hoppade i och vi rörde oss mot nedstigningslinan. Jag frågade om Johan skulle med och han sade efter viss tvekan ja (i efterhand fick jag höra att han tyckte att det var för jobbigt att stanna på båten - dessutom var vi ju hör för att dyka).

Vi väntade in Johan och bestämde oss för att bomba ner under ytan för att slippa gungandet. Jag hade inte deployat min lampa men tänkte att jag kunde göra det när vi var nere. Richards ord ekade i mitt huvud "ta inte med djävulen ner i vattnet" men jag bestämde mig för att djävulen befann sig vid vattenyten. När jag skulle ta loss lampan visade det sig att den satt intrasslad. Efter att ha trasslat in den lite mer fick jag hjälp av Christian att trassla loss den. Jag stod horisontell i vattnet så att Christian skulle få en chans att trassla samtidigt som jag försökte använda Johan som referens för min avvägning - det är lite svårare när man står upp i vattnet.

När lampan väl var uttrasslad började vi dyka under viss förvirring. Jag var för ett tag övertygad om att jag var tvåa (vi kom överens om trea) samtidigt som Christan hade delegerat ettan till Johan. Vi tog ett varv runt akterdelen och simmade sedan in klipporna vid landsort. På vägen dit låg jag snett mot strömmen och gled i samma takt som Johan och Christian simmade, ibland kan det vara praktiskt att inte vara strömlinjeformad. Vi simmade tillbaka mot vraket och Johan och Christan simmade mot varsin uppstigningslina samtidigt som jag hamnade mitt emellen - det var så ljust i vattnet så det var lönlöst att försöka signalera med lampan. Vi hamnade till slut på den aktre linan som vi använde som uppstigningslina.

Väl ombord på båten ville alla mot lugnare vattten och vi begav oss till ett något sämre vrak för dagens andra dyk.