Namn: Lösen:

Dyk nr: 145, Stockevik, Gullmarn


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders S  
DATUM :
2007-05-17
MAXDJUP :
16,7 meter
DYKTID :
41 minuter
VATTENTEMP :
8 grader
SIKT :
4 meter
VISAD :
825 ggr

Väder : regn och sedan uppklarnande, blåsigt och kallt.
Vattentemperatur : 8 grader
Sikt : Varierande.. 2-3 m i början sedan 4-5 m och 5-7 som bäst långst ut.
Utrustning : Torris, weezel, t-shirt, cykelbyxor, torrhanskar, fleecevantar
* Paket och vikter : 10 L 300 Faber och 10 kg. Borde haft 8 ev 9 kg, var tung
Djup, max/medel : 16,7 / 11,3 meter
Tid : 41 minuter
Luft i-upp : 245 -> 90 bar = 155 bar slurpat
SAC : 17:75 Bättre men...njaeee..
Stopp : 3 minuter på 5 meter

Syfte : Avrostning, testa en ny flaska och "mental städning"

Dagens upplevelse : Strömdyk delvis, havskrusbär (mindre, lite rundare skimmrande kammaneter), biskopsmössa (avlång skimmrande kammanet), mysko vit manet och aggressiv bauta-hummer!


Jag och Anders S har länge talat om att plurra i och nu blev det av! En snabb planering blev att han hämtade mig och hade valt ut lite intressanta dykplatser som vi valde mellan under färd då han ville se något annat än fossen. Dessutom skulle vi avrosta oss och samtidigt testa nya flaskor och därmed gissa vikter och trim. Av någon underlig anledning bestämdes även att vi skulle slänga prestige och prestationsångest i diket och bara ha kul... Dyka och dykare är kul!

Velade mellan stockevik och hällebäck och valde stockevik då det var mysigt sist och vääldigt bekvämt. Kom dit, visade hur där såg ut och kittade iordning i sakta mak samtidigt som vi småpratade lite med den otroligt trevliga lokalbefolkningen och gick igenom tecken och lite utrustning på varandra. Dags att ge torrdräktsventilen en duvning tror jag, den var förbenat trög men nog med våld så.. Så! När allt var på och vi i plurret kikades det på botten och sedan nedgång i ett grönmyller, sikt max 3 m innan vi ens hunnit kika på bottnen!

Simmade på och kikade lite slött nedåt och konstaterade att det var rätt dött här idag men skönt ändå. Inget direkt upphetsande, lite sjöstjärnor, lite anemoner, några fåtal små stenssnultror och en liten berggylta och mindre varianter av de mysko krabborna vi så här sist, lite ätbara sjöborrar som inte kom till sig färgrätt och den stora som flyttat sig ned till bottnen. Ja och så givetvis eremitkrabbor givetvis! De var i och för sig rätt kul där de sprang för livet för de stora hemska varelserna..

Men, hade riktigt bra och var inte uttråkad utan bara njöt avslappnat mediativ! I början kikade jag rätt mycket på hur det gick för Anders men han såg nöjd ut och fixade sig bra så.. Försökte backa men det gick inte och när strömmen sedan tilltog och gick in snett mot väggen gav jag upp de ideerna för att se till att jag inte for in med fenorna mot väggen, sömbrist till trots så kände jag inte för att leka demolition-man.. Sikten blev så sakterliga bättre men efter ca 20 minuter visade Anders att han frös så då vände vi självklart sakta uppåt och tillbaks och där var intressantare!

Såg något som rörde sig under ett klippblock så givetvis skulle jag dit och kika! Höll på att svälja reggen och kom, hur vet jag inte, snabbt bakåt när en bauta-hummer slänger sig runt och ut för attack! De klorna vill jag inte leka med! Var nog den största jag sett i hela mitt liv, fiskauktionen inkluderad! WOW! Glider sedan med i strömmen lite sakta och kikar, nu försiktigare runt. Får syn på den puttigast sötaste lilla öronmanetbebis tänkas kan, inte större än min pekpingernagel, urgullig! Glider lite till och funderar på att låta den snälla strömmen som går åt rätt håll ta mig tillbaks men ändrar mig och tar oss tillbaks i skydd av väggen då Anders nu ser lite lätt ut och inte direkt behöver hjälp av vag uppåtström att åka upp.

Ser en stackars kantnål som fångats av en sjöstjärna och försöker ge den en hand men inser att det går inte utan att skada någon av dem eller båda och lämnar den med blödande hjärta åt sitt öde, snyft! Kommer mot röret och nu börjar enstaka havskrusbär synas i tången och även en biskopsmössa skimmrar läckert poserande i midvatten för oss, trevligt! Flera poserande kelna nålar hittas runt röret, fiiina och jag blir glad! Brevid röret finns även en för mig ny manet, nu har jag hittat två saker här jag inte hittar ens i dyreliv, frustrerande! Vänder rakt mot bryggan när röret verkar gå fel och när så Anders sakta glider upp följer jag med, nöjd efter ett skönt dyk.

Blåser rejält kallt nu så visserligen vet vi inte om vår semidrydykare tinar till ett andra dyk men åker iaf till hällebäck för att berätta om de två dykplatserna på plats och käka tills vi vet hur det känns. Nu var Anders lite för kall och avstod klokt nog trots vad som verkade vara bra sikt, så istället passade vi på att åka förbi jordfall och visa det med. Och tur var väl det för de med gullmarn obekanta dykarna som nu kunde passa på och fråga efter andra dykplatser då sikten där verkade miserabel. Allt som allt en skön dag, tack Anders!