Namn: Lösen:

Dyk nr: 242, "Fu Shan Hai", Bornholm, Danmark


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2007-05-18
MAXDJUP :
36 meter
DYKTID :
33 minuter
VATTENTEMP :
7 grader
SIKT :
15 meter
VISAD :
595 ggr

Första dagen på denna långhelg med M24 blev inte inte helt lyckad. Planen var att vi tidigt på torsdagsmorgonen åka ner till Bornholm för att göra två dyk på "Kinesen" (Fu Shan Hai). Det visade sig att det var grov sjö och det gungade som sjutton, så efter en stund så bestämdes det att vi skulle avbryta och åka tillbaka till Sandhamn och invänta lugnare väder. Väl tillbaka i hamn så bestämde vi oss för att fördriva tiden med att åka till Marinmuseet i Karskrona.nchen
Efter att ha vandrat runt på museet ett par timmar så åkte vi tillbaka till båten (M24) för att äta en sen lunch. När lunchen var avklarad så hade vinden och vesen" ågorna lugnat sig något så vi gav oss iväg mot Bornholm. Det visade sig att det gungade en hel del fortfarande, så vi var några som blev lite sjösjuka. Sex timmar senare var vi framme där "Kinesen" skulle ligga, och mycket riktigt så dök det upp ett kraftigt utslag på ekolodet, vilket inte är så konstigt eftersom hon sticker upp mer än 30m från botten!
När vi bekräftat positionen så åkte vi in till Bornholm för natthamn. Nu visade det sig vara lättare sagt än gjort pga extremt dålig inseglingsbelysning i hamnarna (vi gav upp på första).
Nu är det fredag morgon och det är nästan helt vindstilla och havet är nästan helt lugnt, så nu jäklar ska vi äntligen ut och dyka på "Kinesen".
Vi möter vraket på 30-31m djup (uppe på taket på bygget). Vi simmade runt lite lugnt för att orientera oss. Ganska snart hittade vi framsidan på kommandobryggan, och vi simmade runt och tittade in genom fönstren, 10-15m under oss simmade några av Trimixdykarna i lugn mak. När vi simmat förbi hela bryggan så smet Sten och Daniel in i styrhytten, jag stannade utanför, och efter en liten stund så kom Sten ut och signalerade att de skulle simma igenom hela bygget. Jag bestämde mig för att inte simma in, så jag gick upp och simmade över bygget. Väl över på andra sidan så kom Sten ut under mig och vi gick tillbaka till uppstigningslinan.
Det var riktigt spännande att dyka på ett "höghus" även om vi bara såg översta våningen.

AVG 22.0 m
SAC 14.6l/min
Sikt 10-15 (kan ha varit mer)
Temperatur +7 grader

Parkamraters loggar:
Karsten Ovesen - Åland (Oxygene), Plus